Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
ВІДЛУННЯ «ГАЗОВОЇ АТАКИ»
Рим
Міністр закордонних справ, віце-прем'єр уряду Італії Джанфранко Фіні запропонував керівництву Євросоюзу якомога швидше обговорити на найвищому рівні питання російсько-українського газового конфлікту і виступити з дипломатичною ініціативою для розв'язання цієї проблеми, яка загрожує енергетичній безпеці Європи.

Він передав свою пропозицію керівництву Австрії, яка від початку цього року головує в ЄС, а також голові Єврокомісії Жозе Мануелю Баррозу.
«ЄС має політичну силу, щоб змусити Москву і Київ, що підтримують з Брюсселем тісні й вигідні відносини політичного і економічного партнерства, до лінії поведінки, що тяжіє до співпраці, і якомога швидшого врегулювання двосторонньої суперечки»,— йдеться в документі.

Париж
Франція закликає Росію й Україну «якомога швидше відновити переговори» з метою пошуків рішення суперечки навколо постачання газу.
«Ми дуже уважно стежимо за розвитком ситуації й закликаємо Росію й Україну якомога швидше відновити переговори»,— заявив офіційний представник МЗС Жан-Батіст Маттеї на прес-конференції.
У французьких дипломатичних колах зазначають, що сигнали про зниження рівня постачання російського газу з ряду країн-членів ЄС лунають дедалі тривожніше.

Кишинів
Республіка Молдова не підписала з «Газпромом» контракт про нові ціни на російський газ. Наразі країну фактично відключено від постачання, повідомляє Укрінформ з посиланням на Молдпрес.
На засіданні з представниками уряду, адміністрації президента й керівників АТ «Молдова-газ» глава держави Володимир Воронін заслухав докладний звіт прем'єр-міністра Василе Тарльова про ситуацію, що склалася.
Президент з жалем зазначив факт відсутності з боку «Газпрому» якого-небудь ринкового і транспарентного обгрунтування ціни за російський газ, а також ухиляння представників російського уряду від прямого діалогу з владою Молдови з цієї проблеми.
«Молдова подала свою позицію «Газпрому», досить вагомо забезпечену всіма економічними розрахунками, але ми не почули жодних контраргументів з боку чиновників «Газпрому», крім зітхання і тицяння пальцем угору. Ми спроможні здійснювати розрахунки з «Газпромом» за ринковими цінами, але ці ціни мають бути обґрунтованими, а не взятими зі стелі»,— зазначив президент.
Володимир Воронін заявив, що для Молдови, де діє спільне молдовсько-російське підприємство «Молдова-газ», і за створені особливі преференції спільному бізнесу в газовій сфері, ціна 160 доларів не є ринковою.

Євроспільнота
Президент України Віктор Ющенко зустрівся з послами країн Євросоюзу й поінформував їх щодо розвитку ситуації з врегулювання «газового» конфлікту з Росією.
За його словами, Україна планує здійснити кілька кроків. Зокрема, відмовитися від адміністративних форм впливу на цінову політику, залучити до переговорного процесу з Росією міжнародних експертів та пропонує запровадити мораторій на ціни на постачання газу — 50 доларів США за 1000 кубометрів і транзит газу в межах 1,09 долара за 100 кубометрів на 100 кілометрів.
«Ми виходимо з того, що перехід на європейські принципи формування цін у газовому секторі є фундаментальною позицією України»,— зазначив Віктор Ющенко.
Європейський Союз має відреагувати на «газовий» конфлікт між Москвою й Києвом створенням єдиної енергетичної концепції з Україною. Про це заявив глава зовнішньополітичного комітету Європарламенту Ельмар Брок.
За його словами, Росія намагається чинити на Україну тиск за допомогою цін на газ і ставить, таким чином, за мету анулювати підсумки Помаранчевої революції, передає «УНІАН» з посиланням на «Німецьку хвилю».

Варшава
Глава нашої держави й президент Польщі Лех Качинський під час телефонної розмови обговорили українсько-польські двосторонні відносини, а також українсько-російські і польсько-російські відносини у сфері енергетики та газопостачання.
Віктор Ющенко повідомив, що вже через дві години після того, як російська сторона відновила газопостачання, в повному обсязі відновлені поставки блакитного палива європейським споживачам, передає «Інтерфакс-Україна».
У свою чергу Качинський повідомив, що у вівторок, третього січня, газове питання обговорюватиметься під час засідання польського уряду.
На сьогодні в Брюсселі призначено нараду представників країн Євросоюзу щодо ситуації навколо транзиту російського газу територією України. Як повідомив представник Єврокомісії Амадеу Альтафаж Тардіо, така можливість «передбачена директивою Єврокомісії від 2004 року й припускає обговорення питань, пов'язаних з постачанням в Європу природного газу».

Вашингтон
Сполучені Штати Америки закликали Київ і Москву до компромісного вирішення газової проблеми, повідомляє Укрінформ з посиланням на американські медіа.
«Ми підтримуємо з цього питання постійний контакт з обома сторонами»,— сказав спікер Держдепартаменту США Адам Ерлі.
Попри те, що США вважають цю проблему «питанням двостороннього характеру між Україною та Росією», Ерлі зазначив, що проблема енергозабезпечення є досить важливою, тому за її вирішенням стежать і в Європі, і в США.
також у паперовій версії читайте:
  • ЧЕРГОВА ЖЕРТВА «ПТАШИНОГО ГРИПУ»
  • У ТЕХАСІ Й ОКЛАХОМІ — ПОЖЕЖІ
  • ДОСЛІДИ КЛОНУВАННЯ СФАЛЬСИФІКОВАНО
  • НАЙБІЛЬШ НАСЕЛЕНА КРАЇНА — ПРО НОВИЙ РІК
  • ЧИ МОЖЕ РОСІЯ ГОЛОВУВАТИ В РЄ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».