Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
БЕЗГОЛІВ'Я...
Отримуючи повідомлення з провідних європейських футбольних чемпіонатів, ми зазвичай цікавимось, як там наші. У національних першостях провідної континентальної п'ятірки зараз тільки двоє українців — Андрій Воронін у німецькому «Байєрі» і Андрій Шевченко в італійському «Мілані». Обидва форварди збірної України у чергових турах бундесліги і Серії А провели в складах своїх команд дев'яносто хвилин, а Шевченко за відсутності Паоло Мальдіні ще й мав капітанську пов'язку.

Наші Андрії були чи не найкращими гравцями в складі «Байєра» і «Мілана», та їхні команди не спромоглися бодай на гол.
Італія
Відповідь на запитання «Хто спинить «Ювентус?», здається, готова. Коли б не міланський «Інтер», зараз упевнено можна було б відповісти: «Ніхто». «Нерадзуррі» чотирнадцять матчів поспіль не програють, ба більше — коли б не нічия у вісімнадцятому турі з «Сієною», переможна серія «Інтера» становила б дванадцять матчів. Принципові суперники — земляки з «Мілана» в останніх двох турах пригальмували. Спершу «россонері» зіграли на стадіоні «Сан-Сіро» тільки внічию з «Сампдорією» (1:1), а в 23-му турі не спромоглися бодай на гол у ворота «Лаціо», хоча й у свої не пропустили.
Нинішній «Мілан» зараз нагадує класний автомобіль на станції технічного обслуговування — форми вражають, всі деталі якісні, а результат — за Жванецьким: «вмикаєш — не працює». Склад команди Карло Анчелотті на римському «Стадіо Олімпіко» був бойовим — Діда у воротах, захисники Яап Стам (Кафу, 79), Алессандро Неста, Каха Каладзе, Сержіньйо; півзахисники Дженнаро Гаттузо, Андреа Пірло, Кларенс Зеєдорф (Марек Янкуловськи, 83); Кака на своєму традиційному місці «під нападниками» Альберто Джилардіно і Андрієм Шевченком. Кого ще треба цій команді, щоб вигравати? З останніх результатів виходить, що виконавці, котрі ще два роки тому могли переграти будь-якого опонента, потребують додавання «свіжої крові». Звісно, прихильники «россонері» сподіваються, що проблеми команди — тимчасові. Справжнім лакмусовим папірцем стане протистояння з мюнхенською «Баварією» в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів УЄФА. Перший матч цих команд відбудеться у Німеччині 21 лютого.
В італійському чемпіонаті всі інші конкуренти «Мілана» здобули перемоги. Цікаво, що «Ювентус», «Інтер» і «Фіорентина» ніби змовилися й синхронно виграли з рахунком 1:0. Туринці були сильніші за «Удинезе» (арбітр через офсайд скасував чисте взяття воріт «бьянконері», натомість зафіксував гол Алессандро Дель П'єро, забитий з положення поза грою), «нерадзуррі» переграли «К'єво», а флорентійська команда залишила ні з чим «Лечче».
До команди Андрія Шевченка наближається навіть «Рома», переможна серія якої сягнула семи зустрічей. Столичні футболісти на виїзді переграли грізну колись «Парму» — 3:0.
Решта матчів туру завершилися так: «Сієна» — «Асколі» 1:1, «Кальярі» — «Емполі» — 4:1, «Ліворно» — «Мессіна» — 2:2, «Реджина» — «Палермо» — 2:2, «Сампдорія» — «Тревізо» — 1:1.
Становище лідерів: 1. «Ювентус» — 62 очки (після 23 матчів). 2. «Інтер» — 54. 3. «Мілан» — 48. 4. «Фіорентина» — 47. 5. «Рома» — 42.
Сьогодні відбудуться матчі чергового туру. Центральним поєдинком буде протистояння у Флоренції — «Фіорентина» приймає «Інтер». «Мілан» спробує здобути першу за три тури перемогу в зустрічі з аутсайдером «Тревізо», а «Ювентус» прийматиме «Парму».

Німеччина
Головний претендент на перемогу в чемпіонаті Німеччини відомий ще до старту змагання. Мюнхенська «Баварія» зазвичай виправдовує аванси, а будь-яка інша команда на чолі турнірної таблиці почувається невпевнено. Не став винятком і нинішній чемпіонат. Після дев'ятнадцяти турів відрив підопічних Фелікса Магата від найближчого переслідувача — бременського «Вердера» — становить вісім очок.
Подарунок мюнхенцям ледь не зробив скромний «Майнц», який баражує на межі зони вильоту. Після першої п'ятнадцятихвилинки «Вердер» на своєму стадіоні поступався цій команді з рахунком 0:2. Щоправда, згодом бременці згадали, як треба грати у футбол, і виграли — 4:2.
Сама ж «Баварія» задовольнилась «гросмейстерською» перемогою над леверкузенським «Байєром» із рахунком 1:0. Єдиний у матчі гол забив наприкінці першого тайму Міхаель Баллак. Лідер мюнхенців класно прийняв м'яча після флангового навісу, а другим торканням відправив шкіряну кулю в «дев'ятку». «Фармацевти» намагалися врятувати матч, багато атакували. Головним диригентом цих атак був наш співвітчизник Андрій Воронін. Екс-одесит і сам міг забити за кілька хвилин до фінального свистка, але продертися крізь двох захисників на «індивідуальну бесіду» з Олівером Каном не зміг, хоча зробив для цього все можливе.
Серед інших результатів варто виділити перемогу «Гамбурга» над «Армінією» (2:1), втрату очок гельзенкірхенським «Шальке» — нульова нічия в матчі з дортмундською «Боруссією».
Решта матчів принесли такі результати: «Кельн» — «Штутгарт» — 0:0, «Дуйсбург» — «Кайзерслаутерн» — 2:2, «Айнтрахт» — «Герта» — 1:1, «Ганновер» — «Нюрнберг» — 1:1, «Вольфсбург» — «Боруссія» (Мехенгладбах) — 2:0.
У турнірній таблиці «Баварія» має 50 очок, 42 очки на рахунку «Вердера», 41 пункт — у «Гамбурга», лише 35 набрав «Шальке». Напередодні мюнхенці мали непростий виїзд до Берліна, де місцева «Герта» програє нечасто. Про результат цього матчу читайте згодом.

