Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Грудень 2018 10:12

Балканські торговельні війни

Rate this item
(0 votes)

На тлі пе­ре­го­во­рів про вступ Сер­бії до Єв­ро­пей­сько­го Со­юзу на Бал­кан­сько­му пів­ос­тро­ві ви­зрі­ли но­ві проб­ле­ми. Го­лов­ною з них є спро­ба по­лі­тич­них еліт Ко­со­ва та Ал­ба­нії ін­тен­сив­но про­во­ди­ти по­лі­ти­ку ство­рен­ня «ве­ли­кої Ал­ба­нії».

У ситуацію був вимушений втрутитись Європейський Союз. Його офіційні представники наголосили на повній неприйнятності ідеї скасування з 1 січня 2019 року прикордонного контролю на кордоні між Косовим та Албанією.

Одночасно почала загострюватися ситуація на Півночі Косова. Перші ознаки цього з’явилися ще місяць тому, коли президент Косова Хашим Тачі на чолі з албанськими загонами спеціального призначення спробував захопити гідроелектростанцію.
Вона постачає електрику на більшу частину території Косова, але фактично належить Сербії і розташовується на косовськосербському прикордонні. Тоді за посередництва Євросоюзу вдалося нейтралізувати загрозу масштабного збройного конфлікту.
Тиждень тому власті Косова оголосили про запровадження стовідсоткових митних зборів на сербські товари. Євросоюз не домігся їхнього негайного скасування. Внаслідок цього суттєво погіршилося повсякденне матеріальне становище сербських громад на Півночі Косова.
Днями конфлікт вийшов за межі косовськосербського митного конфлікту: Косово запровадило митні обмеження також проти Чорногорії, Боснії і Герцеговини, Македонії.
У відповідь у чорногорському місті Будва зустрілися міністри закордонних справ балканських країн, але аргументи на користь зміни косовської позиції вони так і не знайшли.
Торговельномитні проблеми доповнилися ризиками загострення військовополітичного протистояння. Косовські власті за підтримки адміністрації президента США оголосили про створення власних збройних сил.
Якщо цей проект у стислі терміни буде реалізований, під питання буде поставлено законність перебування на території Косова миротворчого контингенту НАТО. Ризики розмороження косовського конфлікту можуть спровокувати за ефектом доміно дестабілізацію у сусідній балканській країні Боснії і Герцеговині.
Євросоюз шукає нові аргументи, аби переконати балканські країни у недоречності дестабілізації становища на Балканах. Повільний темп переговорів про вступ балканських країн до Євросоюзу вже не є стимулом для підтримки хисткого балансу сил у регіоні.
Трагізму ситуації додає той факт, що Євросоюз об’єктивно не може прискорити інтеграцію всіх балканських країн. На заваді цьому як внутрішня регіональна нестабільність, так і проблеми самого Євросоюзу.
Зокрема, досі не врегульовано питання остаточного перейменування назви держави «Македонія», тепер до цього питання додались ініціативи косовського керівництва.
У свою чергу, Євросоюз, крім балканських проблем, вимушений займатися питаннями виходу Великої Британії з ЄС та докладати зусиль для стабілізації ситуації за межами Балкан.
ЄС реально може забезпечити свій вплив на Косово, адже ця напіввизнана держава користується спільною європейською грошовою одиницею євро. Недопущення справжньої митної війни — єдина можливість запобігти серйозній дестабілізації Балкан, а отже, й усього Європейського Союзу.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».