Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Лютий 2019 13:11

Африка як китайський проект глобалізації

Rate this item
(0 votes)

В економічному сенсі африканський континент залишається на периферії процесу глобалізації. Але такий стан справ не перетворює Африку на політичну периферію світової системи міжнародних відносин. Навпаки, посилюється увага провідних світових гравців до боротьби за африканські ресурси.
Власне, ключові гравці тут добре відомі.

Останні 20 років після завершення холодної війни Китай реалізує стратегію проникнення на ринки африканських країн.
Китайська перевага у цьому процесі полягає в абсолютній прагматичності, відсутності ідеологічного супроводу «поширення демократії» та прав людини, яких намагаються дотримуватися в Африці США і Євросоюз.
За останні роки Китай домігся створити свої опорні бази в африканських країнах, які мають вихід на узбережжя Індійського океану. Зокрема, китайці створили свою першу офіційну військову базу за кордоном у державі Джибуті.
Пекін вибудовує систему безпеки морського шляху через Червоне море в Індійський океан. Ключовим форпостом Китаю є Судан і Дарфур.
Росія намагається виконувати роль китайського субпідрядника в Африці: йдеться насамперед про ЦентральноАфриканську Республіку. Цей регіон є цікавим з точки зору простору для нелегальної міграції з Африки в Європу, а також у контексті важливих покладів кольорових металів — золота, урану.
Натомість Євросоюз намагається контролювати ці потоки через свою військову присутність у сусідній до ЦентральноАфриканської Республіки державі Малі.
Також російські приватні військові компанії намагаються впливати на ситуацію в послабленій громадянською війною Лівії.
На відміну від адміністрації президента Барака Обами, яка намагалася проводити активну політику в Африці, адміністрація президента Дональда Трампа відклала американську стратегію в Африці на віддалені позиції в ієрархії інтересів. Африка фактично опинилася на периферії навіть американськокитайського конкурентного протистояння.
Китай демонструє готовність обміняти свій вплив у Венесуелі на визнання американцями китайського впливу у Східній Африці.
Це стратегічно важливо з точки зору китайського варіанта глобалізації, який полягає в ідеї «великої єдності центру і периферії» та створення під китайською гегемонією «співтовариства народів єдиної долі людства».

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».