Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА РЕГІОНИ — ПАНОРАМА
ЧИ ЇСТИМЕМО КРИМСЬКИЙ ВИНОГРАД?
За підрахунками севастопольських аграріїв, виноградники пошкоджені морозами на 7%. Під загрозою загибелі — «сонячні лози» найбільшого господарства Севастопольського району Криму агрофірми «Золота балка». Аграрії кажуть, що таких випробувань природа їм ще не посилала. Нанесені збитки поки не підраховано остаточно. Наразі фахівці намагаються визначитися, як підрізати виноград навесні, щоб не зашкодити рослинам.

Зрізану лозу занурюють у теплу воду на два-три дні, а потім дивляться на зрізи бруньок. Якщо вони чорні — лоза загинула, якщо ж зелені — є надія врятувати хоча б частину врожаю.
Однак в управлінні сільського господарства севастопольської адміністрації переконані: втрати таки великі. Їхній прогноз песимістичний: цьогоріч винограду не буде.


НА ЗОЛОТО ПОТРІБНІ ГРОШІ
На Мужієвській золотоносній копальні, що в Берегівському районі, видобуто 646,4 кілограма золота. Загалом запаси дорогоцінного металу на цьому родовищі становлять 41,8 тонни.
За інформацією голови облдержадміністрації Олега Гаваши, на підприємстві створено 367 робочих місць. Для поліпшення роботи золотодобувної галузі області на перспективу потрібно 40 мільйонів доларів США інвестицій, які сповна окупляться.
Мужієвський золоторудник — перше в Україні подібне підприємство. Тут видобувають золото вищої проби — 999,9. Його називають банківським — у зливках воно потрапляє до фінансових установ, стабілізуючи фінансову систему країни. Золотоносне родовище біля Мужієво вважається серед геологів одним із найперспективніших, попри те, що промисловий видобуток золота розпочався тут відносно недавно — за часів незалежності України.
З історичних джерел відомо, що цей благородний метал видобували тут ще у ХVІІІ столітті на Великій Берегівській горі. А колись мужієвське золото видобували й кельти, римляни. В інший час на родовищі господарювали турки Османської імперії. Для видобування золота тодішні рудокопи користувалися лише кайлами, грабарями і світильниками. Нині шахтарі відкопують у старих штольнях стародавні знаряддя праці.
Скільки чистого золота одержували тоді патріархальні золотошукачі, невідомо, але нині за допомогою сучасних технологій видобувають більше тонни на рік. Виробництво розширюється. Тільки в шахті № 2 — поклади руди потужністю 200–280 тисяч тонн. Глибина залягання «скарбу» — 180 метрів.
На підприємстві з однієї тонни породи «витягують» майже 6 грамів золота. Собівартість одного грама становить 48 гривень. На будівництво другої черги виробництва — збагачувальної фабрики — виділено 11 мільйонів гривень.
також у паперовій версії читайте:
  • ЦЕНТР ЧЕРНІВЦІВ ПРИЧЕПУРИТЬСЯ
  • ОРХІДЕЇ РОЗКВІТЛИ ЧЕРЕЗ... МОРОЗИ
  • ПРОФСПІЛКИ НЕ ПРОТЕСТУВАТИМУТЬ У ПЕРЕДВИБОРНИЙ ЧАС
  • ГОРОДЯНИ «СКИНУЛИСЯ» НА БІБЛІОТЕКУ
  • СЛАВСЬКЕ — ГІРСЬКОЛИЖНА «СТОЛИЦЯ»
  • ПОКИНУТЕ НЕМОВЛЯ ВИЖИЛО В ЛЮТИЙ МОРОЗ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».