Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ТРИБУНА
ЛІДЕРИ ЗМІН
Під прапором підтримки вітчизняного бізнесу зроблено чимало, а сказано ще більше. Єдиною реальною силою, яка має стратегію розвитку економіки країни, був і залишається Український союз промисловців і підприємців. Стратегію, перевірену й утверджену досвідом сотень директорів, які у важкі часи зберегли виробництва і колективи; підприємців, котрі ризикнули зайнятися власною справою. На такій чіткій та зрозумілій стратегії — УКРАЇНСЬКОМУ ПРОРИВІ, ґрунтується конкретна робота УСПП.

Організація промисловців і підприємців як розумна, потужна машина, рухається попереду практиків господарювання, розчищаючи правові завали, ліквідовуючи різні бар'єри на шляху відносин бізнесу і влади, допомагаючи вирівняти дорогу, якою інвестори і промисловці крокують назустріч один одному. «Об'єднання самодостатніх, упевнених у собі людей, які не чекають милостей від держави, а енергійно беруться за справу, рухають вперед виробництва, створюють робочі місця, платять податки в бюджет, думають про завтрашній день свого колективу і своєї країни, заслуговують найвищої суспільної оцінки та визнання»,— вважає лідер УСПП Анатолій Кінах.
Нині Союз промисловців і підприємців є центром міцної громадської корпорації, куди увійшли Федерація роботодавців, Партія промисловців і підприємців, Українська аграрна конфедерація, Українсько-німецький форум тощо. Усі організації працюють як єдиний організм, взаємно доповнюючи одна одну. УСПП створив розвинуту організаційну структуру з відділеннями в усіх обласних центрах України, містах Києві, Севастополі, Кривому Розі, а також з представництвами у 20 країнах світу. Союз є членом Міжнародного конгресу промисловців і підприємців, Європейського ділового конгресу. Він — постійний учасник сесій Міжнародної організації праці, співпрацює з Організацією Об'єднаних Націй з промислового розвитку, Центральноєвропейською ініціативою, Організацією чорноморського економічного співтовариства.
Та всі ці регалії не мали б значення, якби практична допомога УСПП бізнесу зводилася лише до формального представництва інтересів ділових кіл. Стратегічний лобізм — у хорошому сенсі слова — є невід'ємною частиною роботи УСПП. Він є настільки необхідним, наскільки недосконале правове поле країни. Одна з головних сфер діяльності УСПП — законодавчі ініціативи. Вони підпорядковані чіткій стратегії: створенню комфортних умов для ведення бізнесу.
За участі УСПП і реального впливу фракції промисловців і підприємців на рішення парламенту, в 2005 році була збережена спрощена система оподаткування малого і середнього бізнесу, ухвалено Закон «Про дозвільну систему в сфері господарської діяльності», який значно полегшив отримання дозволів, свідоцтв, ліцензій та інших нормативних документів.
УСПП є одним з ініціаторів щоквартальних форумів «Влада і бізнес — кроки назустріч» за участі Президента України Віктора Ющенка і представників широких ділових кіл. Конкретними результатами цих форумів стали укази Президента «Про лібералізацію підприємницької діяльності» та «Про деякі заходи з забезпечення здійснення державної регуляторної політики».
Наприкінці 2005 року УСПП за участі фахівців підготував зміни до Закону України «Про фінансовий лізинг». Проект знаходиться в парламенті, ним «опікується» фракція промисловців і підприємців, яка працює у тісному контакті з союзом. Якщо він буде прийнятий, зрушиться з мертвої точки питання оновлення промисловості, її модернізації та конкурентоспроможності. За оцінками експертів, нині потреба в оновленні основних засобів українських підприємств у 70 разів перевищує обсяги укладених лізингових угод.
У полі зору УСПП — удосконалення податкового законодавства, зміцнення стабільності податкової системи, зниження ставки ПДВ до 15%, чіткість і прозорість механізму повернення від'ємного сальдо з ПДВ, запровадження єдиного соціального податку.
