Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ПАЛАЮТЬ СВЯТИНІ
Вулиці нігерійських міст стали ареною сутичок мусульманських і християнських бойовиків. Як зброю вони використовують мачете, палиці й карабіни.

А все почалось на півночі країни, де переважають прихильники ісламу. У кількох тамтешніх місцевостях розлючені мусульмани (приводом стала публікація карикатур на Мохаммеда в європейській пресі) напали на сусідів-християн. У місті Майдугурі на півночі Нігерії вбито приблизно 45 осіб.
Християнські святині спалено, знищено щонайменше тридцять церков. Ситуацію опанувало лише військо, застосувавши для розгону агресивного натовпу палиці й сльозогінний газ. В охоплених погромами місцевостях запроваджено поліцейську годину. Але тільки-но стало спокійно на півночі, заворушення з подвійною силою вибухнули на християнському півдні.
На вулиці міста Онітча вибігли сповнені жаги помститися християни. Дощенту зруйновано й спалено всі мусульманські магазини, згоріло понад 100 будинків.
Агенція Рейтер передає, що тисячі молодих людей бігають вулицями з мачете й палицями. На мості через річку Нігер лежало не менш як двадцять мертвих тіл. Частина з них обгоріла, у декого розпороті животи. Не жаліли ні жінок, ні дітей. Кілька мечетей спалено, тисячі мусульман втекли зі своїх домівок до військової бази, розташованої поблизу. Агресивний натовп зупинився поблизу воріт, але не наважився йти далі, обмежившись жбурлянням каміння. Понад п’ять тисяч мусульман перебралося до сусіднього міста Асаба в долині Нігеру. Переповнені людьми вантажні автомобілі прямують на північ, де переважає мусульманське населення.
Агенція Ассошіейтед прес повідомляє, що на території Нігерії загинуло щонайменше 120 осіб, є сотні поранених. Проте жертв може бути набагато більше.
«Бензину в багаття» підлив англіканський архієпископ Петер Акінола, який так переконував вірних: «Жодні карикатури не виправдовують реакції нігерійських мусульман. Ми маємо справу зі змовою, метою якої є ісламізація всієї країни».
Нігерія з населенням 130 мільйонів є найбільшою країною Чорного континенту. Половина її громадян — мусульмани, решта належить до різних християнських конфесій. Криваві бої між обома спільнотами відбуваються тут досить часто. Тим більше, що релігійний поділ підсилюється племінними протистояннями. Так було й у місті Онітча: християни належать до племені ібо, а мусульмани — до хауса, а між ними давно точиться боротьба за вплив.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • УКРАЇНА — ЄС: ПЕРЕГОВОРНИЙ ПРОЦЕС ТРИВАЄ
  • США СПРИЯТИМЕ ДЕМОКРАТІЇ В АЗІЙСЬКИХ КРАЇНАХ СНД
  • ЧИ СТАНЕ КАЧИНСЬКИЙ НОВИМ КВАСЬНЄВСЬКИМ?
  • КАЗАХСТАН: ОПОЗИЦІОНЕРА ВБИЛИ СПЕЦСЛУЖБИ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».