Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 31 Серпень 2018 15:30

Пріоритети молодих британців

Rate this item
(0 votes)

Більше вчаться, менше вживають алкоголю, віддають перевагу родині, ніж друзям, і замість того, щоб іти на побачення, воліють перебувати в чаті — британська молодь стала розсудливішою, тому значно знизилася кількість неповнолітніх вагітностей. Росте так зване розсудливе покоління.

«Вагітність? Я впевнена, що вона відділить мене від ровесників і викличе скандал у родині», — таке найбільш поширене висловлювання молодих дівчат у найновішому дослідженні British Pregnancy Advisory Service (BPAS) — організації, яка веде просвітницьку роботу у справах материнства і полегшує британкам доступ до переривання вагітності.

«Неповнолітні мами вважаються безвідповідальними і самозакоханими, напевно, вони не можуть бути достатньо зрілими і фінансово стабільними, щоб виховувати дітей», — це ще одне з найбільш популярних висловлювань молодих осіб.
Інтерв’юери з BPAS опитали тисячу британців віком 16–18 років про їхні життєві пріоритети, ставлення до іншої статі і секс, улюблені способи проведення вільного часу і кількість випитого за тиждень алкоголю.
Результати опитування несподівані: британській молоді імпонує розсудливість, стриманість і зосередженість на навчанні.
Аж дві третини молодих людей ще не мали сексуальних стосунків, а четверта частина ніколи не пила алкоголю. Понад 80% переконані, що найважливішими для них є добрі оцінки, а у майбутньому — успіх в обраній професії.
Британська молодь також любить проводити вільний час удома із сім’єю, більшість опитаних віддають перевагу спілкуванню в родині, ніж із друзями. З останніми вони спілкуються передовсім в Інтернеті.
«60–70% часу, який я проводжу з друзями, — це зустрічі в режимі online. Так легше, а спілкування є більш відвертим і спонтанним», — це одне з типових висловлювань в анкетах.
Тільки менше четвертої частини опитаних молодих людей зустрічаються з друзями вічнавіч — стільки ж зустрічаються з друзями в Інтернеті.
Навіть кохання рідко виганяє британців із дому. «Я зустрічаюсь зі своїм хлопцем раз на тиждень, але по Скайпу розмовляємо щоденно. Думаю, що 80% наших зустрічей відбуваються в Мережі, може, зі 20% зустрічей відбуваються вічнавіч», — розповіла інтерв’юеру одна з дівчатпідлітків.
Автори доповіді визнають, що Інтернет став одним із чинників, які вплинули на зниження кількості вагітностей неповнолітніх. Однак навіть коли неповнолітні вже виберуться на побачення, то рідко повністю потрапляють під вплив гормонів.
«Багато молодих людей вважають, що секс — це щось виняткове, що вимагає повної довіри і серйозних стосунків і все більше панує негативне ставлення до випадкових зв’язків», — написано у доповіді.
З документа також випливає, що вже якщо неповнолітні вступають у зв’язок, то намагаються забезпечитися. «Контрацепція дуже важлива, більшість моїх знайомих у житті не займалися сексом без забезпечення.
Нині менше дівчат вагітніють, бо вживання презервативів стало нормою, як і контрацепції у формі таблеток»», — вважає ще одна з опитаних.
У доповіді зазначається: лише 14% визнають, що застосовують контрацепцію рідко або зовсім не вживають.
Дослідники не виділяють якийсь один фактор впливу на зміну поведінки молоді, але звертають увагу на сексуальну освіту в школах. «Хоча було б ідеально, щоб діти могли розмовляти про секс із батьками, часто одних і других стримує сором.
Якщо і в школі неповнолітні не отримують достатньої інформації, то починають її шукати в менш придатних місцях: в телепрограмах чи в порнографії, які напевно не дадуть знань, потрібних для уникнення небажаної вагітності», — читаємо у доповіді.
Британці є справжніми ветеранами війни з вагітністю неповнолітніх, бо протягом десятиліть були першими у Західній Європі за цим негативним показником. У 1998 році кабінет Тоні Блера навіть прийняв урядову стратегію сексуальної освіти і полегшеного доступу до засобів контрацепції.
Активісти нагадують, що хоча ця програма (BPAS) завершилася вісім років тому, очевидно, зробила багато доброго, але вона не була єдиним чинником зменшення кількості вагітностей — кількість продовжує знижуватися.
За даними національного Бюро статистики, у 2016 році в Англії і Уельсі завагітніли 18 тисяч дівчат молодше 18 років, тобто на 11% менше, ніж у 2015му.
«Нинішні підлітки є зрілими і відповідальними, особливо у справах сексу і вживання алкоголю», — говорить Кетрін О’Брайєн, експертка BPAS. Але вона нагадує, що надалі багато молодих британців не мають доступу до початкової сексуальної просвіти, а скорочення в місцевих бюджетах ускладнюють їм доступ до контрацептивів. «Потреби молодих людей у цій галузі повинні бути для уряду пріоритетом», — переконує вона.
На думку авторів доповіді, у Британії спостерігається явище «так званого розумного і розсудливого покоління (причому учасники дослідження приймали цю назву потрохи з гордістю, іронією і недовірою).
Молоді люди концентруються на навчанні і майбутній кар’єрі. Вони знають, що якщо вже сьогодні не будуть важко працювати, їм буде дуже складно досягнути рівня фінансової стабільності власних батьків», — сказано в доповіді.

Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».