Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 14 Грудень 2018 09:07

«Гамбурський рахунок» християнських демократів

Rate this item
(0 votes)

Серед букмекерів існує легенда про те, що борці, які зазвичай купували й продавали свої баталії, раз на рік збиралися на рингу у Гамбурзі, аби у чесному двобої визначити, хто ж із них насправді є найсильнішим. Відтоді з’явився вислів «за гамбурзьким рахунком».

У практиці проведення партійних з’їздів у Німеччині більшість парламентських партій намагається здійснювати ротацію місць проведення своїх форумів. Цього року у християнських демократів настала черга зібратись у Гамбургу.

Після того як місяць тому бундесканцлер Ангела Меркель зробила заяву, що після 18 років на чолі партії вона цього разу не буде балотуватися, вибори знову стали непрогнозованими.
Формально спробувати свої можливості на посаді лідера партії зголосився десяток кандидатів, але лише троє з них розглядались як фаворити. За два дні до з’їзду кандидатуру Фрідріха Мерца особисто підтримав ветеран партії Вольфганг Шойблє.
Але апарат партії за умов впливу на нього прихильників Меркель діяв переважно на користь кандидатури колишнього прем’єр-міністра найменшої за територією федеральної землі Саар жінки з непростим прізвищем Аннегрет Крамп-Карренбауер. Подвійне прізвище у неї з’явилося після одруження, в якому вона ще до початку політичної кар’єри встигла народити троє дітей.
Кандидатури Крамп-Карренбауер і Мерца у першому турі голосування витіснили ще одного фаворита — 38-річного міністра охорони здоров’я Єнса Шпана. Отже, вперше з 1998 року все вирішувалось у другому турі голосування.
У підсумку з мізерним відривом у три відсотки голосів делегатів з’їзду перемогу здобула «кандидатка від Меркель» Аннегрет Крамп-Карренбауер.
Німецька преса зазначає, що ця перемога може означати можливість для Меркель залишитися канцлером до чергових виборів у вересні 2021 року. Але заради досягнення цієї мети їй доведеться разом із новим лідером партії серйозно попрацювати.
Навесні та восени 2019 року заплановано чергові вибори до ландтагів у східнонімецьких федеральних землях, таких як Бранденбург, Саксонія-Анхальт і Тюрінгія. Саме ці землі є політичною вотчиною провідної опозиційної на федеральному рівні політичної сили «Альтернатива для Німеччини».
Ці вибори одночасно будуть іспитом для обох головних жінок християнських демократів. У випадку низького результату партії «велика коаліція» на федеральному рівні ризикуватиме втратою спроможності проводити закони через верхню палату парламенту — бундесрат, де пропорційно представлені депутати ландтагів усіх федеральних земель.
Для України Аннегрет Крамп-Карренбауер цікава тим, що її позиція щодо окупації Росією Криму близька до позиції Партії зелених, яка нині є найбільш антиросійськи налаштованою політичною силою Німеччини.
Соціологічні опитування зараз показують, що Партія зелених обігнала соціал-демократів та вийшла на друге місце після ХДС–ХСС. Але Меркель може залишатися тільки канцлером «великої коаліції». Тому Аннегрет Крамп-Карренбауер може поки що лише теоретично розглядатись як її наступниця на посаді канцлера.
Зрештою, Німеччина є стабільною парламентською демократією, де за прогнозованості процедури виборів абсолютно непрогнозованим є їхній результат.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».