Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
АНДРІЙ ШЕВЧЕНКО — РЯТІВНИК АНЧЕЛОТТІ
Чергові тури в провідних європейських футбольних чемпіонатах кардинальних змін до турнірних таблиць не принесли. Та кілька знакових подій сталося. Вперше у нинішньому сезоні не виграв на своєму полі лондонський «Челсі». «Мілан», який у поточному чемпіонаті Серії А надто часто втрачає очки на виїзді, відклав відставку головного тренера Карло Анчелотті, розгромивши у гостях «Сієну». У Франції з'явився натяк на боротьбу за чемпіонство після того, як «Ліон» на останніх хвилинах втратив домашню перемогу. Про це та інше — в традиційному огляді.

Англія
У прем'єр-лізі ролі, здається, розподілено давно. Машина під назвою «Челсі» нечасто втрачає очки, водночас переслідувачі грають по-англійськи — іноді дозволяють навіть посереднім командам грати з собою внічию або й програють «міцним горішкам», яких на туманному Альбіоні вистачає не лише в прем'єр-лізі, а й у першому дивізіоні й навіть нижчих лігах. Приміром, «Манчестер Юнайтед» у Кубку Англії не зміг у невеликому містечку Бертон переграти місцеву напіваматорську команду. Звісно, на «Олд Траффорд» «червоні дияволи» повернули героям Бертона борг, але ж це додаткові зусилля, яких може не вистачити у регулярному турнірі.
Утім, у 23-му турі прем'єр-ліги саме підопічні сера Алекса Фергюсона стали головними героями, навіть незважаючи на додатковий поєдинок посеред тижня. Центральним матчем туру було класичне протистояння Манчестера і Ліверпуля. Нині великі клуби посідають другу і третю сходинки турнірної таблиці, й ці позиції не змінились навіть після очної зустрічі.
У першій половині матчу переважала команда Рафаеля Бенітеса. Особливо небезпечну нагоду для взяття воріт мав Пітер Крауч, але форварду ліверпульців завадив Вес Браун. Як завжди, неординарно діяв капітан «Ліверпуля» Стівен Джеррард, та партнери не завжди розуміли його задуми.
У складі «Манчестер Юнайтед» за відсутності дискваліфікованого Кріштіану Роналду гру в центрі півзахисту контролював Райан Гіггз. Саме валлієць створив найнебезпечніший момент біля воріт іспанського голкіпера Хосе Рейни, але нападник манкуніанців Рууд ван Ністелрой не зміг переграти воротаря.
На початку другої половини поєдинку стало зрозуміло, що гра триває до першого м'яча. Цей гол було забито, коли часу на те, аби відігратися, не лишилося. Штрафний з лівого флангу виконав Райан Гіггз, котрий точно навісив на Ріо Фердинанда, і високий захисник не схибив. Мінімальна перемога «Манчестер Юнайтед», яка дала змогу скоротити відставання від «Челсі». Та відстань до лондонців усе одно залишається космічною — чотирнадцять очок за п'ятнадцять турів відіграти у підопічних Жозе Мурінью навряд чи реально.
Про що говорити, коли «аристократи» із 23 матчів у чемпіонаті Англії не виграли тільки три. На стадіоні «Стемфорд Бридж» протягом десяти зустрічей поспіль лондонці незмінно перемагали. Тож настав час одинадцятого поєдинку, і навіть інтернаціональна машина з португальським комп'ютером дала перший збій. У лондонському дербі, яких прем'єр-ліга має вдосталь, «поліцейські» приймали «Чарльтон». В Англії ніхто нікому перемог не дарує, та коли на 19-й хвилині ісландець Ейдур Гудйонссен вчасно підставив ногу після подачі кутового, здалося, що все піде за класикою Жозе Мурінью — раціональна перемога з рахунком 1:0 або 2:0 є своєрідною візиткою цього наставника. Та не так сталося, як гадалося. На 59-й хвилині Маркус Бент ударом
з-поза меж штрафного майданчика вирівняв становище. Часу було ще вдосталь, але надзавдань «Челсі» в цьому поєдинку не ставив — перша домашня нічия в сезоні.
