Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
«ВОНА Б БОРОЛАСЯ ЗА БРОНЗУ...»
У суботу вперше (але не востаннє) на Олімпійських іграх у Турині відбулося одразу дві біатлонних гонки. Волею укладачів олімпійського календаря жінки і чоловіки в один день виходили на старт гонки переслідування. «Дуплет» повториться і в останній день змагань на трасі в Чезані-Сан-Сікаріо — 25 лютого відбудуться дві гонки з масовим стартом. Чоловічу й жіночу тридцятки Міжнародний союз біатлоністів відбирає так: по п'ятнадцять учасників потрапляють до стартового протоколу за результатами всіх по-передніх етапів Кубка світу, ще по п'ятнадцять біатлетів опиняться поміж претендентів на останній комплект нагород за результатами виступів безпосередньо на Олімпіаді.

На жаль, у чоловічій чільній тридцятці жодного нашого спортсмена не буде. На що можна сподіватися, коли найкращим результатом наших біатлоністів у Чезані-Сан-Сікаріо і досі залишається вісімнадцяте місце Руслана Лисенка в індивідуальній гонці... А от у жіночому мас-старті серед елітарної тридцятки неодмінно перебуватиме наша співвітчизниця Лілія Єфремова. Це право вона здобула безпосередньо на олімпійських трасах. Уже бронзова медаль у спринті була вагомим аргументом на користь виступу у фінальній гонці Ігор у Турині, та друге потрапляння до чільної десятки остаточно закріпило прізвище нашої єдиної представниці у стартовому протоколі.
Нагадаю, що на старт жіночої гонки переслідування Єфремова виходила з семисекундним відставанням від олімпійської чемпіонки в спринті Флоранс Баверель-Робер. Між українкою і француженкою розташувалася швидка шведка Анна-Карін Олофссон, котра одразу очолила змагання. Звісно, ми сподівались, що наша Лілія зможе «вчепитися» у скандинавку і разом з нею прийти на вогневий рубіж, але Єфремова на це не спромоглась (можливо, і тренери на першому двокілометровому колі ставили завдання насамперед «не наїстися»). Витримати темп Олофссон на першому відтинку дистанції змогла тільки Баверель-Робер, але на користь таке змагання у швидкості не пішло — обидві спортсменки припустилися по одному промаху і лідерство втратили (зрештою, Баверель-Робер із чотирма й Олофссон з сімома (!) промахами опинились в підсумковому протоколі на тринадцятому і чотирнадцятому місцях).
Лілія Єфремова прийшла на першу стрільбу з великою групою конкуренток на чолі з лідером загального заліку Кубка світу Каті Вільгельм. Німкеня не дала можливості засумніватися у своєму потенціалі й, швидко закривши всі мішені, захопила лідерство, яке не віддала до фінішу. Єфремова під час першої стрільби лежачи змогла підтримати темп Вільгельм і на дистанцію повернулась другою. На жаль, згодом нестабільність у стрільбі підвела Лілію. Один промах на наступному вогневому рубежі, два «молока» на першій стійці, тому навіть чиста стрільба в останній спробі дала змогу боротися тільки за потрапляння до чільної десятки.
«Якщо чесно, я не думав, що Лілія Єфремова зможе посісти восьме місце у гонці переслідування,— стверджує президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак.— Ще ніколи на чотирьох вогневих рубежах Єфремова не мала менше трьох промахів. Узагалі я розраховував, що вона посяде місце в першій п'ятнадцятці. Та гарний фініш дав змогу їй вийти на восьме місце, хоча Лілія могла бути і сьомою, та лише мить програла білорусці Ользі Назаровій. Коли б Єфремова на третій стрільбі зробила не два, а один промах, то, без сумніву, поборолася б за бронзу».
На перших двох сходинках медального подіуму за підсумками гонки переслідування розташувалися німкені. Каті Вільгельм дозволила собі схибити лише одного разу і тоді, коли її перевага над найближчою суперницею становила майже хвилину. Промах на третій стрільбі інтриги не додав, бо хибили під час першої «стійки» практично всі конкурентки. Рейд із сімнадцятого місця на друге записала до свого активу ще одна німецька біатлоністка Мартіна Глагов, котрій не завадили навіть два промахи під час стрільби лежачи. На останньому колі вона обійшла не дуже швидку, але зазвичай влучну росіянку Альбіну Ахатову.
