Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 02 Серпень 2018 14:07

Спроба пенсійної реформи у Росії

Rate this item
(0 votes)

Завершення весняно-літньої сесії роботи російської Державної Думи відбулося на тлі ухвалення у першому читанні законопроекту щодо збільшення пенсійного віку для чоловіків до 63 років і для жінок до 60 років.

Таке непопулярне рішення обумовлено різними причинами. Починаючи з 2014 року внаслідок агресії проти України та анексії Криму Росія опинилася під західними економічними санкціями.

Тобто можливості отримання зовнішніх дешевих кредитів максимально обмежилися, натомість витрати на військово-промисловий комплекс, російські збройні сили, на утримання фейкових «ДНР–ЛНР» залишаються обтяжливими для російської економіки.
Зважаючи на це, після чергового переобрання на посаду президента Володимир Путін опинився перед вибором декількох варіантів економічної політики. Перший варіант пов’язаний зі згортанням ліберальної внутрішньої економічної політики. Але в такому випадку «розкуркулювати» довелося б російських олігархів та переглядати результати приватизації початку 1990-х років.
Другий варіант пов’язаний із вирішенням економічних проблем за рахунок широких верств російського суспільства. Звичайно, в такому випадку неминучим є падіння рейтингу популярності властей і особисто Володимира Путіна та ймовірні соціальні протести.
Однак у цьому випадку можна зберегти консолідацію Кремля і олігархічних кіл Росії, а розділена опозиція, на думку путінських політичних технологів, не здатна об’єднати зусилля та усунути «царя».
Реагуючи на прояви соціального невдоволення, Путін зазначив, що восени буде організовано широку суспільно-політичну дискусію з приводу погодження змісту закону про пенсійну реформу. Восени заплановано ще два читання законопроекту.
Оцінюючи перспективи протистояння цій реформі, звертає на себе увагу позиція думської опозиції. Фактично вперше намітилася ситуативна співпраця ліберальних демократів Володимира Жириновського, комуністів Геннадія Зюганова та лідера «Справедливої Росії» Сергія Миронова. Вони анонсували ініціювання питання вотуму недовіри уряду Дмитра Медведєва.
Утім, за умов парламентської більшості проурядової партії «Єдина Росія» ця ініціатива не має практичних наслідків для ініціаторів реформи. Тим паче що вже превентивно політично покарані окремі депутати від «Єдиної Росії», які у першому читанні голосували проти пенсійної реформи.
Звичайно, залежно від масштабів вуличних протестів закон може бути відредагований, але навряд чи радикально переглянутий. Уже розгортається дискусія з приводу доцільності реформи. Уряд Дмитра Медведєва наполягає на тому, що завдяки збільшенню пенсійного віку виникне можливість для зменшення залежності російської економіки від робочих рук мігрантів.
Очікуване зменшення бюджетних витрат на соціальні потреби пропонується перерозподілити на модернізацію економічної інфраструктури та створення «цифрової» економіки.
Орієнтовані націонал-патріотично російські економічні експерти, критикуючи урядовий варіант реформи, наголошують на її вразливих моментах. Зокрема, зазначають, що мета — скорочення міграції робочої сили за рахунок збільшення віку виходу на пенсію для російських громадян — може бути не досягнута.
Роботодавці не палають бажанням давати робочі місця людям передпенсійного віку, тому ключовою проблемою все одно залишається демографічна прірва. Адже на початку нинішнього століття робочого віку досягнуло покоління демографічної катастрофи початку 1990-х років. Тобто об’єктивно індустріальній економіці не вистачає робочих рук.
Інша справа, що немає однозначної відповіді, скільки робочих рук потрібно для так званої «цифрової» економіки, яка вбиває традиційні робочі місця. Оскільки очікувана подальша роботизація позбавлятиме роботи і шматка хліба дедалі більшу кількість людей.
Уже на початку вересня 2018 року з початком осінньої сесії роботи Державної Думи можна очікувати, що ситуація розвиватиметься за одним із імовірних сценаріїв.
За поміркованим сценарієм Кремль розраховує нейтралізувати соціальне невдоволення активізацією пропаганди «безпомилковості» дій «національного лідера». Цей сценарій може супроводжуватися радикальними варіантами розвитку подій, пов’язаними з вуличними заворушеннями.
Для нейтралізації цих тенденцій Кремль може вдатися до чергового кривавого акту «маленької переможної війни» на Донбасі. Тому за будь-якого сценарію розвитку подій Україні та її союзникам варто бути готовими до будь-якого розвитку ситуації.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».