Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА РОЗМАЇТТЯ
ЗНАЙДЕНО ПОРТРЕТ «НАЙНЕЩАСНІШОЇ» КОРОЛЕВИ

Леді Джейн Грей (1537–1554) доводилася внучатою племінницею Генріху VIII і виховувалась у колі Катерини Парр, його шостої й останньої дружини. Її змусили одружитися з Гілфордом Дадлі, сином одного з найбільших політиків тієї епохи. Леді Грей успадкувала англійський престол після смерті Едуарда VI, сина і спадкоємця Генріха VIII. Її вступ на престол позбавляв можливості царювати двох доньок Генріха — Марію Стюарт і Єлизавету. Леді Джейн правила дев’ять днів у липні 1553-го, після чого була позбавлена влади за наказом Марії Стюарт. У лютому 1554 року її стратили в один день із чоловіком.
Упродовж багатьох десятиліть вважалося, що один портрет Джейн Грей зберігся, але з’ясувалось, що на картині зображена Катерина Парр. А відоме полотно Поля Делароша «Страта леді Джейн Грей» було написане в XIX столітті, тож моделлю слугувала натурниця.
На портреті, який нині привернув увагу істориків і мистецтвознавців,— струнка дівчина у розкішній сукні: прикрашеній коштовностями. У лівій руці вона тримає книжку, а над її плечем видно напис — «Леді Джейн». Вбрання молодої жінки відповідає моді середини XVI століття. Сучасники Джейн Грей згадували, що вона була стрункою, миловидною і добре освіченою. Аналіз полотна переконливо свідчить про те, що картина написана у другій половині XVI століття, і напис зроблено водночас із портретом. Ще низка ознак свідчить про те, що моделлю для художника могла бути саме леді Джейн.


НАЙДОРОЖЧА КНИГА ХХ СТОЛІТТЯ
Книги з першого тиражу роману «Улісс» ірландського письменника Джеймса Джойса є найдорожчим друкарським виданням ХХ століття. Ціна на них починається від 100 тисяч фунтів (175 тисяч доларів), повідомляє lenta.ru із посиланням на дослідження букіністичних крамниць і аукціонів журналом «Book & Magazine Collector».
Перше видання «Улісса» віддрукували у Парижі 1922 року. Його наклад був тисяча примірників. Сто книжок Джойс підписав власноруч. У 2004 році один із паризьких томів з автографом письменника продали на аукціоні Sotheby's в Нью-Йорку за 288 тисяч доларів (160 тисяч фунтів).
Друге місце в рейтингу найдорожчих книг минулого сторіччя посідає «Собака Баскервілей» Артура Конан Дойля. Перше видання повісті з'явилося 1902 року, знане воно рідкісною суперобкладинкою. Букіністи виставляють цей раритет на продаж за 80 тисяч фунтів (140 тисяч доларів).
Найдорожчою дитячою книгою століття експерти назвали перше видання «Кролика Пітера» Беатрікс Поттер: її вартість доходить до 50 тисяч фунтів (87 500 доларів).

також у паперовій версії читайте:
  • СВІТСЬКА ХРОНІКА
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • ЗІ СВІТУ ТВАРИН
  • ДИВА
  • ФАКТ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».