Однак діяльність союзу не обмежується лише поліпшенням законодавства та веденням украй потрібного діалогу між владою й бізнесом. Його практична роль в житті бізнесу зростає день за днем. Кожен тактичний крок є складовою добре продуманих дій, що становлять стратегію бізнес-розвитку країни.
Узяти хоча б функцію інвестиційного посередництва. УСПП упродовж багатьох років допомагає підприємцям України знаходити партнерів за кордоном. І, що важливо,— успішно, бо за безпосередньої участі союзу народилося чимало перспективних спільних проектів. Нещодавно підписано протокол намірів про створення українсько-румунсько-болгарського СП із виробництва будівельних та інших фарб. Партнерами української сторони виступають «Policilor S.A» і болгарська «Jrgahim JSC». За ініціативи УСПП розпочато проект з італійцями з виробництва будівельного скла (вартість інвестиції — 16 мільйонів євро).
Добре відомі тісні зв'язки з російськими партнерами, які нині виходять на новий рівень. Союз став ініціатором приходу на український ринок міжнародної інвестиційної компанії «Ренесанс капітал» і реалізації з підприємствами — членами УСПП 12 проектів у сфері приладобудування, високих технологій та енергозбереження. Днями за ініціативи президентів України й Росії створено міждержавну громадську організацію — Інвестиційну раду УСПП і РСПП, яка займатиметься аналізом і оцінкою інвестицій обох країн, готуватиме пропозиції членам уряду. У структурі Ради заплановані підгрупи з авіакосмічної та гірсько-металургійної галузі, банківського сектора і туризму. До Ради увійдуть по 10 представників підприємств від кожної сторони, які є активними гравцями на інвестиційному ринку України й Росії і прагнуть поглиблювати цю діяльність. Практичний зміст згаданого постійно діючого форуму підпорядкований більш глобальному завданню — ліквідації бар'єрів на шляху продуктивного інвестора, поліпшенню інвестиційного клімату двох країн. Головне — така робота сприятиме поглибленню довіри між країнами в усіх векторах: економічному, суспільному, політичному.
Ще одна надважлива сфера діяльності УСПП — захищати кожного окремого підприємця, який потрапив під бюрократичний прес, потерпає від недобросовісних конкурентів або нечесних чиновників. Щоразу аналітики намагаються побачити за випадком — тенденцію, за окремим — загальне. Набуваючи безцінного досвіду в спілкуванні з представниками реального сектора економіки, УСПП намагається вирішувати і глобальні проблеми, головна з яких — максимально ефективно впливати на формування в країні грамотної, послідовної державної соціально-економічної політики.
Реалізовувати найскладніші завдання союзу вдається завдяки тому, що його очолює високоавторитетний лідер. Анатолій Кінах — досвідчений політик і державний менеджер із бездоганною репутацією, він має досвід роботи на відповідальних посадах в органах державної влади усіх рівнів — від керівника обласної адміністрації до прем'єр-міністра України. Він тричі обирався депутатом Верховної Ради України. Високий професіоналізм А. Кінах поєднує з пріоритетом державницького підходу у вирішенні будь-якого питання. Стабільність і послідовність, опора на визнаних вітчизняних фахівців, передову громадськість та орієнтир на кращий світовий досвід — ось що характеризує Кінаха як керівника і політика.
Економіка почувається упевнено в атмосфері передбачуваності й стабільності. Це відомо всім. Проте й не секрет, що час від часу політики, які надто захопилися передвиборною боротьбою, організовують зовсім інші ігри. Тоді човен стабільності розгойдується то в один, то в інший бік, що загрожує добробуту і тих, котрі справно сплачують податки в державну скарбницю, і тих, хто живе за рахунок цих податків. Хтось має вчасно натиснути на гальма, повернути кермо й рішуче сказати: «Стоп! Ми не повинні відхилятися від курсу! Не маємо права!»
З лютого 1992 року цю місію гідно, впевнено й відповідально виконує Український союз промисловців і підприємців.
також у паперовій версії читайте:
  • УКРАЇНА ТА РОСІЯ АКТИВІЗУЮТЬ ІНВЕСТИЦІЙНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».