Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
СВОБОДА СЛОВА ЯК ВИБУХОВИЙ ПРИСТРІЙ
На початку третього тисячоліття мусульманська громада стала найбільшою меншиною в європейських країнах. Проте складнощі її адаптації до норм життя в християнському світі збільшуються. Принаймні ціннісна та культурна прірва між різними громадами, здається, глибшає. Підставу для песимізму дає черговий скандал, який в добу новітніх інформаційних технологій поширився миттєво. Тож безвідповідальні провокації за сучасних умов набувають ознак пожежі в лісі під час посухи.

Мусульман усього світу обурила карикатура на пророка Мохаммеда. Одна з данських газет опублікувала малюнок, на якому пророка зображено з бомбою на голові. Зрозуміти глибину образи можна, поставивши себе на місце скривдженого. Адже й європейцю-християнину справжнім блюзнірством здавалася б карикатура на євангельські сюжети. Норми пристойності й моралі заперечують таку наругу, адже свобода слова не дає права безкарно ображати. Врешті, іслам взагалі забороняє зображувати людей, а тим паче фундатора віровчення. Коли такий казус стався, подальші дії цивілізованих європейців нагадували діалог глухого з німим.
Спочатку прем'єр-міністр Данії Фог Расмуссен відмовився прийняти послів десяти арабських країн, але після того як у мусульманському світі оголосили бойкот товарів данського виробництва, голова уряду був вимушений вибачитися перед мусульманами. Він намагався пояснити, що європейська влада не контролює преси. Але справжня біда в тому, що вільна преса не навчилась поважати інші культури. Найбільше від цього здригнулась Франція, яка тільки приходить до тями після листопадових молодіжних заворушень мусульман. Вибухнув черговий скандал, коли власник газети «Франс суар», єгиптянин з походження, звільнив головного редактора за передрук скандальної карикатури. Газета збанкрутіла, навіть скандал не виправив її фінансового становища.
На жаль, Європа наполегливо забуває власну історію. Ще в сімнадцятому столітті богохульство спричиняло релігійні війни. Аби не зруйнувати європейської цивілізації, люди навчились толерувати чужу думку, намагались навмисно не ображати ціннісні орієнтири інших. Але за доби глобалізації новим варварством стає самовпевнена готовність «іронізувати» з цінностей представників іншої віри. Прихильники свободи слова закликають не поступатись «комплексам мусульман». Тож ісламські радикали отримали ще один аргумент на користь того, що Захід є ворогом ісламу. Такий настрій свідчить про неспроможність правильно розуміти іншу культуру, бо справжня свобода полягає не в тому, аби поділяти однакові цінності, а в щирій повазі до них. За останньою інформацією, після повідомлень про намір спалити Коран у Копенгагені у Дамаску розгромили посольство Данії, а в Палестині — представництво ЄС. Хай згине світ, але живе така свобода слова?..
також у паперовій версії читайте:
  • ДЕМОКРАТІЯ ПО-ПАЛЕСТИНСЬКОМУ
  • США ВОЮВАТИМУТЬ З ІРАНОМ?
  • «Є» УПАЛО, «С» ПРОПАЛО — ЩО ЛИШИЛОСЬ НА ТРУБІ? ЄЕП?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».