Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
СВІТЛО СТАРОГО МАЯКА
РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКІ ВІДНОСИНИ «ВИСВІТЛЮЮТЬСЯ» У НОВОМУ РОЗРІЗІ
Ще не встигли вщухнути газові пристрасті в українсько-російських відносинах, як знову спалахує чергове непорозуміння. Кінець минулого тижня став часом з'ясування стосунків: кому ж насправді належить гідрографічна система, розташована на українській території.

Почалося все з того, що минулої п'ятниці на територію Ялтинського маяка завітали працівники державного підприємства «Держгідрографія» Міністерства транспорту України. Російська сторона, котра буцімто орендує цей маяк, розцінила появу там українських фахівців як «захоплення» об'єкта. Прес-служба Чорноморського флоту РФ поширила заяву, у якій скаржиться, що, мовляв, «на своє робоче місце адміністрацією порту не були допущені керівник Ялтинського маяка ЧФ Росії Віктор Поліщук і чергова зміна. Його вимогу припинити протиправні дії і пропустити їх на територію маяка було проігноровано. На територію маяка також не були допущені представники командування гідрографічної служби ЧФ РФ».
Відтак російські «морські вовки» закидали громадськість «доказами» того, що Ялтинський маяк є об'єктом саме Чорноморського флоту. «Відповідно до пункту 15 Додатка № 2 Угоди про параметри розподілу ЧФ маяк є об'єктом Чорноморського флоту Росії з моменту підписання угод щодо флоту в 1997 році,— зазначили у флотській прес-службі.— Українська сторона відповідно до тієї ж Угоди ст.6 п.3 узяла на себе зобов'язання поважати статус військових формувань, забезпечувати захист прав власності й не втручатися у їхнє внутрішнє життя. Дії адміністрації Ялтинського порту і представників підприємства «Держгідрографія» перешкоджають безперебійній роботі маяка і створюють реальну загрозу навігаційно-гідрографічному гарантуванню безпеки мореплавання».
Однак українська сторона має на цю проблему діаметрально протилежний погляд. Міністерство закордонних справ нашої держави розцінює заяви про захоплення маяка як «свідому дезінформацію». Адже усі об'єкти навігаційно-гідрографічного забезпечення на морському узбережжі Криму, враховуючи і маяк Ялтинського морського торговельного порту, є українською власністю.
Продовження цієї історії не забарилося. Уже наступного дня ще одним об'єктом інфраструктурних флотських суперечностей став маяк «Сарич». Семеро українців у суботу намагалися проникнути на нього, однак їм завадила охорона Чорноморського флоту Росії. Як повідомив помічник головкому ВМФ РФ капітан I рангу Ігор Дигало, після інциденту на Ялтинському маяку охорону на решті об'єктів посилено. Ще більше, ВМФ Росії створив спеціальну групу, котра має вести переговори щодо повернення Чорноморському флоту Ялтинського маяка. Втім, поки що особливими успіхами ця група похвалитися не може — під час перемов сторони не дійшли згоди.
Складається враження, що представники вітчизняної влади цього разу налаштовані надзвичайно рішуче. І це — чи не вперше з часів «флотської каші», котра почала заварюватися у нас іще в перші роки незалежності. Досі росіяни почувалися у Криму якщо й не повноправними господарями, то дуже близькими до цього. І трактували флотські домовленості переважно на власний розсуд. Але тепер міністр закордонних справ України Борис Тарасюк заявляє: наша держава вважає законним процес повернення у свою власність маяків на території Криму. «Свого не можна захоплювати, своє можна тільки повертати,— наголошує Борис Тарасюк.— Росія незаконно утримувала всі об'єкти навігаційної гідрографічної служби. У даному випадку йде законний правовий процес у руслі законодавства України».
Міністр запевняє: на сьогодні немає жодних правових підстав для того, щоб Росія твердила, ніби маяки мають якесь відношення до Чорноморського флоту. «Ті, хто з ЧФ народ вводить в оману, повинні знати про відповідальність за неправду,— нагадує міністр.— Вони не можуть говорити, що в доповненнях до Великого договору між Україною і РФ є згадування про ці маяки. Там ні про які маяки не йдеться». Також дипломат відзначив, що ситуація має бути вирішена, і обидві сторони повинні дотримувати своїх зобов'язань, оскільки ці гідрографічні споруди знаходяться на території України.
Представники вітчизняного МЗС твердо вирішили уже найближчим часом повернути в українську власність усі гідрографічні споруди. Хоча, знаючи динаміку розвитку двосторонніх відносин із нашими північно-східними сусідами, можна передбачити, що цей процес не буде легким.

Ярослав ГАЛАТА
також у паперовій версії читайте:
  • ПРЕЗИДЕНТ У ПРЯМОМУ ТЕЛЕЕФІРІ
  • ПАРЛАМЕНТ «ПОМАРАНЧЕВИЙ» АБО... НІЯКИЙ?
  • ВР ПОВЕРНЕТЬСЯ ДО ПИТАННЯ ПРО ВІДСТАВКУ УРЯДУ?
  • ТИМОШЕНКО: АБО З ЮЩЕНКОМ, АБО — В ОПОЗИЦІЇ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».