Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 23 Листопад 2018 14:59

Шведська політична криза

Rate this item
(0 votes)

Шве­ція по­ри­ну­ла в пар­ла­мент­ську кри­зу. Піс­ля ве­рес­не­вих ви­бо­рів, ко­ли пра­ві по­пу­ліс­ти здо­бу­ли дру­ге міс­це за ре­зуль­та­том го­ло­су­ван­ня, пар­ла­мент­ські пар­тії вже зро­би­ли три з чо­ти­рьох пе­ред­ба­че­них Кон­сти­ту­цією Шве­ції спроб сфор­му­ва­ти но­ву прав­ля­чу ко­алі­цію.

На поточному тижні спроби сформувати нову правлячу коаліцію перейняла на себе лідер Партії Центру Анне Льоф. Але проблема в тому, що «коаліційна арифметика» ніяк не може забезпечити вирішення такої задачі «вищої політичної математики».

Фрагментація шведського стортингу (парламенту) є віддзеркаленням ціннісного та ідеологічного розколу шведського суспільства. Майже половина дорослих шведських громадян вважає, що від 1995 року, коли Швеція стала членом Євросоюзу, послідовно руйнується система шведської моделі соціалізму.
Символом цього є послаблення політичних позицій Шведської соціалдемократичної партії, яка поступилась ініціативою правоцентристським політичним силам.
Відтоді вони після низки парламентських виборів, як правило, створювали «великі коаліції». Їхня урядова політика була спрямована на лібералізацію шведської економіки, але попри це досі не вдалося приєднати країну до зони євро.
Утім, найбільш гострим питанням стала ліберальна міграційна політика Швеції. В результаті цього інтенсивно розвивалися засади національної ідентичності, наслідком чого стало посилення політичних позицій ультраправих політичних сил.
Це спричинило до своєрідної «нічиєї» у співвідношенні парламентських сил — традиційні парламентські партії не бажають дискредитувати себе створенням коаліції з ультраправими популістами.
Натомість домовитися між собою про створення коаліції без ультраправих не вдається через розбіжності щодо фіскальної політики та ставлення до європейського інтеграційного проекту.
У підсумку ультраправі популісти отримують нагоду закидати традиційним лівоцентристам і правоцентристам «зраду» шведській ідентичності та подавати себе «справжніми шведами».
Якщо політичного дива до Різдва не станеться, Швецію у березні наступного року, скоріше за все, очікують позачергові дострокові вибори. Тепер головне — переконати виборців, аби вони своїм вибором не карали самих себе.
На думку багатьох європейських політологів, нинішня розстановка сил у стортингу може стати «зразком» для позиціонування лівих і правих, а також ультраправих популістів в Європейському парламенті після виборів, запланованих на травень 2019 року.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».