Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 14 Грудень 2018 09:09

Котра година?

Rate this item
(0 votes)

Нічого не вийшло з оголошеного на наступний рік припинення переставляння стрілок годинників із зимового часу на літній і навпаки. Міністри транспорту Євросоюзу вимагають більше часу на проведення цієї реформи, яка виявилася складнішою, ніж здавалося чиновникам у Брюсселі.

Після проведення винятково широкого зондування серед європейців Європейська комісія розпорядилася ліквідувати зміну часу вже з наступного року. Але дуже швидко виявилося, що одні держави хотіли зробити постійним літній час, а інші — зимовий.

Гострі протести надійшли від авіатранспортних і залізничних фірм, бо їм дали замало часу на зміну їхніх розкладів рейсів. Саме тому міністри транспорту країн ЄС, які провели нараду в Австрії, вирішили зачекати зі змінами.
Очевидно, що Євросоюз припинить зміну часу з літнього на зимовий і навпаки, але цього не станеться вже у 2019 році, як планував нинішній голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер, чия каденція завершується.
Це мав бути своєрідний тестамент Юнкера, який хотів показати уважне ставлення Брюсселя до голосу громадян Євросоюзу, але з цього нічого не вийшло, бо проект був прийнятий без належної підготовки.
Дата скасування зміни часу була пересунута навіть на два роки, бо запропонований графік відмови від подвійної зміни положення стрілок годинників виявився занадто амбітним, як заявили міністри транспорту.
Австрійський міністр транспорту Норберт Гофер сказав, що план скасування зміни часу у 2019 році «не буде підтриманий» достатньою кількістю країн, бо потрібно щонайменше 18 місяців на підготовку реформи, яка впливатиме на все — від простого доїння корів до планування розкладу рейсів поїздів і літаків.
Його міністерство прагне до того, щоб країни мали час до 2021 року на прийняття рішення, на якому часі — літньому чи зимовому — вони зупиняться.
«Якщо відмовимося від зміни часу, може настати часова мозаїка, яка була би нищівною для єдиного ринку», — сказав Гофер, чия країна у цьому півріччі головує в Раді ЄС на ротаційній основі.
Гофер хоче, щоб Комісія призначила координатора — своєрідного загальноєвропейського управителя часу — з метою нагляду за реформою і прийняття Брюсселем положення, яке зробить обов’язковими для всіх принципи в разі виникнення розбіжностей, пов’язаних зі скасуванням часу.
У Граці три країни — Португалія, Греція і Великобританія — сказали, що хочуть продовження системи зміни часу, а Кіпр, Голландія, Ірландія, Франція і Данія заявили, що не виробили ще свого ставлення.
Чиновники Комісії продовжують публічні заяви і звернення, що сподіваються на досягнення консенсусу на формальному засіданні Ради з питань транспорту у грудні. Однак приватна заява Юнкера щодо скасування зміни часу у наступному році рішуче відкидається як нереалістична.
Заледве за кілька місяців до завершення каденції Комісії Юнкера пропозиція, здається, пересувається не раніше як на 2020 рік, уже під управлінням нової Комісії.
Понад 80% з 4,6 мільйона європейців, які брали участь в опитуванні громадської думки Євросоюзу, підтримали скасування системи, в якій годинники пересуваються вперед на годину у березні і повертаються у жовтні.
«Мусимо зазначити, що потрібно буде більше часу», — сказала комісар ЄС з питань транспорту Віолетта Бульц після обговорення проблеми з делегаціями. Однак вона додала, що надалі сподівається на підписання угоди у 2019 році.
Зустріч в Австрії відбулася через день після того, як країни Євросоюзу відвели назад стрілки годинників, що, за проектом Юнкера, мало статися востаннє. «Думаю, що багато з нас толерантно ставляться до зміни часу, — пожартувала Бульц, звертаючись до журналістів після зустрічі. — Держави Євросоюзу потребують більше часу на прийняття кінцевого рішення».
Двічі протягом року зміна часу проводилась із метою заощадження енергії під час Першої світової війни і стала стандартом в ЄС у 1996 році. Комісія поставила питання ліквідації цієї системи як центральний пункт своєї діяльності на останні місяці каденції.
У травні наступного року відбудуться вибори Європейського парламенту, які завершать каденцію нинішньої Комісії. «Сумніваюся, що це питання нині є найбільшою проблемою для Європейської комісії», — сказав чеський міністр транспорту Дан Ток.
Це рішення буде мати також вплив на процес Брексіту, оскільки скасування зміни часу в ЄС може додатково ускладнити ситуацію в Північній Ірландії, бо нові принципи не будуть обов’язковими для Великобританії після виходу з Євросоюзу.
Вереснева пропозиція Комісії відбулася під тиском Європарламенту і деяких країн за скасування зміни часу, щоб максимізувати користь для здоров’я, яку дає користування денним світлом.
Словацьке Міністерство праці вже встановило постійний зимовий час, щоб максимізувати денні години. Польща схиляється до літнього часу. А Фінляндія розпочала загальнонаціональні консультації, щоб люди висловили свою думку.
«Якщо захочемо, то можна швидко прийняти таке рішення. Але якщо хочемо просто вести переговори, то, поза сумнівом, це можна робити протягом навіть кількох років», — переконаний міністр економіки Естонії Кадрі Сімсон після переговорів у Граці.

Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».