Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
«ЧЕЛСІ» ПРОГРАЄ РОННАЛДІНЬЙО
Поєдинки Ліги чемпіонів УЄФА, які відбулися у середу, подарували шанувальникам футболу ще більше емоцій, ніж вівторкові протистояння. Внутрішня напруженість першого квартету поєдинків 1/8 фіналу матеріалізувалась в голи тільки п'ять разів, натомість чудова вісімка футбольної середи шістнадцять разів змушувала голкіперів витягувати м'яч із сітки. Лише лондонський «Челсі» забив один гол, для решти команд показник у два м'ячі був мінімальним.

Протистояння «фізиків» і «ліриків», раціоналізму й емоційності концентровано було представлено на лондонському стадіоні «Стемфорд Бридж». «Футбольна машина» під назвою «Челсі» приймала колектив «чарівників футболу» зі столиці Каталонії. Тренер-максималіст Жозе Мурінью вигравав Лігу чемпіонів УЄФА ще з набагато менш «розкрученими» співвітчизниками з «Порту», тому власник клубу Роман Абрамович і сам наставник цілком логічно ставить перед командою завдання перемогти в головному клубному турнірі континенту.
Та вже вдруге поспіль на шляху «механізму», який на туманному Альбіоні не має проблем, з'являються «обставини непереборної сили». Торік столичних британських футболістів спинили колеги з «Ліверпуля», котрі в чемпіонській Лізі вирішили відігратися за суттєве відставання на внутрішній арені. І все ж ті поєдинки англійських команд не були зіткненням різних шкіл — мерсисайдці просто «перетерпіли» лондонців, а згодом заслужено виграли Кубок європейських чемпіонів. Тепер вагому заявку на перемогу над збурювачами спокою в європейському футболі зробила «Барселона».
Команда Франка Райкарда, котрій на певному етапі не було рівних у жодному з турнірів, у яких «синьо-гранатові» беруть участь, нині пригальмувала в іспанській Прімері. Відрив від «Валенсії» становить лише шість очок, а відвічні «вершкові» конкуренти з Мадрида відстають на сім пунктів. Пригальмував у англійській прем'єр-лізі й «Челсі», але й гандикап у лондонців був соліднішим, тому «сині» не особливо переймаються внутрішніми проблемами («Манчестер Юнайтед» відстає від «Челсі» на дванадцять очок).
Склади команд особливо не здивували — для одного з головних поєдинків сезону тренери підготували всіх найкращих своїх виконавців. Мурінью випустив на поле Чеха, Дель Орно, Макелеле, Карвалью, Лемпарда, Креспо (по перерві його змінив Дрогба), Коула (замість нього на 40-й хвилині вимушено з'явився Жеремі), Роббен (Райт-Філліпс, 78), Феррейра, Гудйонссен, Террі. Райкард теж не став когось берегти: Вальдес, Мотта (Ларссон, 66), Маркес, Пуйоль, Ето'О, Роналдіньйо, ван Бронкхорст (Сілвіньйо, 69), Едмілсон, Деку (Іньєста, 85), Олегер, Мессі.
Вирішальний момент у зустрічі стався на 37-й хвилині, коли іспанський гравець лондонської команди Асьєр Дель Орно невмотивовано на великій швидкості, як автомобіль (недаремно ж говорять про «машину» Мурінью), врізався у аргентинського півзахисника каталонців Ліонеля Мессі. Добре, що на момент зіткнення південноамериканець відірвав ноги від землі, бо «експрес» під назвою Дель Орно міг би реально «перемолоти» не одну кістку. Норвезький рефері Терьє Хауге не став розмінюватися на попередження і одразу вигнав грубіяна з поля. У жорстокому фолі Дель Орно в концентрованій формі матеріалізувалась ігрова налаштованість лондонців — жорсткий пресинг у першому таймі призводив до того, що атаки каталонців зазвичай гальмувалися в зародку. Водночас не можна сказати, що і в британців щось виходило в атаках — головна небезпека була пов'язана з виконанням стандартів.
У першому таймі отримати дивіденди з чисельної переваги гостям не вдалось. Футбол — не хокей, і перевага в одного гравця тут не настільки відчутна. А по перерві краще заграв... «Челсі». У роздягальні Жозе Мурінью, мабуть, розповів господарям, що барселонців потрібно «брати тепленькими», поки на старті другої половини матчу в лондонців ще будуть сили. А до голу у ворота «синьо-гранатових» логічно призвела стандартна ситуація. Френк Лемпард на 59-й хвилині навісив-прострілив на лінію воротарського майданчика, де на м'яча чекав капітан «Челсі» Джон Террі. Англієць доторкнутися сфери не зміг, але в протиборстві з ним неоковирно зіграв захисник каталонців Тіагу Мотта, від ноги якого м'яч закотився до воріт Вальдеса. Сам голкіпер теж завинив, спинившись у «напівпозиції» — й не на лінії воріт, і не спромігшись на перехоплення.
Гол гостей на 72-й хвилині був схожим на м'яч господарів. Роналдіньйо, як і Лемпард на тринадцять хвилин раніше, зі штрафного зробив напівнавіс-напівудар, і Джон Террі, намагаючись відвести загрозу від власних воріт, зробив шанси Петра Чеха мінімальними — на рикошет голкіпер відреагувати не встиг.
Згодом чисельна перевага гостей таки далася взнаки — атаки каталонців ставали все небезпечнішими, але й з контратаками «Челсі» захист «Барселони» мав проблеми. І все ж «лірики» перемогли — багатоходова комбінація з кількома геніальними передачами завершилась голом Самуеля Ето'О. Протягом останньої десятихвилинки могли забити обидві команди, але футбольна фортуна була на боці захисту і воротарів. Рахунок 1:2 робить шанси «Челсі» на вихід до чвертьфіналу мінімальними, бо на «Ноу Камп» буде потрібно забивати двічі. Завдання не є нереальним, та як при цьому не пропустити від Роналдіньйо, Мессі, Ето'О, Ларссона?.. 8 березня на шанувальників футболу чекає ще один цікавий поєдинок, і в Лондоні сподіваються на диво.
У решті матчів Ліги чемпіонів УЄФА, які відбулися в середу, теж було багато цікавого. По два м'ячі, синхронно забиті на виїзді «Ювентусом», «Вільярреалом» й «Інтером», роблять шанси італійців та іспанців кращими. Нічия з рахунком 2:2 (саме такими є підсумки протистоянь «Аякс» — «Інтер» і «Рейнджерс» — «Вільярреал») завжди вважалась хорошим результатом перед домашнім поєдинком. Трохи не дотягнув до такого ж підсумку першого протистояння туринський клуб. Бременський «Вердер» створив міні-сенсацію, на доданих арбітром хвилинах забивши третій гол (3:2). «Стара синьйора», звісно ж, лишається фаворитом пари, але на стадіоні «Делле Альпі» Златану Ібрагімовичу, Алессандро Дель П'єро, Павелу Недведу і компанії доведеться чимало попрацювати.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ЧИ КАНАДСЬКИЙ ХОКЕЙ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».