Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
НОВІ ТАЛІБИ
Донедавна порівняно спокійною ісламською країною була Бангладеш. Але в середині минулого року мусульманські фанатики здійснили тут кілька замахів, намагаючись змусити уряд запровадити закон Корану — шаріат, замість чинних світських кодексів. Опозиція стверджує, що влада захищає терористів, бо їхні партії належать до урядової коаліції.

У грудні бомби вибухали навіть у дипломатичному кварталі Дакки, а в повіті Нетракон на півночі країни відбувся загальний страйк на заклик опозиційної партії «Ліга Авамі» на знак протесту проти безпорадності влади в боротьбі з терористами. У Нетраконі смертник, підперезаний поясом шахіда, в'їхав на велосипеді в натовп на базарі. Загинуло, крім самого терориста, семеро чоловік. З середини минулого року в Бангладеш загинуло щонайменше 30 осіб, а поранено понад 150.

Воїни джихаду, бомби і листівки
Усе почалось 17 серпня, коли майже півтисячі бомб одночасно вибухнуло в різних частинах країни. Тоді, на щастя, загинуло лише дві особи, але вибухи були попередженням про наступні. Терористи повторили удар на початку жовтня. На цей раз об'єктом нападу стали суди в Дацці, Газіпурі, Чіттагонгу, Джалалкаті. У листопаді в Газіпурі й Чіттагонгу відбулись перші акції смертників. У грудні в країні практично не залишилось повіту, у якому не вибухали б бомби. І вже ніхто не мав сумнівів, що це — попередньо спланована й скоординована терористична операція. Хоча ніхто не признався в терактах, поліція знала, хто їх здійснив. Безпомилковим вказівником були листівки, залишені на місці замахів.
«Перестаньте накидати вигадані людьми закони, що суперечать ісламу» — було написано в одній з них. Інша, підкинута в Нетраконі, обіцяла, що кожна жінка, мусульманка чи ні, буде вбита, якщо після першого січня 2006 року вийде на вулицю з відкритим обличчям. Терористи вже попередили студенток з університетського містечка в Дацці, щоб після заходу сонця вони не виходили в місто. Усі листівки були підписані «Джамаат уль-Муджахеддін» — «Спілка святих воїнів».
«Святі воїни» з дельти Гангу й Брахмапутри не приховують свого захоплення афганськими талібами й хочуть перетворити свою державу на подібну до недавнього афганського емірату мулли Омара. Щоб досягти мети, воїни джихаду не гребують засобами і без жодного сумніву застосовують насилля. Опозиційна партія «Ліга Авамі» стверджує, що в серпні минулого року саме вони намагались вбити її лідера Шейк Хасуну й британського посла. «Ліга Авамі» здійняла тривогу й вимагає від уряду, щоб він розібрався з терористами, поки вони не набрали сили і не стали неконтрольованими.
Та уряд пані Бегум Халеди Зії легковажно поставився до цих застережень, стверджуючи, що бенгальські терористи є витвором хворої уяви заздрісних лідерів опозиції й жадібних до сенсації журналістів. Проте в лютому уряд несподівано заборонив діяльність «Спілки святих воїнів», а також іншої мілітаризованої організації — «Джаграта Муслім Джаната». «Ліга Авамі» заявляє, що влада занадто пізно взялася за терористів, бо політичні партії, які їх підтримують, ввійшли до складу панівної коаліції.
Дві невеликі ісламські партії «Джамаат ель-Ісламі» та «Ісламі Ойкя Джоте» утворюють коаліцію з Народною партією, очолюваною прем'єром. Остання не раз запевняла, що їхній радикалізм напускний і вони не мають нічого спільного ні з «Аль-Каїдою», ні з талібами. Але якщо партія «Джамаат аль-Ісламі» поводиться стриманіше, то «Ісламі Ойкя Джоте» не тільки не приховувала, але й публічно висловлювала своє захоплення талібами, «святою війною» та ідеєю справедливого халіфату вірних.

Світськість відступає
Мусульмани становлять 90% населення Бангладеш. Але якщо Пакистан проголосив себе ісламською державою, то Бангладеш, попри політичну нестабільність і військові заколоти, залишалася світською країною.
Політичні партії, які намагались звернутись до ісламу, не знаходили тут прихильників. Ситуація почала змінюватись лише наприкінці 90-х років. Розчаровані поперемінним правлінням однаково дискредитованих «Ліги Авамі» і Народної партії, громадяни почали звертати увагу на мусульманські партії. На виборах у 2001 році ці партії вперше ввели до парламенту своїх депутатів.
Лідер «Джамаат е-Ісламі», міністр промисловості Моті ур-Рахман Нізамі запевняє, що його партія відкидає насилля і висловлюється на підтримку ісламського соціалізму. Проте бенгальські ліберали стверджують, що діячі мусульманських партій, як й у 80-их роках у Пакистані, проникають в адміністрацію, армію, службу безпеки, в університети, до мечетей і медресе. Молоді бойовики нападають на студентів, журналістів, письменників, завдають шкоди кінотеатрам, театрам.
Бангладеш, у якому налічується понад 140 мільйонів жителів, є третьою у світі, за кількістю населення, мусульманською країною після Індонезії й Пакистану. Представники й влади, й опозиції запевняють, що мусульманські радикали залишаються незначною меншістю. Одночасно вони визнають, що їхній політичний вплив і значення неспівмірні із скромною кількістю.
Після заборони діяльності «Спілки святих воїнів» поліція заарештувала кілька сотень осіб, яких підозрюють у належності до цієї організації. Очікується, що в лютому над ними відбудеться суд.
Лідер «святих воїнів» Шейк Абд ур-Рахман досі перебуває на волі і, як кажуть, утік з країни. Міністр внутрішніх справ Люфт уз-Заман Бабар кілька днів тому сказав, що терористи створили двотисячний загін смертників і визнав, що на владу Республіки Бангладеш чекає «довга й важка війна».

Євген ПЕТРЕНКО
Фото з сайту news.yahoo.com
також у паперовій версії читайте:
  • ЄДИНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ ПРОСТІР РАДШЕ ЖИВИЙ, НІЖ МЕРТВИЙ?
  • АТОМ – КРАЩИЙ ЗА РОСІЙСЬКУ ЕНЕРГОСИРОВИНУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».