Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 31 Серпень 2018 15:26

Рецидив румунської політичної кризи

Rate this item
(0 votes)

Від ранньої весни набирає обертів політична криза в Румунії. Правляча в країні соціалдемократична більшість внесла поправки до антикорупційного законодавства, які дали можливість звинуваченим у корупції уникати суворого покарання.

Але найбільша перемога уряду над президентом Румунії — відставка директора антикорупційної служби країни Лаури Кевеші. Власне це стало останньою краплею, яка переповнила чашу терпіння багатьох громадян Румунії.

Майже тиждень на початку серпня у Бухаресті відбувалися масові антиурядові мітинги, які організували румуни, котрі працюють у Німеччині, Нідерландах, Франції, навіть США і Канаді.
Учасники протестів висловилися за відставку прем’єрміністра Віоріки Денчіле та проведення дострокових парламентських виборів. Після виборів має бути створено однопалатний парламент, в якому повинні бути представлені депутати від румунської діаспори.
На боці учасників протестів фактично виступив президент Румунії Клаус Йоганніс. Показово, що за іншими проблемами політики Євросоюзу у Брюсселі зробили вигляд, що поглиблення внутрішньополітичної кризи у Румунії їх не стосується.
Пояснення цього феномена можна шукати у сезоні відпусток, але не було навіть «чергових» заяв із засудженням корупційних дій румунського уряду. Вже одинадцять років після вступу 2007 року Болгарії і Румунії до Євросоюзу ці країни залишаються «чемпіонами» ЄС за показниками рівня корупції.
Євросоюз створив незалежні антикорупційні органи в обох цих балканських країнах, але системні зусилля переважно йдуть як вода у сухий пісок. Попри такий песимізм Румунії вдалося за ці роки створити більшменш дієву систему протидії корупції, але, здається, корупціонери поки що взяли політичний реванш.
У будьякому випадку Євросоюзу доведеться втрутитись, адже на тлі обговорення пошуку джерел бюджетної економії інші країни — члени Євросоюзу важко буде мотивувати до збільшення внесків у спільний бюджет ЄС після британського виходу, коли у менш економічно розвинених країнах існують такі серйозні проблеми з корупцією.
Активісти румунського антикорупційного руху сподіваються, що їхніх зусиль разом із більш принциповою політичною лінією Євросоюзу буде досить, аби вирішити нинішню внутрішньополітичну кризу на основі демократичних процедур зміни влади та заміни корумпованих еліт більш професійними та ментально чистими від практики корупційних зв’язків.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».