Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Субота, 04 Серпень 2018 08:37

БРІКС: запитання без відповіді

Rate this item
(0 votes)

Днями у південноафриканському місті Йоганнесбурзі відбувся черговий саміт БРІКС (Бразилія, Росія, Індія, Китай, Південно-Африканська Республіка).

На старті цієї зустрічі відбулися дві знакові події, безпосередньо із самітом не пов’язані, але вагомі за своїм символізмом.
Президент США Дональд Трамп відразу після гельсінкської зустрічі з Путіним розкритикував Федеральну резервну систему США за намір підняти ставку кредитування. Якщо це відбудеться, під знаком питання опиниться проект Трампа, спрямований на модернізацію інфраструктури Сполучених Штатів Америки, який вимагає дешевого кредитування.

Глобальні фінансові еліти намагаються отримати прибутки негайно, а не у більш далекій перспективі. Конфлікт із Федеральною резервною системою США примусив Трампа до пошуку компромісів з Євросоюзом. Тому напередодні саміту БРІКС за підсумками візиту до Вашингтона голови Європейської комісії Жан-Клода Юнкера було досягнуто домовленості припинити трансатлантичну торговельну війну.
На цьому тлі увага аналітиків до саміту БРІКС була пов’язана з проектом глав цих держав поступово відмовлятися від використання американського долара на користь національних грошових одиниць у взаємній торгівлі між країнами БРІКС.
За великим рахунком цей проект мав грати на користь китайської національної грошової одиниці юаня, але узгодити цей проект не вдалося. Партнери Китаю вирішили дочекатися, чим завершиться торговельне протистояння Китаю і Сполучених Штатів Америки.
Крім того, за останні два роки змінилися політичні інтереси країн — учасниць БРІКС. Зокрема, нинішній бразильський президент Мішель Темер більше орієнтується на зв’язки із США. За прем’єр-міністра Індії Нарендри Моді попри поліпшення політичних індійсько-китайських відносин помітними залишаються двосторонні економічні протиріччя. Індія конкурує з Китаєм у багатьох сферах індустріального і постіндустріального виробництва.
Водночас Бразилія, Індія, Китай, Південно-Африканська Республіка дистанціюються від Росії, яка залишається під тиском західних економічних санкцій.
За цих обставин говорити про консолідацію країн БРІКС немає підстав. Інша справа, що вони готові солідаризуватись одна з одною в питаннях конкуренції з країнами євроатлантичного простору у форматі Світової організації торгівлі.
Крім того, неформальний блок БРІКС готовий солідаризуватись у таких структурах, як «велика двадцятка» провідних економік світу. Це важливо, адже триває запекла конкуренція за місце у точках майбутнього економічного зростання.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».