У чоловічій гонці переслідування українці лишилися «за кадром». Чотири промахи відкинули Андрія Дериземлю з двадцять дев'ятого місця за межі залікової тридцятки (тридцять третій результат), Руслан Лисенко з трьома невлучними пострілами зміг відіграти три місця... у п'ятому десятку, а Олександр Біланенко (як, до речі, й Оксана Хвостенко в жіночій гонці) на старт не вийшов.
Головна сенсація гонки переслідування у чоловіків — чергове фіаско п'ятиразового олімпійського чемпіона норвежця Уле-Ейнара Бйорндалена. Срібна нагорода, яка для будь-кого іншого була б самодостатньою цінністю, для найкращого біатлоніста сучасності буде лише нагадуванням про втрачене «золото». За підсумками спринту Уле-Ейнар був тільки дванадцятим. У «пасьюті» він намагався надолужити втрачене, і йому це майже вдалось. Незважаючи на три незакритих мішені (по одній на другій, третій і четвертій стрільбі), з останнього вогневого рубежу він пішов із шестисекундним відставанням від несподіваного лідера француза Венсана Дефрана, який внаслідок проблем лідера «триколірних» Рафаеля Пуаре фактично став першим номером збірної. У Дефрана в цій гонці — своя історія. Стовідсоткова влучність на перших трьох стрільбах дала йому змогу впевнено очолити змагання (хоча на старті відставання від німця Свена Фішера становило 43 секунди), а у вирішальний момент він схибив двічі. Коли б Бйорндален закрив усі мішені на останньому вогневому рубежі, сумнівів у його тріумфі не виникло б.
Та навіть шестисекундне відставання за звичних умов означало б одне — Уле-Ейнар швидко наздогнав би «зайця», а на фініші «привіз» би йому секунд десять. Проте з Дефраном вдалося здійснити лише першу частину плану, і посеред останнього кола завдовжки у два з половиною кілометри норвежець опинився попереду. Француз не зламався (йому ж бо треба було обороняти хоча б другу позицію — Свен Фішер був неподалік), «сів на колесо» Бйорндалену і так протримався до фінішної прямої. Коли в останньому перед завершальною двохсотметрівкою підйомі-повороті Дефран зашпортався, здалось, що Уле-Ейнар без проблем здобуде шосте олімпійське «золото». Та Венсан класичним фінішним ривком відібрав у Бйорндалена чергову надію на першість.
Чому Уле-Ейнар «помер» на останніх метрах? Вочевидь, далася взнаки і комплекція (для таких гренадерів, як Бйорндален, альпійське середньогір'я — не найкраща арена для змагань), і проблеми зі здоров'ям, через які легендарний норвежець пропустив кілька етапів Кубка світу в січні. Непереможних не буває... Для Бйорндалена тепер залишається єдина нагода «врятувати» Олімпіаду — суботній мас-старт.
Сьогодні він може частково реабілітуватися в складі збірної Норвегії. О тринадцятій годині за київським часом стартує чоловіча естафета 4 по 7 з половиною кілометрів. До речі, в української команди, яка має амбіції на третє— шосте місця (принаймні, про це говорив президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак), одним конкурентом поменшало. Після раптового нічного допінг-контролю Олімпіаду терміново залишили австрійські ветерани-біатлоністи Вольфганг Пернер і Вольфганг Роттманн. Скандал навколо приїзду до табору збірної тренера Вальтера Майєра, відстороненого від Олімпіад чотири роки тому, набирає обертів. Нагадаю, що австрійська чоловіча естафета вважалась однією з «темних конячок», які можуть зазіхнути на подіумні місця норвежців, німців, росіян чи французів...
Жіноча естафетна гонка відбудеться у четвер. Про останні новини наших команд розповідає Володимир Бринзак: «У жінок — усе без проблем. Головне, щоб одужала Оксана Хвостенко. Тоді склад нашої команди буде такий: Петрова, Лемеш, Хвостенко, Єфремова. Залишилось тільки визначити, в якому порядку побіжать дівчата. У чоловіків ситуація трохи складніша. Трьох біатлоністів, котрі змагатимуться в естафеті, я можу назвати. Це — Біланенко, Дериземля і Лисенко, а от хто складе їм компанію (Коробейніков чи Деркач), визначимо перед гонкою. На жаль, виступ Деркача в спринті нас неприємно вразив». Нагадаю, що В'ячеслав Деркач посів у спринті тільки сімдесят четверте місце, схибивши двічі.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • СТАБІЛЬНІСТЬ = МАЙСТЕРНІСТЬ?
  • РАДІТИ З НАЙМЕНШОГО УСПІХУ...
  • Міністерство охорони здоров'я України оголошує конкурс на заміщення вакантної посади в Департаменті економіки, фінансів та майнових відносин.

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».