Команда Арсена Венгера, яку традиційно зараховують до фаворитів англійської першості, нині надто молода для боротьби за чемпіонство. Недосвідченість багатьох гравців «Арсенала» найкраще виявляють виїзні поєдинки. От і в Ліверпулі матч проти «Евертона» вийшов невдалим — поразка з рахунком 0:1.
Решта матчів туру завершилася так: «Вест Гем» — «Фулгем» 2:1, «Тоттенгем Хотспур» — «Астон Вілла» 0:0, «Міддлсбро» — «Віган» 2:3, «Бірмінгем» — «Портсмут» 5:0, «Болтон» — «Манчестер Ситі» 2:0, «Ньюкасл» — «Блекберн» 0:1, «Вест Бромвіч Альбіон» — «Сандерленд» 0:1.
Турнірне становище:
1. «Челсі» — 62 очки (23 матчі). 2. «Манчестер Юнайтед» — 48 (23). 3. «Ліверпуль» — 44 (21). 4. «Тоттенгем Хотспур» — 41 (23). 5. «Арсенал» — 37 (22).
6. «Віган» — 37 (23).

Італія
В Італії у статусі «Челсі» перебуває туринський «Ювентус». Відрив від найближчого переслідувача теж солідний (вісім очок), але справа двох міланських команд не видається надто безнадійною. По-перше, до «Старої синьйори» відстань лише в три перемоги, по-друге, грати в Серії А ще сімнадцять турів. Є ще й по-третє: в італійському чемпіонаті «зубатих» середняків трохи менше, ніж у англійській прем'єр-лізі.
Утім, команда Андрія Шевченка на виїзді натерпілася в нинішньому змаганні і від «К'єво», і від «Сампдорії», й від «Роми», яка в своєму нинішньому фінансовому та кадровому стані навряд чи здатна вирішувати завдання виходу до Ліги чемпіонів. «Стеля» столичного клубу — Кубок УЄФА. Та протягом останніх п'яти турів Франческо Тотті та його компанія намагаються цю тезу піддати сумніву — з 21 грудня «Рома» тільки перемагає. От і в 21-му турі римляни розгромили на виїзді «Удинезе» — 4:1. Щоправда, господарі провели більшу частину ігрового часу в меншості після вилучення Пінці.
Що ж до великої італійської трійки (ще не так давно була сімка), то в цьому турі фаворити чемпіонату виправдали надії своїх прихильників. В «Інтері» чергову молодість переживає Луїш Фігу. У матчі проти «Палермо» португальський півзахисник одного разу забив зі штрафного сам, перед цим на гол перетворив його ж удар Естебан Камбьяссо, з яким Фігу грав ще в мадридському «Реалі», а третій м'яч влетів у ворота сицилійців після подачі кутового — Терліцці переплутав ворота. Співавтором голу був... правильно, Луїш Фігу, котрий навісив до штрафного майданчика. 3:0 — і міланська команда продовжує переслідування «Старої синьйори».
Після незапланованої втрати очок у грі з «К'єво» «Ювентус» реабілітувався на стадіоні «Делле Альпі» в матчі проти «Емполі». Проте перемога над одним із аутсайдерів була нелегкою — на третій хвилині зустрічі туринцям довелось відігруватися. Одразу ж Каннаваро вирівняв становище, а в другій половині поєдинку цей же футболіст установив остаточний рахунок гри — 2:1.
Не став відставати від конкурентів і «Мілан», який у нинішній першості почувається невпевнено у гостях. З одинадцяти зустрічей п'ять підопічні Карло Анчелотті програли, одну звели до нічиєї. П'яту виїзну перемогу «россонері» здобули у протистоянні з «Сієною». Перший гол було забито так: Стам виграв боротьбу на другому поверсі після подачі кутового і скинув м'яча бразильцеві Кака, який з близької відстані не схибив. У другій половині зустрічі нагадав про своє голеве чуття український форвард Андрій Шевченко. Спершу наш співвітчизник виявився першим на добиванні, коли після прострілу Сержіньйо голкіпер Міранте випустив м'яча з рук, а згодом став співавтором голу, віддавши чіткий пас на Кака, котрий без проблем переграв воротаря. Отже, 3:0 — і статус-кво збережено.
