Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 01 Березень 2019 13:18

Китай пом'якшує індійсько-пакистанську конфронтацію

Rate this item
(0 votes)

Но­віт­ня іс­то­рія ін­дій­сько-па­кис­тан­сько­го про­ти­сто­ян­ня ба­га­та на ви­пад­ки те­ро­рис­тич­них ак­тів із бо­ку ра­ди­каль­них іс­ла­міст­ських уг­ру­по­вань, які ста­ви­ли Де­лі та Іс­лам­абад на ме­жу вій­ни. Осо­бли­во не­без­печ­ни­ми та­кі ін­ци­ден­ти ста­ли піс­ля то­го, як у трав­ні 1998 ро­ку обид­ві кра­їни пе­ре­кон­ли­во про­де­мон­стру­ва­ли, що во­ло­ді­ють атом­ною зброєю.

Донедавна найбільш резонансним випадком теракту, який поставив Індію і Пакистан на межу війни, став напад ісламістських терористів на п’ятизіркові готелі у портовому індійському місті Мумбаї у 2012 році.

Тоді сторони не лише відкликали дипломатичні місії, а й майже шість місяців балансували на межі збройного зіткнення.
Проте після перемоги у 2018 році на виборах у Пакистані колишнього відомого гравця у крикет Імрана Хана здавалося, що Делі та Ісламабад готові до широких компромісів. Але не так сталося, як гадалося.
Приводом для чергового погіршення індійсько-пакистанських відносин став масштабний терористичний акт на території спірного штату Кашмір. 11 лютого смертник на начиненому вибухівкою автомобілі врізався у колону індійських військових, які передислоковувалися до Кашміру. Внаслідок атаки загинули 40 індійських солдатів.
Офіційні власті Пакистану заперечили будь-які зв’язки з ісламськими терористами. Натомість офіційні власті Індії звично зауважили, що пакистанські спецслужби продовжують використовувати зв’язки з терористичними угрупованнями, аби спрямовувати їх проти індійських інтересів у спірному штаті Кашмір.
Пакистанська преса зазначає, що індійський прем’єр-міністр Нарендра Моді, опинившись перед гострою критикою з боку опозиції, намагається переключити увагу на пакистанську загрозу. Але цікаво, що цього разу перший крок, який мотивує Делі та Ісламабад до відновлення двостороннього діалогу, зробив Пекін.
Китай стурбований реальною перспективою появи у Південній Азії чергової гарячої точки, тому використовує свої стратегічні відносини з Пакистаном та Індією заради пом’якшення риторики обох сторін. Інтенсивність торговельних китайсько-пакистанських та китайсько-індійських зв’язків є вагомим аргументом, який мотивує Делі та Ісламабад дослухатися до позиції Пекіна.
Завдяки цьому китайська «тиха дипломатія» показала велику ефективність, пом’якшивши фактично за два тижні конфлікт, який міг серйозно дестабілізувати не тільки регіональну, а й глобальну безпеку.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».