Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Жовтень 2018 12:13

Євросоюз у пошуках компромісу з Великобританією

Rate this item
(0 votes)

У Великій Британії завершився сезон щорічних партійних з’їздів. Лідер Консервативної партії Тереза Мей зберегла свої політичні позиції, вона нейтралізувала спробу внутрішньопартійного заколоту з метою її відставки.

Водночас Мей виключила можливість проведення повторного референдуму щодо скасування процедури виходу з ЄС. Натомість колишній міністр закордонних справ Борис Джонсон наполягає на потребі організації другого референдуму, на який має бути винесено текст угоди про умови виходу Британії з ЄС.

Фактично аналогічну позицію має лідер опозиційної Лейбористської партії Джеремі Корбін. У відповідь прем’єр-міністр Тереза Мей погрожує Євросоюзу у разі відмови від компромісів вивести Британію з ЄС без формальної угоди.
З такою позицією і перспективою категорично не згодні в Євросоюзі. Публічних протиріч між країнами — членами Євросоюзу щодо ходу переговорів із Великою Британією не було проявлено, хоча фактично такі протиріччя наявні.
Насамперед вони стосуються країн, які 1973 року разом із Великою Британією вступили тоді ще до Європейського економічного співтовариства, — це Данія та Ірландія.
Копенгаген ніколи особливим європейським оптимізмом не позначався, але, на відміну від острівної Британії, Данія не готова гучно хлопнути дверима спільного європейського дому.
Натомість Дублін стурбований перспективою того, що вихід Британії з ЄС позбавляє Ірландію спільного митного кордону з Євросоюзом. Непоступливістю з ірландського питання Британія шантажує Євросоюз.
ЄС відповідає безкомпромісною позицією щодо Гібралтара. Зважаючи на наявні протиріччя, Євросоюз погодився не гарячкувати та дати більше часу для переговорів. Уже фактично зрозуміло, що правового забезпечення процедури виходу до попередньої «кінцевої дати» 31 березня 2019 року досягнути неможливо.
Бундесканцлер Ангела Меркель наголосила, що перехідний період у процесі виходу Великої Британії з Євросоюзу може тривати до кінця 2020 року. Інша справа, що поки що незрозуміло, на яких засадах може бути досягнутий компроміс: Велика Британія наполягає на збереженні за собою переваг зони вільної торгівлі без обтяжень політичними зобов’язаннями перед Євросоюзом.
Євросоюз у відповідь не готовий за рахунок «британського винятку» розмивати єдиний правовий порядок функціонування спільного ринку. Внаслідок цього Ірландії, якій пощастило існувати на Британських островах, також погрожує митна ізоляція від спільного ринку ЄС.
У свою чергу, Іспанія вимагає від Британії згоди на право своїх громадян працювати на території британського Гібралтара й після виходу Британії з ЄС. Найближчі місяці покажуть, на чиїх умовах може бути досягнутий компроміс.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».