Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 21 Грудень 2018 10:02

Агресія РФ посприяла об'єднанню православної церкви

Rate this item
(1 Vote)

Незаконна анексія Росією Криму та її подальші дії на Донбасі посприяли створенню єдиної помісної Православної церкви України, що також сприятиме консолідації української ідентичності.

Таку думку висловила в коментарі кореспонденту Укрінформу директор Міжнародного інституту миру (Відень) Стефані Фенкарт.
«Очевидно, що цей крок мав більше політичну мотивацію, яка стала результатом незаконної анексії Росією Криму в 2014 році та її дій у Східній Україні, які досі тривають», — прокоментувала експерт Об’єднавчий Собор помісної Української православної церкви, що відбувся у Києві 15 грудня.

За її словами, конфлікт між Україною та Росією відбивається в усіх сферах життя України, в тому числі й церковному.
Поруч із цим директор віденського аналітичного центру вказала на загрозу виникнення протистояння в Україні через святі місця, багато з яких нині належить Московському патріархату.
«Утворення Української церкви навряд чи посприяє деескалації відносин між Україною та Росією, однак це може консолідувати українську ідентичність у країні», — заявила Фенкарт.
На переконання австрійського експерта, церква та політика завжди мали близькі відносини, але важливо, «щоб віруючих не використовували як маріонеток один проти одного для здійснення силової політики».
* * *
Церковна громада села Шишківці Кіцманського району, що на Буковині, на загальних зборах парафіян вирішила перейти з Московського патріархату до помісної Православної церкви України.
Про це кореспондентові Укрінформу повідомив головний спеціаліст відділу з питань охорони культурної спадщини, національностей та релігії Чернівецької ОДА Сергій Бухаров.
«Сьогодні зранку на зборах були присутні близько сотні людей. Майже всі присутні, крім однієї людини, проголосували за приєднання до єдиної помісної церкви. Їх підтримав і священик, який проводив збори. Це поки перша громада в області, яка зробила такий крок», — сказав чиновник.
До цього мешканці села Шишківці готувалися з літа та збирали підписи за утворення помісної церкви, кажуть в ОДА. Потім чекали Об’єднавчого Собору і лише тепер ухвалили остаточне рішення.
Це — історична подія, якої в селі довго чекали, кажуть місцеві мешканці. Вона відбулася під головуванням архієпископа Чернівецького та Хотинського Германа та священика церкви, протоієрея Дмитра Ходана, який є настоятелем храму впродовж 30 років.
* * *
Римсько-католицькі єпископи України вітають Епіфанія з обранням предстоятелем Православної церкви України.
Про це йдеться у вітанні голови Конференції римсько-католицьких єпископів України Броніслава Бернацького, повідомляє Католицький медіацентр.
«Ваше Блаженство, митрополите Київський та всієї України Епіфанію! Прийміть мої щирі вітання від імені римсько-католицьких єпископів України з приводу успішного завершення Об’єднавчого Собору, який відбувся у Києві 15 грудня ц. р., та обрання Вас Предстоятелем помісної Православної церкви України», — йдеться у вітанні.
Бернацький також бажає Епіфанію, щоб служіння постійно супроводжувала опіка Пресвятої Богородиці та заступництво Архангела Михаїла.
«Нехай Ваш труд на Божій ниві принесе нові плоди віри, надії і любові та богобоязного життя українських християн. Сподіваюся на плідну та дружню співпрацю наших Церков для блага Божої справи серед наших співвітчизників і держави», — зазначається у вітанні.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».