Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
БАТЬКІВЩИНА ПРАВ ЛЮДИНИ НЕ ВИПРАВДОВУЄ СВОГО ЗВАННЯ
Сучасна Франція не виправдовує свого звання батьківщини прав людини, де їх вперше сформулювали під час Великої французької революції. Переповнені в'язниці, жорстокість і безкарність поліції, поширення расизму і дискримінації — ось нові непривабливі риси сучасної Франції.

В останній доповіді Ради Європи зазначено, що хоча французькі закони гарантують дотримання прав людини, теорію від практики часто відділяє глибоке провалля. Основні тези документа, який незабаром буде опублікований, стали відомі французьким журналістам, тож преса висловила свою стурбованість. Автор доповіді, комісар з питань прав людини Ради Європи Альваро Гіль-Роблес був у Франції понад два тижні у вересні минулого року. Він розмовляв з міністрами внутрішніх справ і юстиції, побував у судах, комісаріатах поліції і в'язницях, консультувався з правниками й духовними особами. На цій підставі Гіль-Роблес сформулював кілька десятків питань, на які уряд країни мусить дати відповіді.
У французьких в'язницях нині перебуває 58 344 засуджених, що означає використання місць у камерах на 113% (за даними міністерства юстиції). Гіль-Роблес вважає, що умови в окремих в'язницях, особливо в паризькій «Ле санте» і марсельській «Бойметт», є принизливими для людської гідності. Засуджені часто розміщені разом з тимчасово заарештованими, не отримують належної лікарської, у тому числі психіатричної, допомоги. Крім того, хвилює тенденція до застосування жорстких дисциплінарних покарань, у тому числі засудження до карцеру на 45 діб.
Комісар Ради Європи вимагає негайної ліквідації так званих центрів для затриманих іноземців без постійного місця перебування. Одну з таких установ Гіль-Роблес вважає «катастрофою, не гідною Франції», оскільки її розміщено в підвалах будинку паризького суду. Комісар шокований тим, що міністр внутрішніх справ Ніколя Саркозі заздалегідь встановлює квоти на виселення іноземців (у цьому році 25 тисяч).
За словами Гіль-Роблеса, влада мусить звернути увагу на брутальність поліції, яка переконана у власній безкарності. Кількість скарг на застосування насилля правоохоронцями у 2003–2004 роках зросла на третину. Комісар Ради Європи здивований тим, що у Франції є аж 18 різних версій затримання підозрюваного і протягом перших 72 годин адвокату може бути відмовлено в доступі до клієнта.
Коментуючи доповідь, Ніколя Саркозі визнав, що необхідні значні інвестиції, які уможливлять поліпшення умов у тюрмах. У жодному разі не можна допустити, щоб вони перетворились у школу злочинності й екстремізму. Саркозі згадав про свою нововидану книжку «Площа Беву» (на цій площі стоїть будинок МВС), у якій частково підтримав тезу Гіль-Роблеса про брутальність і почуття безкарності французької поліції. Три журналісти тижневика «Ле Пуен» публікують анонімні свідчення трьох колишніх поліцейських, які знали про такі факти, або й самі піддавали тортурам арештованих ісламістів після хвилі замахів у 1995 році. Так звана «поліція поліції» допитала вже в цій справі 18 функціонерів і їхніх колишніх підлеглих: усі вони рішуче заперечили використання подібних методів.
Висновки доповіді Ради Європи, напевно, стануть черговими аргументами на користь змін у функціонуванні французької правової системи. На думку Хуго де Сурмена з незалежного Міжнародного центру спостережень за в'язницями, Альваро Гіль-Роблес продемонстрував повну поразку політики виконання покарань у Франції.

Данило ДАНИЛЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ЧОРНОГОРСЬКИЙ РЕФЕРЕНДУМ ДЕСТАБІЛІЗУЄ БАЛКАНИ?
  • ІРАН ПОВТОРИТЬ ДОЛЮ ІРАКУ?
  • США ВИЗНАЧИЛИ КОНКУРЕНТА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».