Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ВІЙСЬКО
ВІЙСЬКОВА СЛУЖБА ПРАВОПОРЯДКУ
Наприкінці минулого року закінчився Третій (останній) етап формування Військової служби правопорядку (ВСП) у Збройних силах України. Про перспективи розвитку цієї служби розповідає її начальник генерал-майор Сергій Глєбов.
— На які новації у ВСП слід очікувати і що Вас, як її начальника, турбує нині найбільше?
— Головним чином відбудуться зміни в загальній системі діяльності.

Адже раніше на нормальне функціонування нашої служби хронічно не вистачало коштів, навіть на форму одягу. Військові ж правоохоронці мали зразково виглядати. Нарешті цього «правдами і неправдами» досягли.
У поточному році підрозділи плануємо повністю забезпечити спецзасобами — дубинками, балончиками зі сльозоточивим газом, наручниками, щитами, пістолетами з гумовими кулями. Сподіваємось, що ними будуть вітчизняні «Форти». Є наміри всі територіальні управління «озброїти» спецмашинами «Газель» для перевезення в'язнів.
Якщо йдеться про єдиний у ЗС України дисбат, то його казарми і клуб плануємо відремонтувати. Загалом же час, коли кожна окрема частина утримувала власну «губу», канув у Лету. Нині в ЗС України функціонують один дисциплінарний батальйон, у якому перебуває 78 осіб, 14 гауптвахт. Та й нинішнє законодавство не дає командирам права призначати покарання у вигляді утримання на «губі». «Мешканцями» цього «закладу» є особи, що перебувають під слідством, або ж утримуються до рішення суду.
Ці специфічні заклади постійно в центрі уваги представників європейських комісій із реформування пенітенціарної системи та захисту прав людини. Вони приїжджали, інспектували і зауважень не робили. Навіть у таких «дрібницях», як, скажімо, розміри віконець у дверях камер. Немає вже й ліжок, що «зачинялися» відразу після підйому. Нинішній рівень «сервісу» на гауптвахтах і в дисциплінарному батальйоні забезпечує наявність нормальних ліжок, користування гарячою і холодною водою, душем. Холодних і мокрих бетонних карцерів там не існує.
У ВСП зростає й кількість контрактників. Наразі їх близько 60 відсотків. У первинних територіальних управліннях немає жодного строковика. В Київському управлінні навпаки — контрактників одиниці. Гадаю, що філософія тут проста — в столиці можна знайти іншу, вигіднішу роботу, а в провінції — значно важче. Однак, вважаю, що ситуація не в глухому куті. Адже торік грошове утримання контрактників у ВСП зросло на третину і дійшло позначки на посадах, що визначають бойову готовність, до 800 гривень.
До речі, нещодавно пройшов друге читання проект Кримінально-процесуального кодексу України, в якому є й положення про те, що ВСП доручається проводити слідство по всіх військових злочинах. Для того щоб виконати це положення, з урахуванням перехідного періоду, до 1 січня 2007 року маємо створити слідчий підрозділ. Та наразі не існує чіткого механізму його створення. На мою думку, працівників військових прокуратур навряд чи привабить служба в структурі зі значно нижчою зарплатнею. Тому ухвалений закон має бути підкріплений постановою уряду про надбавки в грошовому утриманні. Щоб не соромно було фахівцям «зі сторони» пропонувати нові посади.
Є в нас і професійні труднощі. Приміром, якщо підрозділи дізнання укомплектовані фахівцями з юридичною освітою, то правова обізнаність вояків патрульно-постової служби бажає кращого.
Головне для нас — контролювати ситуацію і забезпечувати порядок. До речі, є нова інструкція з підрахунку кримінальних справ, подій і злочинів. У ній аж чотири переліки і окремим блоком йде кількість кримінальних справ, порушених командирами частин. Після того, як міністр оборони повідомив про те, що не каратимуть начальників, які не замовчуватимуть кримінальні вчинки підлеглих, кількість відкриття ними кримінальних справ різко збільшилась.
— Як готуються і чим займаються підрозділи ВСП спеціального призначення?
— Значна кількість наших військовослужбовців пройшла через «гарячі точки», передовсім, Ірак. Ними найперше комплектують підрозділи спеціального призначення. Майже половина підрозділів «спецназу» ВСП повністю укомплектовані контрактниками, а три підрозділи — тільки військовослужбовцями, які мають бойовий досвід.
На ВСП — єдину структуру в ЗСУ — законом покладено відповідальну функцію боротьби з тероризмом. Наші спецпідрозділи не підміняють відповідні підрозділи Служби безпеки України або МВС, а суттєво доповнюють і розширюють їхні можливості.
У складі ВСП є підрозділи протидії диверсіям і терористичним актам. На них покладено завдання організації, проведення відповідних заходів протидії диверсіям і терористичним актам у Збройних силах України. У свою чергу, підрозділи спеціального призначення створені для виконання завдань, серед яких на першому місці — участь в проведенні антитерористичних операцій на військових об'єктах, інших заходах щодо боротьби з тероризмом згідно з планами Генерального штабу Збройних сил України та Антитерористичного центру при Службі безпеки України.
Особовий склад підрозділів спеціального призначення проходить підготовку на навчально-матеріальній базі Служби безпеки України, зокрема й навчається в Національній академії СБУ. Скажімо, під час проведення тактико-спеціальних навчань з антитерористичної тематики «спецназ» Військової служби правопорядку виконував завдання разом із антитерористичними підрозділами СБУ та спецпідрозділами МВС.
Утім, існує й парадокс. Боротися з терористами нам дозволено лише на території військового об'єкта, а за межами — зась. Хоча поляки й росіяни вже розширили повноваження своїх армійців щодо участі в антитерористичній діяльності в межах своїх країн. У нас же про це поки не йдеться, хоча питання «визріває».
— Які перспективи у міжнародній співпраці?
— У контексті виконання заходів цільового плану Україна — НАТО на 2005 рік нам було визначено завдання щодо можливого залучення миротворчого контингенту України до військової операції в Боснії й Герцеговині під егідою Європейського Союзу.
Так, під час візиту делегації Міністерства оборони України до Польщі (з 5 до 7 травня 2005 року) нами було порушено питання про включення підрозділу від ВСП до складу міжнародного батальйону військової поліції, до якого нині входять підрозділи від збройних сил Польщі, Болгарії, Угорщини, Чехії, Словаччини та Румунії. Названий батальйон планується створити для використання переважно на Балканах, у тому числі в Боснії й Герцеговині, в Республіці Македонії. За підсумками візиту було ініційоване питання про отримання українською стороною запрошення до батальйону.
Згідно з відповіддю польської сторони, питання створення такого батальйону вирішується. Польською стороною опрацьовується питання про надання запрошення Україні щодо включення підрозділів ВСП до складу зазначеного батальйону, створення якого очікується орієнтовно в 2007 році. До речі під час бесіди зі своїм польським колегою дивізійним генералом Пацеком, що приїжджав до України, я переконався, що обидві структури мають чимало схожого, хоча польська військова поліція була створена значно раніше. Ми обговорили можливість створення міжнародного клубу військових поліцейських. Контакти з колегами ми обов'язково розвиватимемо й надалі.

Розмову вів Володимир КНИШ
також у паперовій версії читайте:
  • УСЕ ВПИРАЄТЬСЯ В ГРОШІ...
  • ІЗ НАДІЄЮ ТА ОПТИМІЗМОМ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».