Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
ЛЮБІТЬ МОВЧАЗНИХ ДРУЗІВ
Квіти — найулюбленіші супутники людини з давніх-давен. Вони не тільки милують погляд, а й роблять людей благороднішими, створюють в оселях здорові гігієнічні умови. Вирощування ж квітів приносить чимало радості дорослим і позитивно впливає на виховання дітей: залучає до самостійної праці, розвиває естетичний смак, учить бути турботливими, уважними і піклуватися про живі організми.
Звичні фікуси, герані та пальми, вишукані лілеї не просто гарні самі по собі — ці зелені друзі багато чого можуть.

Так-так, часом і в гарних, просторих квартирах буває незатишно, немає стильової домінанти. Однак нею може стати велика кімнатна рослина — пальма, монстера чи фікус. Група з кількох вдало дібраних рослин теж «оживить» житло. За вдалого розташування рослин навіть ваші звичні меблі виглядатимуть інакше.
Не всі знають, що кімнатні рослини не лише створюють затишок, а й приносять користь. Вони очищають повітря у приміщеннях від токсичних речовин, які виділяють пластикові покриття, лаки, аерозолі, клей, миючі речовини. Зелені друзі поглинають шкідливі магнітні та електричні поля, генеровані побутовою технікою, а також наповнюють повітря тонкими ароматами. Часом ми не можемо навіть відчути це, але вони благотворно діють на роботу нашого серця, борються із безсонням і знезаражують повітря від вірусів та бактерій.
— Життя рослин підпорядковане певному власному розпорядку, вони добре знають, коли рости, коли цвісти, мають, так би мовити, свій план розвитку,— розповідає Альфіна Рахматулівна Андрущенко, квітникарка з великим стажем.— Рослини мають свій характер, скучають за своїми родичами. Ось цей зигокактус, який в народі ще називають «різдвяником», бо завжди на Різдво цвіте, «михайликом» або «декабристом», не любить, коли його переставляють, потребує помірного тепла і активного поливання під час цвітіння. Моя знайома взяла відросток цього вазона собі додому, а він, ніби засумувавши, відмовився цвісти. Коли ж вона принесла його назад і поставила біля вазона-матері, квітів з'явилося неміряно...
У Альфіни Рахматулівни — величезна колекція рослин. Є тут чимало кактусів.
— Вони, в основному, прибули у Європу з тропіків Америки, а також походять із Перу, Чилі та Мексики,— розповідає Альфіна Рахматулівна.— Відомо, що на планеті налічується близько трьох тисяч видів кактусів. На думку спеціалістів, ці рослини не тільки вбивають мікроби, а й знижують шкідливу іонізацію повітря, захищаючи нас від електромагнітного випромінювання. Тому ці квіти ставлять поблизу телевізора та монітора комп’ютера. А ще вони корисні тим, що підживлюють людину енергією, сприяють гарному відпочинку, відновлюють сили під час сну. Особливо ж прекрасна ця дивовижна «колючка», представник екзотичної флори, коли зацвітає яскравими квітами. От так справжній представник екзотичної флори!
За вікнами — зима, а в кімнаті зацвів пишним білим цвітом евхаріус — житель далекої Колумбії, нагадуючи нам про тепле сонячне літо. І цей цвіт зігріває серце й душу, вселяючи віру в те, що неодмінно незабаром прийде весна, а там і літнє тепло.
Отже, кімнатні рослини — це не данина моді, а чудовий засіб, що допомагає поліпшити настрій та екологію наших осель, підвищує життєвий тонус. Спілкуйтеся з вашими зеленими друзями, розмовляйте з ними, доглядайте їх. Вони щедро віддячать своєю красою, а ніжні паростки і тендітні пуп’янки нагадуватимуть велику мудрість про те, що всьому свій час у житті, й не варто ані надто поспішати, ані спізнюватися, і що цей великий дар небес не можна змарнувати.

Підготувала Ганна ІВАНОВА
також у паперовій версії читайте:
  • «ПІСНЯ ПРО ЗЕМЛЮ»
  • «МОЙСЕЙ» МИРОСЛАВА СКОРИКА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».