Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Березень 2019 10:50

США досягли угоди з Талібаном

Rate this item
(0 votes)

Понад два роки за посередництва катарської дипломатії відбувалися переговори між делегаціями США і талібами щодо умов припинення війни в Афганістані.
Переговорний процес був важким і суперечливим. Неодноразово делегації переривали дебати, констатуючи неможливість досягнення будь-яких компромісів. Часто невдоволення самим фактом таких переговорів демонстрували офіційні власті Афганістану.

Влада Кабула з великими зусиллями консолідувала різні групи впливу щодо потрібності досягнення компромісу з Талібаном. Це обумовлюється складною структурою афганського коаліційного уряду, який складається з представників різних етнічних груп.
Кістяк афганського уряду становлять еліти місцевих етнічних меншин узбеків, таджиків, хазарейців, а також «молодших» пуштунських племен. Найбільш «авторитетні» пуштунські племена з 1996 року послідовно підтримують своїх одноплеменців у складі партизанських загонів Талібану.
Постійна боротьба за владу в Афганістані відбувається на тлі непевних рішень президента США Дональда Трампа щодо необхідності поетапного виведення американських військ з Афганістану. Зрозуміло, що домогтися реалізації цього рішення неможливо без замирення між талібами і офіційними властями Афганістану.
Оглядачі звертають увагу на додатковий мотив, який спонукав талібів до пошуку компромісів, адже на території Афганістану з’явилися бойовики розбитої у Сирії «Ісламської держави». Правда, вони не дуже органічно вписались у міжкланову і міжплемінну боротьбу в Афганістані, вимагаючи постійної боротьби з «невірними» без міжплемінних конфліктів.
Але такий розвиток політичного процесу суперечить традиціям пуштунських племен, які складають кістяк руху Талібан. У підсумку минулого тижня у Катарі США домовилися з Талібаном про поетапне виведення американських військ в обмін на відмову талібів від підтримки тероризму.
Ефективність цієї угоди залежить від спроможності американців спонукати талібів до переговорів із чинним урядом Афганістану. Поки що ймовірність такого прориву у мирному процесі в Афганістані видається фантастичним проектом.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».