Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
АТЕРОСКЛЕРОЗ — ХВОРОБА ПІДСТУПНА
Атеросклероз входить до трійки найактуальніших і найнебезпечніших хвороб нашого часу (як причина серцево-судинних і судинно-мозкових захворювань, смертності та інвалідизації населення планети у другій половині ХХ сторіччя).
Суть атеросклерозу полягає в тому, що артерії різного діаметру поступово звужуються і з часом повністю закупорюються так званими атеросклеротичними бляшками, що перешкоджає нормальному кровопостачанню органів.

Як утворюються бляшки?
Атеросклеротична бляшка — це утворення, що складається із суміші жирів (найперше холестерину) і кальцію. Цей «накип» формується на внутрішній стороні судини. Зовні він вкритий своєрідною капсулою. Відмінна від природної поверхня судини в ділянці ураження при контакті з протікаючою кров'ю є причиною того, що на бляшці починає відкладатися тромб — поєднання клітинних елементів і білків крові у вигляді згустків. По-перше, цей тромб набагато ще більше звужує діаметр судини. По-друге, від нього можуть відокремлюватися частинки, які разом із потоком крові рухаються далі по судині, поки діаметр останньої не стане настільки маленьким, що тромб застрягає. У цьому разі порушується кровообіг. Кров перестає потрапляти до відповідного органу в достатній для його функціонування кількості. Це призводить до загибелі цього органу.
Найнебезпечнішим цей процес є для сонних артерій, що постачають кров до головного мозку. Він спричиняє емболію (закупорку) судин головного мозку, яка призводить до розвитку ішемічного інсульту. Повна зупинка обігу крові по сонній артерії може призвести до розвитку важкого інсульту чи раптової смерті. Ризик для життя збільшується за наявності ураження сонних артерій з обох сторін.

Які симптоми?
Більшість людей з ураженням сонних артерій не мають жодних симптомів. За наявності симптомів ризик розвитку ішемічного (ішемія — місцева недостатність кровообігу) інсульту підвищується у кілька разів. Найпоширенішими симптомами є транзиторні (прихідні) ішемічні атаки.
Під час ішемічної атаки знижується кровопостачання певних ділянок головного мозку. Це може спричинити тимчасові запаморочення, порушення зору, заніміння і поколювання шкіри кінцівок, слабість у руці чи нозі, що зазвичай тривають не довше 30 хвилин. Протягом однієї доби зазначені неврологічні порушення зникають. Ризик виникнення інсульту надзвичайно високий у людей, що перенесли транзиторні ішемічні атаки.
Інсульт виникає за різкого тривалого зниження кровообігу по судині, що живить головний мозок чи при її повній закупорці. Залежно від того, яка ділянка мозку постраждала, інсульт виявляється як параліч руки або ноги, порушення зору, мови, зміни у поведінці. Чим більшою є уражена ділянка мозку, тим більший ризик для життя потерпілого.
Провідні чинники ризику виникнення інсульту — атеросклероз, цукровий діабет, підвищений артеріальний тиск, куріння, вживання жирної їжі, надлишкова вага, підвищена схильність крові до тромбоутворення.

На що звернути увагу?
Для того щоб визначити, чи є у вас ураження сонних артерій, потрібно пройти медичний огляд. Навіть за відсутності у вас явних симптомів хвороби лікар може почути шум над сонними артеріями, що спричинений током крові через звужену ділянку. В разі необхідності вам буде призначено ультразвукову доплерографію магістральних артерій голови (УЗДГ МАГ), комп'ютерну томографію (КТ) або магнітно-резонансну ангіографію.
Для детальнішої оцінки стану сонних артерій лікар може порадити вам зробити ангіографію (рентгенологічне дослідження кровоносних судин). Це дослідження проводиться під місцевою анестезією шляхом катетеризації стегнової артерії у спеціальній операційній, обладнаній агіографічною установкою. Після дослідження лікар визначить наявність ураження і обере для вас оптимальний спосіб лікування.

Як лікуватись?
Під час агіографічного обстеження тонкий катетер уводиться в артерію на вашій нозі й проводиться до шиї. Після цього через катетер уводиться контрастна речовина, яка робить видимими сонні артерії та інші артерії шиї під рентгенівськими променями.
Нині у всьому світі найпрогресивнішим і найменш травматичним способом лікування стенозів сонних артерій є їх стентування. Ця процедура полягає в установленні у звужену частину артерії стента — металевого сіткоподібного циліндра. У згорнутому стані цей внитрішньосудинний протез має діаметр трохи більше 1,5 мм. Розкриваючись під час установки в ділянці ураження, стент зсередини розсуває звужені стінки артерії й постійно підтримує їх у розпрямленому стані. Завдяки цьому відновлюється внутрішній просвіт артерії і тим самим поліпшується кровопостачання головного мозку.
За словами старшого наукового співробітника відділу судинної нейрохірургії Інституту нейрохірургії ім. А. Ромоданова, кандидата медичних наук Михайла Костюка, протягом останнього десятиріччя у хірургічному лікуванні стенотичних уражень мозкових артерій (сонних і хребтових) значного поширення набуває методика ендоваскулярної ангіопластики і стентування.
Існуючі нині неінвазивні високоінформативні методи діагностики дають змогу оцінити ступінь ураження судини та ефективність хірургічного втручання у післяопераційному періоді. Цим вимогам повністю відповідає метод ультразвукового дуплексного сканування судин. Він дає можливість оцінити характер ураження стінок і ступінь стенозування судини, структуру атеросклеротичних бляшок. Це дослідження може виконуватися багаторазово, якщо потрібно повторно оцінювати ефективність проведеного втручання у післяопераційному періоді.
Проведені ендоваскулярні втручання дозволили досягти задовільного відновлення прохідності артерії у всіх оперованих хворих. Досвід виконання ендоваскулярних операцій ангіопластики і стентування мозкових артерій при їх звуженнях в Інституті нейрохірургії ім. академіка А. П. Ромоданова налічує понад 50 випадків.
Терміни спостереження за хворими після операції — від 1 до 30 місяців. За цей час у жодному з випадків не було повторних інсультів або ТІА. У хворих, які перенесли ішемічний інсульт, зменшення неврологічних порушень після операції спостерігається у 80% випадків.
Доречно згадати перевірену медичну істину: завчасна діагностика і адекватна корекція захворювання — успіх його лікування. Тож контролюйте стан свого здоров'я — і все буде гаразд!

Євгенія МАЗУР
також у паперовій версії читайте:
  • ЯК У МОРОЗИ ЗБЕРЕГТИ ЗДОРОВ'Я?
  • АСТРОЛОГІЯ Й МЕДИЦИНА
  • МАТЕРИНСЬКЕ МОЛОКО НОРМАЛІЗУЄ ВАГУ
  • ЗАДУШЕВНА РОЗМОВА — ЗАМІСТЬ КУРІННЯ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».