Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
ДЗВІНКОГОЛОСІ КОВАЛІ
Потужну повноводу річку живить сила-силенна джерел і ручаїв, одначе й річка живить величезну територію з лісами, полями, селами і містами... Якщо ж такі річки дві, то вже можна говорити про Тигр і Євфрат, між якими буяє квітуча плодоносна долина.
Саме таку асоціацію-порівняння викликає творче подружжя дзвінкоголосих Ковалів — Тамари і Миколи, солістів Національної опери ім. Т. Шевченка.

Нещодавно в Києві у Будинку вчених відбулась яскрава подія — концерт «Маестро й учні», у першому відділенні якого виступали співаки-студенти, у другому — метри-вчителі.
Слух вибагливої публіки спочатку тішили учні Миколи Коваля. Це були лауреат міжнародного конкурсу Сергій Борисенко і лауреат Всеукраїнського фестивалю «Духовні джерела» Олександра Скічко, три Вікторії — Надточій, Медунка й Литовченко, Надія Павлюк, Оксана Малишевська. Далі виступили учні Тамари Коваль: Володимир Домашенко, Маргарита Єфименко, Анастасія Димова — лауреати Всеукраїнського фестивалю «Духовні джерела», Вікторія Сидорук, Яна Антоненко, Катерина Зибелєва, Олександра Гордієнко, Тетяна Сушицька. Прозвучала різнопланова низка творів — арії з опер, романси, народні пісні, твори сучасних авторів, на які зал схвально реагував оплесками і вигуками «браво!»
У другому відділенні розкошували самі вчителі — Микола і Тамара Ковалі.
Про кожного з них можна сказати чимало добрих слів, але насамперед треба відзначити їхній вагомий вплив на мистецьке життя столиці й України.
Народний артист України, лауреат міжнародних конкурсів професор Київського національного університету культури і мистецтв Микола Коваль почав трудовий шлях... зоотехніком, закінчивши Пінський сільгосптехнікум у Білорусі. Проте працювати поїхав... директором будинку культури, оскільки ще студентом став лауреатом музичного фестивалю молоді у Бресті. Далі — армія. Після строкової служби все стало на свої місця, Микола Коваль закінчив Московську консерваторію, де навчався у народних артистів СРСР Атлантова й Огнівцева.
З 1981 року Микола Коваль — соліст Київської опери. За чверть століття роботи у театрі він виконав понад тридцять провідних партій світового репертуару, серед яких Євгеній Онєгін, Мазепа, Князь Ігор, Амонасро, Набукко, Ріголетто, Ескамільйо, Фігаро...
Співак веде активну концертну діяльність. У його репертуарі твори П. Чайковського, С. Рахманінова, М. Римського-Корсакова, М. Глінки, О. Даргомизького, О. Бородіна, І. Шереметєва, Д. Шостаковича, А. Кос-Анатольського, М. Лисенка та багатьох інших композиторів.
Микола Коваль з успіхом гастролював у багатьох європейських країнах — Німеччині, Швейцарії, Данії, Бельгії, Голландії, Франції, Італії, Іспанії, Греції, Угорщині, Чехії, Словаччині, Польщі і навіть на Канарських островах.
Його голос часто можна почути у програмах українського радіо — співак здійснив багато фондових записів: від світової та української класики і класичних обробок народних пісень до творів сучасних авторів.
Про ставлення до нього найширших верств слухачів свідчить такий нюанс: Микола Коваль є членом Міжнародної організації українського козацтва та. Київської асоціації моряків-підводників, входить до складу журі Міжнародного конкурсу «Мистецтво XXI сторіччя».
Останні десять років дедалі більше часу співак віддає педагогічній діяльності: професор Микола Коваль викладає вокал у Київському національному університеті культури і мистецтв і в Академії керівних кадрів культури і мистецтв України.
Педагогічна діяльність є провідною у житті його дружини Тамари Коваль — вона викладає у Київському вищому музичному училищі ім. Р. Глієра. Водночас співає у Національній опері і є однією з найкращих нині камерних співачок, зокрема неперевершеною виконавицею саме української вокальної музики XVIII–XXI ст. Підготувала кілька сольних концертів, які відбулися у Колонному залі ім. Лисенка Національної філармонії України. Пані Тамара — активний учасник мистецьких фестивалів «Прем'єри сезону», «Київмузикфест», «Духовні джерела» тощо. Плідно працює співачка у творчих програмах Меморіального музею Миколи Лисенка, Київської фортеці, Національного музею Т. Шевченка та інших музеїв України. Також Т. Коваль є художнім керівником оперної студії Міжнародного центру культури та мистецтв (Жовтневий палац).
Важко переоцінити внесок Тамари Омелянівни у пропаганду творчості основоположника української класичної музики Миколи Лисенка. Співачка звертається не лише до його популярних солоспівів, арій з опер та обробок народних пісень. З особливим почуттям, глибоким проникненням у авторський задум виконує вона солоспіви з музики М. Лисенка до «Кобзаря» Т. Шевченка.
Додає дивини той факт, що шалений популяризатор українського мистецтва Тамара Омелянівна — росіянка, народилася в Рязані, дитинство і юність провела у Пензі. Закінчила Московську консерваторію. Там же зустріла Тамара і своє кохання — співака-білоруса Миколу Коваля.
Музики, театру сповнена і домашня атмосфера родини Ковалів. Старша донька Вероніка, випускниця Московської консерваторії (клас Бели Руденко), нині є стажисткою академії Маріїнського театру у Санкт-Петербурзі. Молодша Ксенія навчається у КНУКІМ, фах — класична та сучасна хореографія, захоплюється також і акторським мистецтвом. На концерті «Маестро й учні» Ксенія, що є лауреатом першої премії Всеукраїнського фестивалю «Духовні джерела», танцювала власні композиції на музику Бізе «Кармен» і «Прокинься, любов» на тему 49-го сонета В. Шекспіра, який на початку сама ж чудово продекламувала.
Київміськрада в цьому концерті поставила святкову крапку: Миколу Коваля було нагороджено знаком Пошани і годинником, Тамару Коваль — Почесною грамотою за підписом київського міського голови Олександра Омельченка.
Щиросердно хочеться побажати всім нам, щоб Україну завжди живили цілющі ріки, джерела і струмки, щоб учителі й учні примножували її славу.

Володимир КОСКІН
також у паперовій версії читайте:
  • РІЗДВЯНА МІСТЕРІЯ «ПІКАРДІЙСЬКОЇ ТЕРЦІЇ»
  • ГІТАРИ ЗВУКИ ЧАРІВНІ...
  • «МЕРЕЖИВО РІЗДВЯНИХ МРІЙ»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».