Англія
Головна окраса 25-го туру чемпіонату Англії — чергове протистояння Жозе Мурінью і Рафаеля Бенітеса. Наставник «Челсі» все ще не може пробачити своєму ліверпульському колезі поразки в півфіналі Ліги чемпіонів УЄФА, тому задля компенсації виграє у «червоних» зустрічі на внутрішній арені. Не став винятком і поєдинок на лондонському стадіоні «Стемфорд Бридж». Вільям Галлас і Ернан Креспо забили по м'ячу в кожному з таймів, а гості відзначилися хіба що вилученням свого голкіпера Рейни, якого змусили некваліфіковано діяти на невластивій йому позиції флангового захисника. Питання про те, хто ж виграє титул чемпіона Англії, можна вважати знятим із порядку денного. П'ятнадцятиочкова перевага чинних чемпіонів над найближчим переслідувачем «Манчестер Юнайтед» за тринадцять турів до завершення змагань у прем'єр-лізі — практично невідігрувана.
Тож виграш «червоних дияволів» у матчі проти «Фулхема» (4:2) важливий тільки з огляду на існування боротьби за другу позицію. Тепер команда сера Алекса Фергюсона може не побоюватися «Ліверпуля». Навіть коли клубний чемпіон Європи виграє два пропущених раніше матчі, то тільки наздожене манкуніанців.
Лондонський «Арсенал», який перебуває у стані тотальної реконструкції, після двох поразок спромігся виграти. «Каноніри» на виїзді переграли «Бірмінгем» із рахунком 0:2, але піднялися тільки на невичне п'яте місце. «Арсенал» випереджає інша столична команда — «Тоттенгем», яка в дербі перемогла «Чарльтон» — 3:1.
Інші матчі туру завершилися так: «Болтон» — «Віган» — 1:1, «Евертон» — «Манчестер Ситі» — 1:0, «Міддлсбро» — «Астон Вілла» — 0:4, «Ньюкасл» — «Портсмут» — 2:0, «Вест Бромвіч» — «Блекберн» — 2:0, «Вест Гем» — «Сандерленд» — 2:0.
Становище лідерів: 1. «Челсі» — 66 очок (після 25 матчів). 2. «Манчестер Юнайтед» — 51 очко (25). 3. «Ліверпуль» — 45 (23). 4. «Тоттенгем» — 44 (25). 5. «Арсенал» — 40 (24).

Іспанія
На Піренеях нарешті програла «Барселона». Переможна серія каталонців зупинилася на позначці «14». Мадридський «Атлетико» — єдина команда, яка в нинішньому сезоні знає, як вигравати у підопічних Франка Райкарда. Дубль Фернандо Торреса допоміг «матрасникам» (так називають мадридців за характерні смуги на футболці) перемогти з рахунком 3:1. Задля справедливості треба сказати, що «синьо-гранатовим» на рідній арені «Ноу Камп» довелося обійтися і без Самюеля Ето'О (він грає на Кубку африканських націй), і без бразильця Роналдіньйо.
Та запас «Барселони» настільки солідний, що навіть друга в сезоні поразка не дає підстав сумніватися в чемпіонській перспективі каталонської команди.
Інші поєдинки Прімери завершилися так: «Малага» — «Атлетик» — 2:1, «Реал» — «Еспаньйол» — 4:0, «Депортиво» — «Валенсія» — 0:1, «Гетафе» — «Алавес» — 2:2, «Расинг» — «Сельта» — 0:1, «Реал Сосьєдад» — «Мальорка» — 2:1, «Вільярреал» — «Кадіс» — 1:1, «Сарагоса» — «Бетис» — 4:3, «Севілья» — «Осасуна» — 0:1.
Становище лідерів після 22 турів: 1. «Барселона» — 52 очки. 2. «Валенсія» — 43. 3-4. «Реал», «Осасуна» — по 42. 5. «Сельта» — 36.

Франція
Безбарвним вийшов центральний поєдинок 25-го туру. Чемпіон країни «Ліон» приймав свого найближчого переслідувача «Бордо», та за всю гру суперники спромоглися лише на кілька голевих нагод, які так і не було матеріалізовано. Сумні нулі на табло — гідна оцінка цієї гри. Опонент донецького «Шахтаря» в 1/16 фіналу Кубка УЄФА «Лілль» несподівано програв на виїзді середнякові чемпіонату Франції «Ніцці» — 0:2.
Решта зустрічей завершилася так: ПСЖ — «Сент-Етьєнн» — 2:2, «Аяччо» — «Осер» — 1:0, «Ланс» — «Страсбур» 2:1, «Ренн» — «Монако» — 1:3, «Сошо» — «Ле Ман» — 0:0, «Тулуза» — «Нант» — 1:0, «Труа» — «Марсель» — 0:1.
Становище лідерів: 1. «Ліон» — 55 очок (24 матчі). 2. «Бордо» — 46 (25). 3. «Осер» — 42 (25). 4. «Лілль» — 40 (25). 5. «Марсель» — 39 (25).

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • БЕНЕФІС КОВАЛЕВСЬКИ
  • ПАМ'ЯТАЙ ПРО МЮНХЕН!

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».