Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 05 Жовтень 2018 10:05

Китай прийняв торгівельний виклик Трампа

Rate this item
(0 votes)

Клімат торговельно-економічних відносин між Китаєм і США неухильно погіршується. У Пекіні вважають, що президент Дональд Трамп використовує тему торговельної війни проти Китаю в інтересах виборчої кампанії республіканців на листопадові проміжні вибори обох палат Конгресу.

Більша частина китайської політичної еліти продовжує вважати, що надто щільно поєднані китайська та американська економіки, аби продовжувати торговельну війну.
Утім, така точка зору видається надто оптимістичною. Дональд Трамп звинуватив Пекін у намірі втрутитись у хід виборчої кампанії до Конгресу та пригрозив новими санкціями проти Китаю.

Після цього Китай відповів США митними тарифами. На тлі недавніх російсько-китайських військових навчань «Схід-2018» США запровадили санкції проти китайського військово-промислового комплексу. Вашингтон не торгує зброєю з Пекіном ще після придушення демократичних студентських виступів 1989 року на площі Тяньаньмень.
Але смисл нинішніх санкцій — у стимулюванні союзників США по НАТО надійно заблокувати будь-які можливості Китаю отримувати новітні оборонні технології.
За цих обставин відповідь Пекіна не забарилася. Китай намагається вдарити по найбільш вразливих секторах американської економіки.
Насамперед уже не перший місяць Китай «по-тихому» розпродає американські державні боргові зобов’язання. Скандал у цьому питанні не в інтересах країни, яка такі боргові зобов’язання тримає, адже будь-який шум провокує зменшення ціни таких боргів.
Набагато більше політичного галасу Китай робить навколо інших варіантів відповідей на митні війни. Зокрема, розглядається питання підвищення митних тарифів на імпорт американського скрапленого газу.
Ця тема є політично улюбленою для президента Дональда Трампа, тому відмова Китаю купувати американський газ є досить політично вразливою для господаря Білого дому.
Також політично незручно для Трампа оцінити ще одне рішення Пекіна, який зменшив імпорт американської сої. Основні виробники сої розташовані у штаті Айова, де 2016 року на президентських виборах голосували за Трампа.
Тепер у виборчій кампанії до обох палат Конгресу Китай викупив помітне місце у щоденних газетах, які читають фермери Айови, аби переконати їх у тому, що саме Трамп своєю непродуманою антикитайською торговельною політикою наносить збитки економічним інтересам власних виборців.
Звичайно, опосередковано це доводить слушність звинувачень із боку Трампа на адресу Китаю щодо втручання в американські вибори. У відповідь у Пекіні наголошують, що політичний лобізм у США зайшов так далеко, що неможливо провести демаркаційну лінію між законним захистом інтересів і незаконним впливом на виборців.
У Пекіні сподіваються, що незалежно від того, демократи або республіканці виграють на початку листопада вибори до сенату і палати представників, Конгрес повернеться до більш прагматичного курсу щодо згортання торговельної війни проти Китаю. Тож залишається переконати у необхідності такої корекції президента Дональда Трампа.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».