Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 27 Вересень 2018 18:10

Македонія на шляху до ЄС і НАТО

Rate this item
(0 votes)

Перед проведенням плебісциту завершилась інформаційна кампанія щодо зміни назви держави Македонія. Громадяни цієї країни мають цієї неділі відповісти «так» або «ні» на пропозицію змінити назву держави на «Північна Республіка Македонія», аби залагодити конфлікт із Грецією та відкрити шлях для вступу до Євросоюзу і НАТО.
Напередодні плебісциту у Македонії побували генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, канцлер Австрії Себастьян Курц, канцлер Німеччини Ангела Меркель, міністр оборони США Джеймс Меттіс та міністр оборони Німеччини Урсула фон дер Ляєн.

Ніколи від часу проголошення незалежності Македонії у 1992 році у столиці країни Скоп’є не приймали з такою інтенсивністю таких високоповажних гостей.
Кожен із них переконував у необхідності підтримати позитивну відповідь на плебісциті не стільки владу, яка й без того «за», скільки опозицію.
Остання намагалася перетворити плебісцит на голосування щодо вотуму недовіри уряду Зорана Заєва. Натомість македонські власті закликали поставити питання національної безпеки та європейської перспективи країни вище за поточні внутрішньополітичні розбіжності.
Зрештою, зважаючи на аргументи з боку європейських делегацій та небажання отримати стигму «російських агентів», македонська опозиція погодилася визнати волевиявлення народу з питання зміни назви держави, якщо плебісцит буде визнано таким, що відбувся, а підрахунок голосів проходитиме без підтасувань.
Звичайно, це дуже важливо з точки зору чистоти демократичних процедур, утім, правовий статус плебісциту не зобов’язує уряд враховувати його результат, якщо він буде негативним. Але це серйозно може підірвати легітимність європейського та євроатлантичного вибору Македонії.
Підтримка на македонському плебісциті зміни назви країни заради перспективи інтеграції до ЄС і НАТО стала б черговою поразкою Росії на Балканах. Після провалу спроб Кремля завадити вступу до НАТО Чорногорії основні зусилля РФ тепер зосереджені на дестабілізації сербськокосовських відносин та ситуації у Боснії і Герцеговині.
Зміна назви Македонії може стати лише проміжною, але дуже важливою перемогою в битві за європеїзацію і стабілізацію Балкан.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».