Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
БІАТЛОН: ПРОГРЕС ПІШОВ!
Цього тижня найкращі біатлоністи планети востаннє перед білою Олімпіадою в Турині вийдуть на офіційний старт. У програмі шостого етапу Кубка світу — спринти, гонки переслідування і на десерт — недільні мас-старти. Змагання відбудуться в містечку з подвійною назвою Антхольц-Антерсельва (перша частина — німецькомовна, друга — італомовна, адже один із провідних європейських біатлонних центрів розташовано у населеній переважно німцями частині Італії). Українська команда, яка в німецькому Рупольдингу на п'ятому етапі Кубка планети нарешті виступала практично основним складом, цими днями знову готуватиметься за особливою програмою.

Більшість нашої «основи» тренуватиметься у французьких Альпах. Сенс таких маршрутів очевидний для фахівців: аби добре почуватися на середньогір'ї в олімпійській Чезані-Сан-Сікаріо, потрібно зараз піднятися якомога вище у гори, щоб отримати в середині лютого на головному старті чотириріччя природний, дозволений «допінг» — додаткову порцію гемоглобіну.
Водночас не можна забувати і про залікові очки в Кубку світу, а також про певне моделювання олімпійських стартів, яке можна провести і в Антхольці-Антерсельві, де висоти зіставні з параметрами Чезани-Сан-Сікаріо. Тому Андрій Дериземля і Оксана Хвостенко, які, зазвичай, показують свої найкращі результати саме в січні-лютому, поїдуть порівняти свої кондиції з формою головних конкурентів.
У Рупольдингу після двох дев'ятих місць жіночої й чоловічої естафет на дев'ятий рядок підсумкового протоколу в спринтерській гонці на 10 кілометрів піднявся і Дериземля. Андрій стартував під сотим номером, тому знав про результати лідерів. Нашому співвітчизникові допомогла і морозна погода в Рупольдингу — як правило, старт наприкінці сотні не приносить залікових очок, бо за температури, близької до нуля, трасу для пізніх номерів розбивають попередники. Дериземля, нарешті, продемонстрував фірмову стрільбу — швидку і влучну. Закривши всі десять мішеней, українець пішов з останньої стрільби навіть з восьмим результатом, але до фінішу одну позицію програв. Відставання від швидкого норвежця Фруде Андресена, котрий вдруге у сезоні виграє спринт (цього разу перемогти на десятикілометрівці йому дозволила навіть не бездоганна стрільба — один промах у стійці), становить 38 секунд. Ще один український снайпер Олександр Біланенко, як і Дериземля, закрив усі мішені, але ходом програв 1 хвилину 20 секунд — це лише тридцята позиція. Решта українців «застрелились» — по дві невлучних спроби залишили В'ячеслава Деркача, Руслана Лисенка, Романа Приму і Олексія Коробейникова без гонки переслідування, куди потрапляють перші шістдесят спринтерів. Відставання Деркача у 2 хвилини 16 секунд — це 61-й результат, Лисенко і Прима — 69-й і 70-й, Коробейников — 79-й з-поміж 119 учасників гонки.
У гонці переслідування Андрій Дериземля припустився трьох промахів, тому й опустився на вісімнадцяте місце. Олександр Біланенко знову був бездоганним у стрільбі, хоча вогневих рубежів було чотири, і фінішував 28. У протоколі він опинився вище, ніж у спринті, та це не має вводити в оману — кілька біатлоністів, які добре виступили у спринті, пасьют проігнорували. З дистанційною швидкістю найстабільнішого стрільця щось треба зробити, тому Біланенко і тренуватиметься в Альпах.
Серед жінок успіхів, подібних до чоловічих, не було. Оксана Хвостенко в спринті стала таким собі «Біланенком у спідниці» — нуль у графі «промахи», але тільки 29-й результат у підсумковому протоколі. Ніна Лемеш із одним промахом — 51, влучна Ірина Тананайко — 71, а в швидкої Лілії Єфремової — катастрофа зі стрільбою. По три «молока» на кожному рубежі — й лише 78 місце. Нагадаю, що Єфремова на третьому етапі Кубка світу в словацькому Брезно-Осрблі стала бронзовою призеркою на цій дистанції. Один промах піднятися на подіум не завадив. Тож коли стабільність у стрільбі повернеться, матимемо найкращі сподівання щодо виступу Лілії.
У гонці переслідування три промахи завадили нашим співвітчизницям потрапити до залікової тридцятки. Оксана Хвостенко стала 36, а Ніна Лемеш — 42. Варто зазначити: одразу дванадцять біатлоністок відмовилось від гонки переслідування. Серед них — сильна в естафеті болгарська команда.
Після етапу в Антхольці-Антерсельві розпочнеться заочна боротьба наставників біатлонних збірних. Хто найкраще підготує своїх підопічних до головного старту чотириріччя — покаже лише Олімпіада.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • НА САНКАХ ДО ТУРИНА
  • ЧЕМПІОН ПЕРЕМАГАЄ
  • ПОРАДА ШУМАХЕРУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».