Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Вересень 2018 15:02

Спекотна політична осінь

Rate this item
(0 votes)

З наближенням початку листопада, коли мають відбутися вибори до Палати громад і сенату Конгресу США, помітно напруженішою стає внутрішньополітична атмосфера.

Надто високими є ставки на цих виборах. У випадку перемоги Республіканської партії Дональд Трамп може розраховувати на більш-менш спокійну другу частину президентського терміну. Натомість реванш Демократичної партії не тільки поставить під сумнів можливість другої президентської каденції, а й актуалізує загрозу імпічменту.

Прихильники Дональда Трампа наголошують, що його курс став на заваді планам прихильників ліберального проекту глобалізації максимально «послабити» Сполучені Штати Америки та включити їх до мережі впливу «глобалізаторів».
Критики закидають Трампу намір перетворити США на «закрите суспільство» й також піднімають ставки у виборчій кампанії.
Американські й світові ЗМІ уважно стежать за перипетіями виборчої кампанії, неформальною частиною якої стали судові переслідування колишніх співробітників Трампа.
Днями присяжні визнали винним колишнього керівника передвиборчого штабу Дональда Трампа Пола Манафорта в ухилянні від податків та банківському шахрайстві.
У середині вересня розпочнеться черговий процес над цим політичним технологом, якого звинувачують у відмиванні коштів та незаконному лобіюванні інтересів біглого колишнього президента України Віктора Януковича у США.
Одночасно сенатори звинувачують команду Трампа у тому, що вона замало робить, щоб змусити Росію припинити втручання в американські справи, піти з Донбасу та залишити Сирію.
На тому неприємності для Трампа не завершилися. Його колишній персональний адвокат Майкл Коен уклав угоду зі слідством та визнав себе винним у підкупі жінок, з якими його клієнт мав інтимні стосунки, аби вони не псували іміджу Трампа на президентських виборах 2016 року.
Відкритим є питання, чи вистачить цих звинувачень для реалізації мети демократів — розпочати процедуру імпічменту Трампа.
Зрештою, якщо у листопаді республіканці залишать за собою більшість у сенаті, ця процедура навряд чи буде доведена до успішного завершення, але сама по собі може послабити шанси Трампа бути обраним у листопаді 2020 року на другий президентський термін.
З перемінним успіхом триває боротьба Трампа за перегляд угод про зону вільної торгівлі з Мексикою та Канадою. На його думку, відмова від принципів ліберальної торгівлі покликана повернути робочі місця до США та відновити індустріальну потугу й політично мотивувати виборців підтримувати його.
Утім, минулого тижня Канада заявила, що підпише лише збалансовану угоду із США, яка повинна врахувати інтереси канадської економіки. На вістрі суспільних дискусій залишається проблема побудови захисної стіни на кордоні між США і Мексикою.
Зрештою, така непоступливість Трампа має деморалізувати його опонентів та консолідувати прихильників. Попереду ще два місяці активної виборчої кампанії, яка може багато разів змінити розстановку сил.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».