Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 14 Вересень 2018 09:36

ЄС на порозі змін

Rate this item
(0 votes)

Днями у Марселі відбулися переговори Ангели Меркель і Емманюеля Макрона. Традиційні німецькофранцузькі консультації на вищому рівні цього разу відбулися за гострих кризових умов як в Євросоюзі, так і у внутрішній політиці обох держав.

Літній скандал навколо особистого охоронця Емманюеля Макрона вкрай негативно позначився на популярності президента Франції. Нині рейтинг Макрона менше, ніж був у Франсуа Олланда напередодні відставки.

Натомість федеральний канцлер Ангела Меркель зіштовхнулась із викликами масових протестів проти недостатніх зусиль поліції зупинити злочини, які скоюють молоді мігранти.
Зазначені протести знову актуалізували напругу між Ангелою Меркель і лідером баварських християнських демократів — міністром внутрішніх справ у правлячій «великій коаліції» Хорстом Зеєхофером.
Останній домагається більш жорстких правил для поводження з нелегальними мігрантами. Така позиція провокує напруження у правлячій німецькій коаліції та послаблює позиції Ангели Меркель на європейському рівні.
Фактично з точкою зору Зеєхофера солідаризуються праві популісти в Австрії, Італії, Угорщині.
Крім уже традиційно гострої теми адаптації мігрантів до норм і правил європейського життя, поступово загострюється криза у зоні країн, які користуються спільною європейською грошовою одиницею євро.
За результатом переговорів у Марселі Макрон і Меркель підтвердили намір рухатись у напрямку консолідації зони євро, швидкої відмови від офшорів та прийняття законодавства, необхідного для функціонування спільної податкової системи Євросоюзу.
Прорив у цьому напрямку можливий після завершення процедури виходу Великої Британії з ЄС. Утім, лідери Франції і Німеччини констатували, що з правовим унормуванням виходу Британії також не все гаразд.
Британський прем’єрміністр Тереза Мей зазначає: якщо Євросоюз не піде на поступки, зокрема щодо збереження зони вільної торгівлі, але введення візового режиму на кордоні з Британією для громадян країн — членів ЄС, вона наполягатиме на завершенні процедури виходу без погодження правових позицій з Євросоюзом.
Фактично британський вихід уже став прикладом для інших європейських скептиків. Хоча президент Італії Серджіо Маттарелла на етапі формування уряду Джузеппе Конте домігся виключення з коаліційної угоди положення про вихід із зони євро, актуальний порядок денний Євросоюзу його знову актуалізує.
Зокрема, Італія погрожує вийти із зони євро, якщо бюджет 2019–2021 років враховуватиме лише інтереси Німеччини і Франції. Ключовим питанням у цьому контексті є компенсація внеску Британії до бюджету ЄС після її виходу. Берлін і Париж не готові перейняти на себе цей додатковий фінансовий тягар.
Тим паче, цього не хочуть інші країни — члени ЄС. Зокрема, країни «Вишеградської четвірки» Польща, Чехія, Угорщина, Словаччина відмовилися від поділу за квотним принципом приймати мігрантів.
На цьому тлі від солідарної позиції Німеччини і Франції багато залежить у питанні тактики і стратегії проведення назрілих реформ у Євросоюзі. Спільною ініціативою є розробка незалежної від США європейської системи міждержавних фінансових операцій, що має дати можливість обходити механізми дії американських економічних санкцій проти таких торговельних партнерів Євросоюзу, як Китай, Іран або Росія.
Вирішальним у цьому сенсі стане найближчий саміт Євросоюзу, на якому мають бути прийняті рішення щодо всіх назрілих проблем.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».