Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 07 Лютий 2019 20:20

Дональд Трамп: між шатдауном і Венесуелою

Rate this item
(0 votes)

Два тиж­ні то­му пре­зи­дент США До­нальд Трамп до­сяг тим­ча­со­вої до­мо­вле­но­сті зі спі­ке­ром па­ла­ти пред­став­ни­ків Не­нсі Пе­ло­зі що­до прий­нят­тя на три тиж­ні тим­ча­со­во­го бю­дже­ту для від­нов­лен­ня фі­нан­су­ван­ня фе­де­раль­них ор­га­нів вла­ди у США.

Тобто після 15 лютого, якщо не буде досягнуто остаточної домовленості, державні службовці США ризикують знову поринути у стан роботи без зарплати.

Трамп продовжує наполягати на виділенні майже п’яти мільярдів доларів на побудову прикордонної стіни на кордоні з Мексикою. Опозиційна Демократична партія, яка контролює палату громад, категорично проти цього. Обидві сторони настільки далеко зайшли у конфронтації одна з одною, що вихід із ситуації можливий лише на умовах визнання якоюсь зі сторін своєї політичної поразки.
Зрештою, навіть тимчасовий компроміс щодо відновлення фінансування державних службовців подавався як поразка Трампа. Президент недавніми діями де-факто визнав обмеженість свого політичного ресурсу для впливу на ситуацію.
Зокрема, Трамп знову пригрозив демократам введенням надзвичайного стану, якщо він не отримає грошей на побудову стіни з Мексикою.
Але більш ефективною є політична технологія переключення уваги на зовнішнього ворога: найкращим кандидатом на цю роль є венесуельський автократ Ніколас Мадуро. Посиленням тиску на нього Дональд Трамп отримує козирі у внутрішньополітичному протистоянні, адже опозиційна Демократична партія не може його критикувати за протистояння з Венесуелою без ризиків бути звинуваченою в непатріотизмі.
Навіть символічна перемога на «венесуельському фронті» може допомогти Трампу нейтралізувати негатив від імовірних поступок демократам із приводу фінансування укріплення кордону з Мексикою. Цікаво, що на цьому тлі Мексика опинилася серед небагатьох країн Латинської Америки, які підтримали Мадуро.
Попри це венесуельська тема дає можливість Трампу продемонструвати відновлення євроатлантичної солідарності, бо Євросоюз визнав Хуана Гуайдо тимчасовим президентом Венесуели.
Правда, у деяких країнах Євросоюзу не обійшлося без «дисидентів». Міністр внутрішніх справ Італії Маттео Сальвіні публічно виступив проти «лівійського сценарію» зміни влади для Венесуели.
У відповідь Дональд Трамп запевнив, що не виключає й силових засобів допомоги венесуельській опозиції на її шляху до демократизації Венесуели. Зазначені тенденції дають підстави вважати, що можливе загострення становища у цій латиноамериканській країні залежить від способу вирішення фінансово-політичної суперечки між Трампом і демократами.
Зрозуміло, якщо Трамп збирається у листопаді 2020 року балотуватися на другий президентський термін, він не має такої розкоші, як поразка у бюджетному питанні. Це може перетворити його на «кульгаву качку» ще до старту президентських перегонів та загострить конкуренцію за номінацію навіть у середовищі Республіканської партії.
Але вимушений компроміс із демократами можна замаскувати «маленькою переможною війною» у Венесуелі. Зрештою, дешевша нафта завжди добре для американських виборців.
Цей ціновий фактор може стати вагомим важелем на вагах політичного компромісу, адже на венесуельському полі Трамп має нагоду витіснити з гри американських конкурентів — Китай і Росію. Крім того, усунення від влади Мадуро означатиме завершення процесу переходу країн Латинської Америки до правих політичних режимів, союзних до США.
Зважаючи на ці переваги, тепер головне — ефективно скористатися нагодою та взяти переконливий зовнішньополітичний реванш за внутрішньополітичні проблеми.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».