Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ТОЧКА ЗОРУ
МИКОЛА ОНІЩУК: «ВИБОРИ-2006 БУДУТЬ ЗМАГАННЯМ ЗА ПРАВО ВИЗНАЧАТИ ПОДАЛЬШИЙ ШЛЯХ РОЗВИТКУ УКРАЇНИ»
Цьогорічні парламентські вибори набувають особливого значення у контексті розпочатої політичної реформи. Про це, а також про роль і місце у виборчому процесі та його наслідках Партії промисловців і підприємців, яка входить до п'ятірки найпопулярніших в Україні, розповідає заступник голови партії, представник фракції ПППУ у Верховній Раді, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики Микола Оніщук.

— Миколо Васильовичу, у кожної партії є біографія...
— Звичайно. Формуванню ПППУ передувало створення в Україні таких організацій, як Український союз промисловців — у 1992 році, пізніше — Федерації роботодавців України. Основними завданнями їх було осмислення й захист корпоративних інтересів промисловців і підприємців. Ці громадські організації ефективно і професійно діяли та діють у сфері захисту інтересів підприємницької спільноти.
Варто нагадати, що це був період ринкових реформ, коли формувався середній клас. Однак із часом ділова спільнота усвідомила: правове поле взаємин між суб'єктами підприємницької діяльності формується через закони України, які ухвалює Верховна Рада. Розуміючи, що змінити правила відносин між бізнесом і владою, зробити їх стабільними й партнерськими можна лише на законотворчому полі, підприємці вирішили створити належний інститут захисту своїх інтересів. Так, у 2000 році виникла Партія промисловців і підприємців України.
— Яку роль відіграє ПППУ в політичному житті країни?
— Останнім часом партія стала помітною політичною силою, яка займає впевнену і самостійну позицію в політичному житті України. Цьому сприяли і президентські вибори-2004, коли лідер партії Анатолій Кінах за підтримки ПППУ був висунутий кандидатом у президенти України. Незважаючи на тиск влади, лідер і партія стали на бік більшості громадян, підтримали коаліцію «Сила народу». Ця позиція здобула підтримку в широких верств населення. Як результат — партія змогла створити власну фракцію у парламенті (перед тим була представлена в ньому лише у складі інших фракцій або депутатських груп).
— Що партії вдалося зробити в статусі парламентської?
— ПППУ чітко заявила про свої позиції при формуванні бюджету на 2006 рік, коли ми наголосили на необхідності збалансованого підходу до проблем розвитку і споживання.
До заслуг нашої партії належать законодавчі акти та їх проекти, які акцентують увагу на необхідності створення рівноправних, партнерських відносин між бізнесом і владою. В цьому питанні особливо помітною є роль лідера партії Анатолія Кінаха, парламентської фракції й Українського союзу промисловців і підприємців, Федерації роботодавців України. Це наша спільна, скоординована позиція, яка знайшла своє відтворення у законодавчих ініціативах, зокрема, у Законі України «Про дозвільну систему в сфері господарської діяльності», який набрав чинності 6 січня 2006 року; у відновленні спрощеної системи оподаткування; у скасуванні ПДВ на внески до статутних фондів підприємств; у відновленні стимулюючих умов діяльності для інвесторів, що працюють у вільних економічних зонах і територіях пріоритетного розвитку тощо.
Партія і представники нашої громадсько-політичної групи активно присутні в уряді, парламенті, Наглядовій Раді Національного банку, тобто на всіх рівнях влади, де ми незмінно і відкрито заявляємо про наші цінності та ідеали. Ні, ми не захищаємо лише вузько корпоративні інтереси. Наша позиція відповідає інтересам широких верств населення усієї нації й суспільства. Адже саме підприємці нині створюють робочі місця, виробляють конкурентоспроможний національний продукт, виплачують реальну заробітну плату, наповнюють державний бюджет.
— Миколо Васильовичу, чому Партія промисловців і підприємців вирішила йти на парламентські вибори-2006 у складі блоку «Наша Україна»?
— Це непросте рішення, воно продиктоване усвідомленням значущості цих виборів для подальшої політичної, економічної та суспільної долі України. Адже йдеться про те, що результати парламентських виборів-2006, як і виборів до органів місцевого самоврядування, визначатимуть подальший шлях розвитку України. Це не просто змагання політичних сил. Це — вибори за збереження курсу країни на європейську та світову інтеграцію, за стабільний розвиток — усупереч спробам певних сил законсервувати «традиції» минулого. Розуміючи геополітичну ситуацію, ПППУ вирішила об'єднатися з політичними силами, які виборювали зміни державного курсу України в листопаді 2004 року. Ця ідея була і лишається визначальною під час формування нашої політики.
