Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 09 Серпень 2018 11:33

Повсякденна політична боротьба Дональда Трампа

Rate this item
(0 votes)

Триває конкуренція між Дональдом Трампом та опозицією з принципових питань внутрішньої і зовнішньої політики США. Поле маневру президента у внутрішній політиці залишається широким. Цьому сприяє його відносно великий рейтинг популярності, який підкріплюється зростанням американської економіки.

Незалежні соціологічні опитування засвідчують збереження за Дональдом Трампом стійкого ядра виборців.

Але трохи більше як за два місяці до виборів, які мають майже наполовину оновити склад членів Палати представників і сенату Конгресу США, персональну підтримку президента ще треба конвертувати на підтримку кандидатів від Республіканської партії.
Це тим паче складно зробити, бо відносини Трампа і істеблішменту Республіканської партії переважно напружені. На цих протиріччях у міру своїх можливостей намагаються грати демократи.
Cтавки на листопадових виборах дуже високі: або Трамп зберігає політичний контроль за обома палатами Конгресу, поліпшуючи свої шанси бути переобраним на другий президентський термін у 2020 році, або Демократична партія йому у цьому заважає.
Зрештою, найбільш запеклою ареною протистояння залишаються питання зовнішньої політики. У цій сфері Трамп намагається демонструвати ефективність своїх переговорних можливостей.
Утім, демократи нагадують, що червневі домовленості з північнокорейським диктатором Кім Чен Ином поки що реалізовані не в повному обсязі.
Натомість Трамп запропонував іранському президентові Хасану Роухані зустрітися без попередніх умов, наштовхнувшись у відповідь на образи та провокативні дії Ірану проти Саудівської Аравії.
Зрештою, впливовий сенатор від Республіканської партії Джон Маккейн вніс на розгляд сенату законопроект, який забороняє Трампу виводити Сполучені Штати Америки зі складу країн — членів НАТО.
Після цього Трамп переходить у контратаку та висуває ультиматум Конгресу з вимогою проголосувати за проект побудови стіни на кордоні США з Мексикою. Інакше погрожує припинити роботу виконавчої влади Сполучених Штатів.
Проблема в тому, що в Мексиці після липневих президентських виборів є «свій Трамп» — новообраний президент Лопес Обрадор. Тож цей політичний напрямок обіцяє бути напруженим.
Додатковій критиці латиноамериканська політика США піддається після минулотижневої невдалої спроби замаху на президента Венесуели Ніколаса Мадуро.
Зрештою, політична команда Трампа розгорнула кампанію з дискредитації спеціального прокурора Роберта Мюллера, який розслідує вплив Росії на президентську виборчу кампанію 2016 року у США.
Розпочався суд над колишнім політичним радником Партії регіонів та керівником передвиборчої кампанії Трампа Полом Манафортом. У відповідь Трамп закидає спеціальному прокурору Мюллеру упередженість та бажання помститися йому за непризначення на посаду директора Федерального бюро розслідувань.
Демократи сподіваються на цій справі до листопадових виборів Конгресу «підвісити» Трампа на процедуру імпічменту. Тож розстановка політичних сил зрозуміла: восени чекаємо цікавого продовження політичного протистояння.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».