Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
УСМІШКА ФОРТУНИ, або ЩО ЖЕРЕБ НАМ ПРИГОТУВАВ?
У Мадриді відбулося жеребкування кваліфікаційних турнірів до чемпіонатів Європи з баскетболу-2007 серед чоловічих і жіночих команд.

Болгари, шведи і поляки — таким став «вирок» пані Фортуни як для нашого чоловічого колективу, і це — досить непоганий результат. Одразу ж зазначимо, що до фінальної частини першості Старого світу-2007, яка проходитиме в Іспанії, вийдуть переможці груп, а також дві кращі команди з тих, котрі посядуть другі місця. Всі інші збірні розіграють у додатковому відбірному турнірі ще одну, останню перепустку на чемпіонат.
Що ж до наших суперників по квартету «А», то, певно, найголовнішим конкурентом «синьо-жовтих» у боротьбі за перше місце стане команда Болгарії. Хоча ця збірна і не виграла жодного матчу в рамках фінальної частини минулорічного Євробаскета у Сербії та Чорногорії, але змусила як слід «попотіти» своїх опонентів по групі «В». Лише в останню мить болгарів дотисли хорвати — 88:84, на останніх хвилинах вирвали у них перемогу і турки — 94:89. Лише литовці, вигравши першу чверть — 30:19, змогли утримувати майбутнього суперника українців на комфортній відстані до фінальної сирени — 82:79.
Небезпечним опонентом можуть стати баскетболісти Польщі, адже їм зайвої мотивації не потрібно: у 2009 році саме їхня країна прийматиме у себе першість Старого світу, тож нині час випробувати себе на всі 100%. Щодо шведів, то їм відводиться роль явних аутсайдерів нашої групи (принаймні, до старту кваліфікації). Зокрема, впродовж останніх п'яти чемпіонатів Європи вони лише одного разу потрапили до його фінальної частини, причому на правах господарів (у 2003-му)... Як бачимо, головне — забути про недооцінку суперника, і, як-то кажуть, можна перемагати. Непокоїть інше: наша чоловіча збірна все ще лишається без головного тренера.
Що ж до інших кваліфікаційних груп, то квартет «В» сформували колективи Ізраїлю, Боснії та Герцеговини, Португалії й Македонії. До групи «С» увійшли команди Росії, Чехії, Бельгії та Угорщини. Водночас за вихід з квартету «D» сперечатимуться збірні Хорватії, Естонії, Латвії та Данії.
Слід зазначити, що дев'ять учасників першості Старого світу-2007 — відомі. Автоматично до фінального раунду потрапила команда Іспанії, яка представляє країну-організатора, а також збірні Греції, Німеччини, Франції, Литви, Словенії, Сербії та Чорногорії, Італії й Туреччини, оскільки вони гратимуть на цьогорічному чемпіонаті світу в Японії.
Ігри кваліфікаційного раунду заплановані на 31 серпня, а також 3, 6, 9, 13, 16 вересня цього року. Наші баскетболісти розпочнуть відбір виїзним поєдинком проти болгар, а завершуватимуть його домашнім матчем проти збірної Польщі.
Тепер про жіночу збірну України. Команді під керівництвом Марини Ткаченко виборювати «місце під сонцем» доведеться у групі «В», до якої жереб «відправив» баскетболісток Ізраїлю, Туреччини і Словенії.
На минулій, «домашній» першості Європи туркені дісталися чвертьфіналу турніру, де поступилися його майбутньому переможцю, команді Чехії — 60:86. У підсумку, господарки Євробаскета-2005, які впродовж нього продемонстрували показову агресивну і водночас ефективну боротьбу під «кошиками» (не слід забувати і про кількох майстерних триочкових «снайперів» в їхньому складі), фінішували восьмими.
До фінальної частини чемпіонату Європи-2007, що вируватиме на майданчиках Італії, потраплять переможці кваліфікаційних груп, а також чотири кращі збірні з тих, які посядуть другі сходинки. Інші дев'ять команд змагатимуться за останню перепустку на Євробаскет знову ж таки у додатковому відбірному турнірі. Збірну Ізраїлю недавно українки перемагали: у додатковому раунді відбору «синьо-жовті» на своєму паркеті були сильнішими — 81:66. Щоправда, перед цим на виїзді зазнали прикрої поразки у два очки — 67:69.
Про словенок окрема мова: ще минулого сезону вони змагалися у дивізіоні «В», але не визнати факт їхнього прогресу не можна. Як бачимо, група у наших дівчат також цілком «прохідна», але для досягнення поставленої мети потрібно якісно підготуватися і холоднокровно зіграти у кожному матчі. Тим більше, зі старту кваліфікації колектив України очікує домашнє побачення з командою Туреччини, яка буде найсерйознішим суперником на цій стадії змагань. Заключну гру цього відбору українки проведуть вдома проти баскетболісток Ізраїлю.
Відбірні ігри заплановано на 6, 9, 13, 16, 20 і 24 вересня цього року.
Паралельно з нашою командою свої завдання виходу до фінальної частини турніру у групі «А» вирішуватимуть збірні Болгарії, Угорщини, Греції й Білорусі. Не відпочиватимуть і у квартеті «С», у якому за лідерство боротимуться колективи Хорватії, Німеччини, Польщі та Швеції. Ще дві групи матимуть у своєму складі лише по три збірні: «D» — Фінляндію, Румунію, Сербію і Чорногорію, «Е» — Бельгію, Словаччину та Латвію.
Свою участь у майбутній першості Старого світу-2007 забезпечили баскетболістки Чехії, Росії, Іспанії, Литви та Франції, адже вони гратимуть на цьогорічному чемпіонаті світу, а також колектив Італії на правах господаря.

Вадим ВЛАСЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • НОВИЙ ОРІЄНТИР
  • АУТСАЙДЕРИ...
  • НОВАЦІЇ — ДЛЯ ЕСТОНКИ
  • «ЧИ ЛИЖІ НЕ ЇДУТЬ...»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».