Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ЧИ НЕ ЗГАСНУТЬ МАЯКИ?
Триває конфлікт навколо українських гідронавігаційних споруд. Головне командування Військово-морського флоту Росії не змінить своєї позиції щодо ситуації, яка склалася навколо об'єктів навігаційного й гідрографічного забезпечення Чорноморського флоту, зокрема Ялтинського маяка,— за інформацією РІА «Новини» про це заявив помічник головнокомандувача ВМФ РФ Ігор Дигало, посилаючись на слова головнокомандувача ВМФ РФ адмірала Володимира Масоріна.

«Усі спірні питання можуть розв'язуватися винятково на міждержавному рівні, а не на рівні українського законодавства в односторонньому порядку»,— сказав помічник головнокомандувача.
«Головне командування ВМФ Росії висловлює впевненість у тому, що українська сторона вчинить відповідно до міжнародного права, і Ялтинський маяк буде повернено до складу служби гідрографії Чорноморського флоту»,— наголосив Дигало, цитуючи головнокомандувача ВМФ Росії.
Секретар Ради національної безпеки й оборони України Анатолій Кінах зазначає, що міждержавними українсько-російськими угодами від 1993 і 1997 років Росія визнала права власності України на всі об'єкти колишнього СРСР, розміщені на її території. Згідно з цими угодами Ялтинський маяк є українською власністю.
Анатолій Кінах нагадав, що згідно з нормами міжнародного морського права Україна несе повну відповідальність за гарантування безпеки судноплавства в територіальних водах України, що є винятковою прерогативою української держави, і виконання цих функцій покладено на підприємство «Держгідрографія», створене Міністерством транспорту і зв'язку України.
Водночас Секретар РНБОУ зауважив, Україна й Росія досі не відпрацювали чимало питань і механізмів відповідно до угод щодо тимчасового перебування ЧФ РФ на території України, і це періодично загострює напругу в стосунках між двома державами.
Він також повідомив, що питання тимчасового перебування Чорноморського флоту на українській території планується розглянути на засіданні РНБО в першій декаді лютого.
Усі об'єкти навігаційно-гідрографічного забезпечення на морському узбережжі, зокрема маяк Ялтинського морського торгового порту, є власністю України. Про це йдеться в роз'ясненні Міністерства транспорту та зв'язку України.
ДП «Держгідрографія» Мінтрансзв'язку України управляє українськими об'єктами навігаційно-гідрографічного забезпечення мореплавства, у тому числі гідротехнічною спорудою «Маяк Ялтинський», від імені держави відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17 серпня 1998 року. Маяк працює в штатному режимі, зауважень щодо дотримання безпеки судноплавства немає.
Ялтинський порт самостійно утримував маяк, сплачував за нього всі земельні податки, витрати на утримання та за електроенергію тощо.
12 січня для забезпечення надійної роботи маяка між ДП «Держгідрографія» та Ялтинським портом була укладена додаткова угода до чинного договору про забезпечення електроенергією цієї гідротехнічної споруди та угода про компенсацію порту земельного податку за землю під нею. Відповідно до них адміністрація порту забезпечила допуск на маяк посадових осіб «Держгідрографії», уповноважених на його обслуговування.
Представники ж Чорноморського флоту Російської Федерації, дізнавшись про заходи для наведення ладу, ініціювали питання статусу маяка. Жодних документів, що підтверджують їхні права на управління маяком, ними не надано. Витрат на утримання споруди російська сторона на себе не брала та господарських договірних відносин з Ялтинським портом не має.
Міністр оборони України Анатолій Гриценко категорично заперечує, що дипломатичний конфлікт навколо кримських об'єктів гідрографії може призвести до військового протистояння Росії й України.
Про це він заявив в інтерв'ю виданню «Коммерсантъ-Украина» 17 січня.
«Якщо в Криму почнуть, як ви говорите, стріляти військові, це стане вироком й Україні, і Росії, і Європі в цілому. Я категорично відкидаю і виключаю такий варіант розвитку подій за командою з Києва або з Москви»,— сказав він.
Він також нагадав, що у квітні минулого року міністр оборони Росії Сергій Іванов запевнив його, що українські спеціалісти «без проблем будуть допущені на об'єкти Чорноморського флоту» проводити інвентаризацію. «Тому сьогодні в мене немає підстав вважати, що, всупереч рішенню міністра оборони Росії, хтось з російських військових стане чинити перешкоди роботі українських фахівців»,— зазначив Гриценко.
Відповідаючи на запитання щодо орендної плати за використання Чорноморським флотом об'єктів у Криму, міністр припустив, що вона може бути підвищена. «Цілком припускаю. Якщо в найголовнішому, енергетичному секторі двосторонніх відносин кардинально переглядаються чинні угоди й відносини з категорії «братніх» переводяться в категорію «справедливих ринкових», то цілком логічно припустити, що подібні підходи впроваджуватимуться і в інших секторах українсько-російських взаємовідносин».
Тим часом міністр закордонних справ України Борис Тарасюк вважає законним процес повернення у власність держави маяків на території Криму. «Своє не можна захоплювати — своє можна тільки повертати. Росія незаконно утримувала всі об'єкти навігаційної гідрографічної служби. У даному випадку триває законний правовий процес в межах законодавства України»,— пояснив він.
Однак 16 січня підрозділ російських морських піхотинців зайняв Генічеську гідрогеографічну станцію на Азовському морі. Російські військові встановили біля воріт табличку «Територія Росії» й взяли під охорону підходи до об'єкту.
також у паперовій версії читайте:
  • УРЯД З «ПОНИЖЕНИМ» СТАТУСОМ І ПАРЛАМЕНТ З ПІДВИЩЕНИМ НАПРУЖЕННЯМ...
  • ПУСТОВОЙТЕНКО ЙДЕ В СТОЛИЧНІ МЕРИ
  • ВЕРХОВНА РАДА НАРЕШТІ ГОЛОСУВАТИМЕ ЗА СУДДІВ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».