Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 01 Листопад 2018 14:26

Меркель зберегла «Велику коаліцію»

Rate this item
(0 votes)

28 жовт­ня 2018 ро­ку від­бу­ли­ся ви­бо­ри у фе­де­раль­ній зем­лі Гес­сен. Остан­ні чо­ти­ри ро­ки біль­шість у гес­сен­сько­му ланд­та­зі ма­ли хрис­ти­ян­ські де­мо­кра­ти і Пар­тія зе­ле­них.

Цікаво, що на федеральному рівні Партія зелених є у жорсткій опозиції до «великої коаліції». Але у кожній федеральній землі Німеччини локальна політична ситуація є унікальною, що впливає на ефективність діяльності федерального уряду у верхній палаті парламенту — бундесраті.

Головна політична інтрига гессенських виборів обумовлювалася недавньою відносною невдачею союзників Меркель на виборах до ландтагу Баварії. Тому на кону виборів до ландтагу Гессена фактично була доля правлячої на федеральному рівні «великої коаліції».
Не дивно, що Меркель особисто активно залучилася до цієї локальної виборчої кампанії, що дало певні позитивні результати.
Найбільшою несподіванкою гессенських виборів стало помітне поліпшення результатів Партії зелених. Чимало політологів вважають, що виборці голосували за зелених, будучи розчарованими у правлячих партіях «великої коаліції», але одночасно не готових голосувати за екстремістські крила політичної системи Німеччини — Ліву партію або «Альтернативу для Німеччини».
У підсумку результат голосування в Гессені врятував Меркель від подальшого послаблення політичних позицій. Але це не означає, що всі внутрішні коаліційні протиріччя вирішено. Деякі провідні політики християнських демократів продовжують наполягати на відставці міністра внутрішніх справ Хорста Зеєхофера.
Правлячу «велику коаліцію» цементують соціал-демократи, які не готові ризикувати проведенням позачергових виборів до бундестагу, бо рейтинги популярності соціал-демократів є для них невтішними.
Останнім часом соціологічні опитування фіксують, що соціал-демократи поступилися другим місцем у партійній ієрархії партії «Альтернатива для Німеччини».
Таким чином, вибори в Гессені зафіксували певну стабілізацію внутрішньополітичного становища в Німеччині, але тепер багато буде залежати від ефективності дій уряду Ангели Меркель передусім у внутрішній політиці та європейських справах.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».