Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 29 Листопад 2018 23:59

Саудівці корегують імідж королівства

Rate this item
(0 votes)

Днями спадкоємний принц Королівства Саудівська Аравія Мухаммед бен Салман здійснив візити до Об’єднаних Арабських Еміратів, Бахрейну та Єгипту.
Рутинне турне стало цікавим, адже воно відбувається вперше після скандального вбивства на початку жовтня в консульстві у Стамбулі опозиційного журналіста Джамаля Хашоггі.

Регіональне дипломатичне турне оглядачі вважають підготовкою до участі спадкоємного принца у роботі запланованої на кінець поточного місяця саміту «великої двадцятки» в аргентинській столиці Буенос-Айрес.
Напередодні цього турне стало зрозуміло, що перші емоційні реакції на вбивство розділили передусім Євросоюз і США. Президент США Дональд Трамп зауважив, що Саудівська Аравія готова за часів його першого президентського терміну інвестувати у США понад 400 мільярдів доларів, що виключає можливість будь-яких серйозних санкцій проти королівства.
Натомість реакція Євросоюзу була більш жорсткою, але різнилася залежно від країн — членів ЄС. Так, Німеччина заблокувала виконання угод на продаж Саудівській Аравії зброї, а от соціалістичний уряд Іспанії зробив вигляд, що бізнес має йти за своєю логікою незалежно від форс-мажорних обставин.
Візити наслідного саудівського принца до Об’єднаних Арабських Еміратів та Бахрейну були спрямовані на консолідацію союзників на антиіранській основі.
Це важливо, бо Євросоюз і Туреччина висловилися за збереження угоди 2015 року щодо іранської ядерної програми.
Візит до Єгипту вже безпосередньо був спрямований на зміцнення саудівських позицій перед самітом країн «великої двадцятки». Головне для саудівської дипломатії стосується уникнення серйозної міжнародної ізоляції, чому сприяли не тільки унікальний статус країни як великої нафтовидобувної держави, а й егоїстичні інтереси партнерів Саудівської Аравії по бізнесу.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».