Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
УКРАЇНА — ПОНАД УСЕ!
Роком переоцінки поглядів у суспільстві назвав Президент України Віктор Ющенко 2005-ий у телевізійному зверненні до українського народу з нагоди річниці інавгурації. Підбиваючи підсумки минулого року, глава держави сказав: «Ми всі по-новому побачили себе й свою країну, її історію і її майбутнє».

На думку глави держави, зроблено важливі кроки для виведення економіки з тіні, внаслідок цього доходи бюджету зросли в півтора рази. Крім того, країні повернуто мільярди гривень, втрачених через непрозору приватизацію.
Глава держави відзначив і розвиток соціальної політики та збільшення реальних доходів населення. Вони, за його словами, зросли на 20%, що є найвищим показником за роки української незалежності.
Ще одним важливим досягненням нової команди є свобода слова, вважає Ющенко.
Коментуючи кроки України на міжнародній арені, Президент зауважив: «Ми довели, що відтепер Київ — це прогнозований, відповідальний партнер, який шанує сусідів і будує свою зовнішню політику, виходячи виключно зі стратегічних інтересів. Ми стали ближче до Європи. Ми стали зрозумілими Росії. Світ визнав, що Україна вміє відстоювати свої національні інтереси».
2006 рік Віктор Ющенко назвав роком впровадження національних реформ. Ідеться про реформу судової гілки влади, а також медичну й освітню реформи та запровадження програми енергозбереження.
Зокрема, завдяки програмі «Здоров’я нації» кожній людині має бути гарантовано перелік безоплатних медичних послуг, зазначив глава держави. Її виконання відновить базову систему охорони здоров’я на селі.
Президент запевнив, що розглядає відповідальність за здоров’я нації та інвестиції в охорону здоров’я як внесок у розвиток економіки й боротьбу з бідністю. «Під опіку я беру впровадження національних програм боротьби з раком, туберкульозом, ВІЛ/СНІДом, хворобами серця та крові»,— сказав він.
Говорячи про реформу освітньої галузі, Віктор Ющенко зауважив: «Настав час «економіки знань», коли інтелектуальні ресурси приносять країні значно більший прибуток, аніж природні». Завданням влади, на переконання глави держави, є забезпечення доступності і високої якості освіти.
Що ж до реформи на селі, то вона, на думку Президента, має ґрунтуватися на впровадженні сучасних технологій, підтримці фермера, кредитуванні сільського господарства та будівництва житла, втіленні соціальних програм.
Одним з головних завдань влади на 2006 рік Віктор Ющенко назвав диверсифікацію українського енергоринку та введення в дію програми енергозбереження. Заплановано, що впродовж року енергоспоживання в країні буде знижене щонайменше на 10 відсотків, повідомив він.
Мета судової реформи — справедлива й незалежна судова влада й можливість для кожної людини захистити свої права, наголосив керівник держави. «У центрі судової реформи має стати суддя. Тому я як Президент, докладу всіх зусиль, аби в Україні сформувалася незалежна судова гілка влади»,— заявив він.
На думку глави держави, відповідальна владна команда мусить аналізувати всі свої прорахунки. «Усім, хто рік тому стояв поруч зі мною на Майдані, я дав шанс працювати в моїй команді. На жаль, власні амбіції іноді брали гору. У результаті країна втрачала час»,— констатував Ющенко. При цьому він запевнив, що не допустить деструктивних кроків, які призводять до зниження темпів розвитку держави.
Президент запропонував план стабілізації політичної ситуації в державі, що передбачає дотримання чотирьох пунктів.
Насамперед глава держави вважає за необхідне запровадити мораторій на ухвалення будь-яких рішень чи дій з боку законодавчої та виконавчої влади, які могли б призвести до дестабілізації ситуації в Україні. «Президент, уряд та Верховна Рада мають разом створити умови, аби в країні пройшли чесні вибори, був обраний новий парламент, сформовано більшість, яка й визначить новий уряд»,— сказав Президент.
Другим пунктом плану є забезпечення дієздатності та повноцінної роботи Конституційного Суду України. На думку Віктора Ющенка, приведення до присяги суддів є пріоритетом наступної сесії Верховної Ради. «Депутатам потрібно досягнути згоди щодо обрання парламентом суддів Конституційного Суду. Вірю, суспільство оцінить такий крок парламенту»,— переконаний він.
З приводу конституційної реформи Віктор Ющенко сказав: «Як Президент України, для якого закон — понад усе, я визнаю, що з 1 січня 2006 року, згідно з рішенням Верховної Ради, у країні діє оновлена Конституція. Але я не вважаю її ідеальною». Реформа Основного закону, за словами глави держави, відбулася без участі громади, тому «суспільство повинно сказати своє слово відносно конституційних змін».
Третім пунктом плану є створення спільної робочої групи з рівним представництвом уповноважених від Президента, парламенту й уряду. Першочерговим завданням цієї групи буде підготовка пропозицій щодо гармонізації діяльності гілок влади.
Наступним кроком у цьому напрямі й водночас четвертим пунктом плану, за словами глави держави, є ухвалення законів, які стоять на порядку денному як першочергові у зв’язку із запровадженням політичної реформи. Це, зокрема, закони про Кабінет Міністрів України, про Президента України, про опозицію, про всеукраїнський референдум.
«Рік тому я пообіцяв, що ми змінимо владу. Перші кроки в цьому напрямі зроблено. Парламентські вибори мають закріпити зміни, повністю демонтувати стару систему влади»,— підсумував Президент. Він висловив упевненість, що на виборах переможуть демократичні партії та блоки.
Президент підписав указ, яким зобов’язав центральні й регіональні органи влади створити умови для проведення в Україні чесних, вільних і прозорих виборів.
Віктор Ющенко вважає, що парламентські вибори стануть важливим іспитом українського суспільства на демократію. Він запевнив, що це будуть перші вибори, коли не буде залучений адмінресурс і влада не тиснутиме на виборців. «Як гарант Конституції я жорстко реагуватиму на будь-який сигнал про порушення виборчого законодавства»,— пообіцяв він.
Глава держави також закликав українських громадян виявити активну громадянську позицію і разом обрати новий відповідальний парламент, оскільки від результатів виборів залежатиме розвиток країни протягом найближчих п’ятьох років.
«Головний урок 2005 року для влади — Україна понад усе! Ми маємо бути сильною і єдиною командою, відмовитися від власних амбіцій заради майбутнього»,— наголосив Президент.
також у паперовій версії читайте:
  • ЛИТВИН: ТРЕБА СТАТИ «НАД»...
  • БЛОК «НЕ ТАК!» УГЛЕДІВ АДМІНРЕСУРС
  • У СОЦІОЛОГІВ — ЖНИВА
  • ШВЕДИ ДОПОМОЖУТЬ
  • ЧИ МОЖЛИВЕ ОБ’ЄДНАННЯ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».