Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 21 Вересень 2018 11:25

Міжкорейський діалог

Rate this item
(0 votes)

18–20 вересня 2018 року у Пхеньяні відбувся черговий саміт двох корейських держав. Президент Республіки Корея Мун Чже Ін у квітні поточного року вже зустрічався з північнокорейським лідером Кім Чен Ином.
Квітнева зустріч двох корейських лідерів стала прологом до сінгапурської червневої зустрічі Кім Чен Ина і президента США Дональда Трампа. Тоді сторони домовилися про поетапне ядерне роззброєння Північної Кореї.
Відтоді Пхеньян частково зруйнував деякі інфраструктурні об’єкти свого ядерного полігону. Але відмовлятися від ядерної та ракетної зброї без залізних гарантій безпеки КНДР Кім Чен Ин не збирається.

За результатом переговорів південнокорейського президента Мун Чже Іна з Кім Чен Ином стало відомо, що КНДР зобов’язалася закрити випробувальний полігон «Сохе» і допустити в країну міжнародних інспекторів.
Про це повідомляє Deutsche Welle.
«Президент Південної Кореї Мун Чже Ін повідомив на спільній пресконференції, що Північна Корея зобов’язалась остаточно закрити випробувальний ракетний полігон «Сохе» і припинити експлуатацію розташованої на ньому пускової установки», — йдеться в повідомленні.
Завершення роботи полігону має відбутися «в присутності експертів» з країн, що мають відношення до врегулювання конфлікту з КНДР, зазначив далі Мун Чже Ін.
Можливі подальші кроки, зокрема припинення діяльності Ядерного науководослідного центру в Йонбені, зазначив він. Умовою таких кроків, за словами південнокорейського лідера, будуть поступки Пхеньяну з боку США.
У свою чергу, Кім Чен Ин заявив, що має намір перетворити Корейський півострів на місце без ядерної зброї. Він також повідомив, що має намір «у найближчому майбутньому» приїхати в столицю Південної Кореї Сеул. Це буде перший подібний візит з моменту поділу Корейського півострова.
Оптимісти вбачають за цим курсом можливості для подальшого зближення двох частин Кореї, навіть до створення певної форми конфедерації.
Утім, відкритим є питання, наскільки щирий Кім Чен Ин у проведенні політики зближення з Південною Кореєю та ядерного роззброєння, адже КНДР залишається дуже закритою державою.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».