Водночас партія вважає за доцільне брати самостійну участь у виборах місцевого рівня, якщо регіональна ситуація не відтворює блокового варіанта. Сьогодні ПППУ в 17 регіонах піде на місцеві вибори самостійно. Це дасть змогу розвивати партійне будівництво, надалі посилювати безпосередній вплив партії на розвиток регіонів.
— Ні у кого немає сумнівів, що блок «Наша Україна», а разом з ним і ПППУ увійдуть у парламент нового скликання...
— Так, справді, партія розраховує взяти участь у формуванні парламентської більшості й уряду, а відтак дасть можливість формувати урядову політику і законодавчо її забезпечувати. Звичайно, це не є самоціллю, але без такого механізму не можна ефективно впливати на формування державної політики.
Якщо говорити про пріоритети політичної діяльності, то партія, по-перше, домагатиметься того, щоб Україна стала не просто індустріальною державою, а країною інноваційно-технологічного типу. Ми розуміємо, що резерви індустріального розвитку, які дозволяли нам досі залишатися «на плаву» (дешева робоча сила, дешеві ресурси), відходять у минуле. Зобов'язання, які ми беремо на себе, прагнучи вступити у СОТ і ЄС, вимагають якісної зміни менеджменту, технологій, впровадження інновацій, модернізації економічного й виробничого потенціалу. Без цього забезпечити подальший прогрес країни
неможливо.
По-друге, ми працюватимемо над створенням привабливого інвестиційного клімату як для внутрішніх, так і зовнішніх інвесторів, домагатимемося запровадження ефективної судової системи. Поки суб'єкт підприємницької діяльності не відчуватиме, що він захищений (механізмом чого є незалежний, неупереджений суд), розраховувати на активізацію ділової ініціативи не можна. Україні потрібні ефективні, незалежні й справедливі суди, які будуть доступні для кожного підприємця.
По-третє, ми обстоюємо формування системи стимулів і гарантій для утвердження збалансованої податкової, митної та регуляторної політики. Рівень податків має бути таким, щоб з'являлась мотивація для нарощування виробництва і економічної діяльності як такої.
— Як швидко можна втілити в життя такі ідеї?
— Якщо говорити про систему правових регуляторів, то це можна реалізувати протягом 1,5-2 років і навіть швидше. Коли ж йдеться про зміну типу виробництва з індустріального на інноваційно-технологічний, це вимагає державної програми приблизно на 10–15 років, аби мати завершений цикл такого переоснащення. Однак за умови консолідації зусиль уряду, парламенту і глави держави це можна зробити і в стисліші терміни. Тим більше, що до цього нас підштовхують як внутрішньополітичні, так і зовнішньополітичні обставини.
— Наразі актуальною є тема ініціації Президентом України всенародного референдуму з приводу доцільності реалізації політичної реформи. Яка позиція ПППУ з цього питання?
— Хотів би звернути увагу на те, що 5 жовтня минулого року Конституційний Суд України ухвалив рішення, яке чомусь для переважної частини аналітиків, а також фахівців у галузі права, залишилось мало поміченим. Та воно є визначальним для аналізу нинішньої правової ситуації. Йдеться про те, що зміни до Конституції, які ухвалюються парламентом і стосуються зміни конституційного ладу в Україні, потребують схвалення народу на Всеукраїнському референдумі.
ПППУ вважає, що своїм рішенням про відставку уряду парламент зробив крок у бік формування недовіри до політичної реформи, адже, по суті, було ухвалене неконституційне рішення. Відправляти у відставку уряд може лише орган, який має можливість сформувати новий Кабінет Міністрів. Конституційне повноваження має координуватися з обов'язком. Наша партія схиляється до того, щоб рішення парламенту було схвалене на референдумі.
— Розкажіть про хід виборчої кампанії.
— До виборів-2006 ПППУ готувалася якісно і організовано. Наразі в регіонах кипить штабна робота. Активно проводиться агітація, яка на цьому етапі має визначальну роль. Враховуючи те, що більшість нашої команди — професіонали, котрі пройшли не одну виборчу кампанію, можна прогнозувати, що й ці виборчі іспити ми складемо успішно.
також у паперовій версії читайте:
  • ПППУ НА ЗАХИСТІ МАЛОГО Й СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».