Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 09 Листопад 2018 13:54

Китай укорінюється на Близькому Сході

Rate this item
(0 votes)

Пе­кін енер­гій­но за­пе­ре­чує, що на­дає вій­сь­ко­ву до­по­мо­гу Да­мас­ку. «Це — спот­во­рен­ня по­лі­ти­ки Ки­таю. Рі­шу­че ви­сту­па­ємо за вре­гу­лю­ван­ня кон­флік­ту ви­ключ­но мир­ни­ми за­со­ба­ми», — за­явив спе­ці­аль­ний по­слан­ник Ки­таю з пи­тань Си­рії Сі Сяоян.

Хвилю домислів викликала заява посла Китаю у Сирії Сі Цяньцзіня в інтерв’ю сирійській газеті «Аль-Ватан»: «Наші військові взяли б якимось чином участь і підтримали сирійську армію, яка воює з терористами в Ідлібі та інших частинах країни».

Однак у тій самій газеті китайський військовий аташе у Дамаску Вонг Рой Чан застеріг: «Участь в операції в Ідлібі вимагає політичного рішення».
Китай уже досить довгий час приглядається до анклаву у провінції Ідліб у Північно-Західній Сирії. За різними даними, там зібралися, зокрема, кілька тисяч уйгурів, які з Китаю та Казахстану пробралися раніше в Сирію і там вступили до підрозділів ІД або інших радикальних ісламських угруповань.
«Китай напевно зацікавлений, щоб під час наступної операції (урядових сирійських військ) в Ідлібі були ліквідовані лідери уйгурських бойовиків. Але це означало би необхідність безпосереднього перебування китайських військових радників при сирійських підрозділах, розвідку та присутність китайських спеціальних загонів», — підбив підсумок американський аналітичний центр Стратфор.
До нападу на Ідліб (один з останніх анклавів ісламських радикалів) віддавна готується сирійська армія й іранські підрозділи. Але район був оголошений «зоною деескалації» і його захищають турецькі блокпости. Через це головний союзник Асада Москва весь час вагається між лояльністю до Дамаска і бажанням зберігати добрі відносини з Анкарою.
Китай намагається триматися на відстані від цього спору союзників. Але вже наприкінці 2017 року сирійські медіа інформували про прибуття в країну китайських спецпідрозділів і розміщення їх у порту Тартус (де розташована також російська база).
Сирійсько-китайська співпраця почалась у середині 2016 року, коли Дамаск відвідав китайський адмірал Гуань Юфей. Із того часу Китай регулярно посилає військових радників у Сирію, а Дамаск, кажуть, зобов’язався прийняти 5 тисяч китайських військових. Однак нічого невідомо, щоб вони брали участь у якихось військових діях.
Одночасно німецький Інститут Меркатор помітив в останні роки значну розбудову китайських приватних охоронних фірм, які проявляють активність у країнах, через які проходить Новий Шовковий шлях. Відомо, що вони вже є в Ірані і Іраку, але із Сирії надходить інформація лише про російських найманців, а не про китайських.
Поглиблення сирійсько-китайської співпраці збіглося в часі з кампанією в китайських і арабських соціальних медіа, яку ведуть уйгури з ІД. «День, коли закінчиться війна в Сирії, стане днем початку найбільшого страху Китаю», «Поллються ріки крові» — поширені фрази в Інтернеті.
Невідомо, чи їх погрози втілюються в якісь дії у самому Китаї, але на початку серпня ООН заявила: приблизно мільйон уйгурів утримується у китайських «величезних таборах інтернування».
«Китайська присутність у Сирії викликала, напевно, напругу у відносинах із країнами антиасадівської коаліції, передовсім у США. Але вона також дозволить отримати значну перевагу у майбутній відбудові Сирії», — зазначили американські експерти.
ООН оцінює потреби Сирії в сумі 250 мільярдів доларів. Китайці вже запропонували 23 мільярди, а їхні фірми вивчають можливості розбудови лівійського порту у Тріполі і будівництва звідти залізничної колії до сирійського кордону.

Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».