Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ВІДКРИТО СЕСІЮ, «ПОЗНАЧЕНУ ВИБОРЧИМ ЗМІСТОМ»
Голова Верховної Ради Володимир Литвин учора урочисто відкрив дев’яту сесію парламенту четвертого скликання. У ВР були присутні члени уряду на чолі з Прем’єр-міністром Юрієм Єхануровим, керівники вищих судових інстанцій держави, інших державних інституцій.

Спікер наголосив, що це буде сесія, «виразно позначена виборчим змістом». Без сумніву, сказав він, у роботі переважатиме політична складова. Серед головних завдань — застереження будь-яких «стихійних чи нецивілізованих проявів», які можливі під час передвиборних змагань. Литвин зазначив, що не закликає підписувати будь-які меморандуми, «ціна яким уже відома», а радить дотримуватися принципів доброзичливості й порядності.
Характеризуючи попередню сесію, Голова Верховної Ради сказав, що парламенту не соромно дивитися людям у вічі — «він не став маніпулятивним». «Ми здатні витримати таку лінію і у непростий час виборчих перегонів»,— зауважив він. За його словами, у Верховній Раді буде створено комісію з моніторингу ведення виборчої кампанії. Володимир Литвин запропонував очолити її старійшинам парламенту — народним депутатам Георгію Крючкову та Ігорю Юхновському.
Він нагадав, що пропорційна виборча система покладає велику відповідальність на лідерів партій та блоків, парламентські фракції.
«Давайте дотримуватися неписаного кодексу професійної честі, порядності та колегіальної доброзичливості»,— сказав Литвин, додавши, що звертається передовсім до тих, хто вбачає свій основний політичний і креативний ресурс «у безпардонній критиці парламенту, частиною якого є сам».
Виступаючи перед народними депутатами, спікер окреслив низку пріоритетних питань, які, на його думку, мають вирішити депутати нинішньої ВР для того, щоб наступний парламент міг органічно увійти в законодавчу роботу.
Литвин вважає за необхідне ухвалити рішення за всіма президентськими й урядовими законопроектами, а також визначитися з ратифікацією міжнародних договорів і розглянути закони, на які Президент наклав вето.
Окрім цього, за словами Голови, Верховна Рада має вимагати від Кабінету Міністрів невідкладно представити програму економічного і соціального розвитку України на 2006 рік «і не підмінювати її якимись сурогатами». На основі цих кроків парламент повинен почати комплексне внесення змін до бюджету на 2006 рік.

* * *
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин вважає, що пропорційна система виборів депутатів усіх рівнів діятиме «лише один сезон» — під час цьогорічних виборів. Таку думку керівник парламенту висловив у понеділок на засіданні Громадсько-політичної ради при Голові Верховної Ради.
Особливо поспішним, на думку керівника парламенту, було рішення обирати за пропорційною системою депутатів до місцевих рад.
Володимир Литвин також вважає, що у майбутньому складі Верховної Ради «не буде моноліту» і сам склад парламенту «буде досить непростим». Він прогнозує, що навіть у середині самих майбутніх фракцій сформуються невеликі групи опозиціонерів, котрі триматимуть «золоту акцію», «і до яких ходитимуть радитися».
Під час засідання Громадсько-політичної ради провідні експерти і політологи обговорили хід виборчої кампанії в Україні, проблеми законодавства, які «впливають» на проведення виборів. Зокрема, голова Комітету виборців України Ігор Попов звернув увагу на те, що нині в Україні існує проблема неможливості скористатися своїм правом голосу членів виборчих комісій. Ці люди, за його словами, у день голосування постійно зайняті на робочому місці й практично не мають можливості проголосувати. Аналогічна ситуація і щодо охоронців на виборчих дільницях. Загалом, за даними КВУ, людей такої категорії, які не матимуть можливості скористатися правом голосу— майже мільйон. Володимир Литвин звернув увагу на це зауваження і пообіцяв донести його до парламентарів.

Під час засідання також зазначалося, що політичні партії не готові до проведення виборів на пропорційній основі, зокрема в регіонах. Крім цього, нині існує необхідність так званої політичної освіти громадян, адже більшість з них не знає, за що голосуватимуть.
Директор Фонду «Демократичні ініціативи» Ілько Кучерів, у свою чергу, поінформував, що прогнозована явка на майбутніх виборах становитиме 75 відсотків, але значна частина цих людей (38 відсотків) не знає, за якою системою відбуватимуться вибори. За прогнозами Фонду, до парламенту точно потраплять 6-7 політичних сил. Дослідження на регіональному рівні засвідчують, що перемогу на місцевих виборах у східних регіонах здобуде партія «Регіони України», у західних регіонах — БЮТ і «Наша Україна». «ВІЧЕ» ІНІЦІЮЄ
Політична партія «Віче» ініціює проведення 22 лютого Всеукраїнського антикризового віче для напрацювання і обговорення нових стратегій розвитку країни.
Як зазначила на прес-конференції лідер партії Інна Богословська, «Віче» запрошує на цей захід «усіх, хто зацікавлений у процвітанні країни». Вона зауважила: нині в державі склалася ситуація, коли різні політичні сили, відмовляючись від спільних дій, намагаються відстояти лише власні інтереси. Країна ж, за її словами, потребує об»єднаня зусиль усіх політичних сил для того, щоб розробити план розвитку на майбутнє, який би ґрунтувався на національних інтересах.
також у паперовій версії читайте:
  • СОЦПАРТІЯ НЕ БЛОКУВАТИМЕТЬСЯ ДО ВИБОРІВ
  • УКРАЇНЦІ ГОЛОСУВАТИМУТЬ У 78 КРАЇНАХ
  • ПОЛІТИЧНІ СИЛИ ЛУГАНЩИНИ ПІДПИСАЛИ УГОДУ
  • УВАГА! ФАЛЬШИВКА!
  • УСЛІД ЗА «СВИСТУНОМ» І «НАРЦИСОМ» — «... ЗАТ БЮТ»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».