Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 01 Листопад 2018 18:16

Вбивство, яке може змінити Саудівську Аравію

Rate this item
(0 votes)

Спра­ва Ха­шог­гі б’є по спад­ко­єм­цю тро­ну Мо­хам­ме­ду бін Сал­ма­ну. У ко­ро­лів­ській ро­ди­ні не бра­кує змов й ін­ших кан­ди­да­тів до спад­ку си­во­чо­ло­го ко­ро­ля Сал­ма­на.
2 жовт­ня 2018 ро­ку один із най­більш ві­до­мих кри­ти­ків са­удів­ської мо­нар­хії Джа­маль Ха­шог­гі увій­шов у при­мі­щен­ня са­удів­сько­го кон­суль­ства у Стам­бу­лі.

Назовні його чекала наречена. Вона більше ніколи не бачила його живим і, очевидно, не побачить мертвим. Турецькі спецслужби твердять, що він був убитий, а тіло було четвертовано і заховане.

Повідомлення про вбивство Хашоггі були негайно розтиражовані турками, які перебувають у складних відносинах із саудитами.
Через кілька днів саудівська влада дозволила оглянути консульство турецьким експертам і слідчим. Пізніше Саудівська Аравія визнала, що дійсно Джамаль Хашоггі помер у консульстві під час допиту. Все вказує на те, що було вчинено політичне вбивство, яке може потрясти королівство Саудів.
Джамаль Хашоггі не був ані борцем за права людини, ані наївним ідеалістом — він радше внутрішній критик нинішнього саудівського режиму, а особливо фактичного правителя у монархії, спадкоємця трону принца Мохаммеда бін Салмана, якого скорочено називають МБС.
Хашоггі був передовсім політично зацікавленим журналістом. Він неодноразово вступав у конфлікт із правлячою родиною Саудів, його публікації були критичні до монархії.
Його неодноразово звільняли з редакцій державних газет, а засновані ним незалежні медіа закривалися владою. Керований ним «Аль-Араб Ньюс Ченел» (Al-Arab News Channel) транслював із Бахрейну протягом 11 годин, після чого його закрили на вимогу саудівської влади.
Після кількох критичних висловлювань на адресу Дональда Трампа саудівська влада заборонила Хашоггі з’являтись у медіа. У вересні 2017 року він вирішив емігрувати у США, де став постійним співпрацівником ліберальної газети «Вашингтон Пост».
У своїх статтях він підтримував рух за права жінок, критикував арешт діячки жіночого руху Лойян аль-Хатлуї, був послідовним критиком вахабізму — радикальної форми ісламу, фактично офіційної у Саудівській Аравії.
У 2018 році Хашоггі кинув безпосередній виклик саудівській монархії, заснувавши власну партію — «Демократія для арабського світу» (Democracy for the Arab World Now). Поступово він став найбільш відомим критиком саудівської форми правління.
Убивство Джамаля Хашоггі вже має глибокі міжнародні наслідки. Запланована на найближчий час інвестиційна міжнародна конференція — названа «Давос у пустелі» — стала об’єктом міжнародного бойкоту.
Свою присутність відкликала, зокрема, керівник МВФ Крістін Лагард, керівники міжнародних корпорацій JP Morgan і Uber, головним чином французькі банки — наприклад Societe Generale і BNP Paribas, а також британські і японські.
Президент Трамп намагається захищати Саудів: у центрі уваги перебувають дуже вигідні контракти на зброю для американських фірм на суму понад 100 мільярдів доларів. Але Конгрес однозначно критикує Ер-Ріяд і вимагає твердих та однозначних дій від Білого дому.
Зрозуміло, що світ не повірив запевненням Ер-Ріяда, ніби вбивство Хашоггі було випадковим. Зміна стратегії на визнання вбивства і взяття відповідальності за смерть Хашоггі як випадкового і незапланованого не можуть переконати демократичний світ.
Але найважливішою буде реакція у самій Саудівській Аравії. Безумовно, що справа Хашоггі б’є по спадкоємцю трону Мохаммеду бін Салману. Тому можна очікувати палацових інтриг і спроби усунення від влади всевладного МБС.
Хашоггі може стати іконою руху за права жінок і прихильників лібералізації найжорсткішої монархії у світі. Зміни у Саудівській Аравії стануться не нині і не завтра, але смерть Хашоггі напевно їх прискорить.

Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».