Інші матчі туру принесли такі результати: «Лаціо» — «Кальярі» 1:1, «Парма» — «К'єво» 2:1, «Асколі» — «Лечче» 2:0, «Ліворно» — «Тревізо» 1:1, «Реджина» — «Сампдорія» 2:1, «Фіорентина» — «Мессіна» 2:0.
Турнірне становище (всі команди провели 21 поєдинок): 1. «Ювентус» — 56 очок. 2. «Інтер» — 48. 3. «Мілан» — 46. 4. «Фіорентина» — 43.
5. «Ліворно» —37. 6. «Рома» — 36.

Іспанія
На Піренеях усе спокійно. «Барселона» знову впевнено перемагає — з рахунком 2:0 підопічні Франка Райкарда переграли «Алавес», навіть незважаючи на те, що провідний форвард Самуель Ето'О поїхав на Кубок африканських націй захищати честь своєї країни. Каталонці виграли у Прімері уже тринадцять матчів поспіль! «Синьо-гранатові» востаннє втрачали очки ще 15 жовтня минулого року, коли в Ла-Коруньї зіграли внічию з «Депортиво» (3:3).
Мадридський «Реал» намагається зачепитися хоча б за другу позицію, яка гарантує потрапляння до Ліги чемпіонів без ризикованих кваліфікацій. З тим, аби випередити «Осасуну», проблем не виникне. Цій команді другий тур поспіль доводять випадковість її перебування з-поміж лідерів. У дев'ятнадцятому турі несподіваного конкурента перемогла «Валенсія» (2:0), а в двадцятому в «Осасуни» виграв «Вільярреал» (2:1). Водночас підопічні Лопеса Каро, який мріє повторити блискавичний шлях Вісенте Дель Боске, здобули на мадридському стадіоні «Сантьяго Бернабеу» вольову перемогу над «Кадісом» — 3:1.
Інші поєдинки завершилися так: «Сарагоса» — «Атлетико» 0:2, «Гетафе» — «Еспаньйол» 5:0, «Депортиво» — «Мальорка» 2:2, «Бетис» — «Валенсія» 0:2, «Расинг» — «Севілья» 2:3, «Малага» — «Сельта» 0:2, «Реал Сосьєдад» — «Атлетик» 3:3.
Турнірне становище (всі команди зіграли по 20 матчів): 1. «Барселона» — 49 очок. 2–3. «Валенсія», «Осасуна» — по 39. 4. «Реал» — 36. 5. «Вільярреал» — 34. 6–7. «Депортиво», «Сельта» — по 33.

Франція
До французького чемпіонату маємо нині особливу цікавість. В цій першості грає суперник донецького «Шахтаря» в Кубку УЄФА «Лілль». У цієї команди — кадрові проблеми, оскільки четверо футболістів вирушили на Кубок африканських націй. Не можуть зараз допомогти клубу Абушерун (Марокко), Макун (Камерун), Сільва (Сенегал) і Одемвінджі (Нігерія). Серед цих гравців тільки Абушерун не мав стабільного місця в основному складі «Лілля». До того ж, не порожній і лазарет: капітан команди Стефан Дюмон відчуває біль у коліні, впродовж кількох місяців не зможе грати пам'ятний українській збірній словенець Міленко Ачимович. За відсутності половини «основи» «Лілль» вдома уклав мирову угоду з «Тулузою» — 0:0.
Інші матчі завершилися так: «Аяччо» — «Марсель» 3:1, «Ніцца» — ПСЖ 1:0, «Сошо» — «Сент-Етьєнн» 4:0, «Бордо» — «Страсбур» 2:1, «Труа» — «Ле Ман» 1:3, «Ренн» — «Нансі» 0:2, «Метц» — «Нант» 1:4, «Ланс» — «Монако» 1:1, «Ліон» — «Осер» 1:1.
Турнірне становище (після 22 матчів): 1. «Ліон» — 54 очки. 2. «Бордо» — 42.
3. «Осер» — 39. 4–5. «Лілль», ПСЖ — по 37.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • УКРАЇНСЬКЕ ДЕРБІ
  • ЧЕМПІОН І РЕКОРДСМЕН
  • «ШАХТАР» ГРАВЦІВ НЕ ПОТРЕБУЄ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».