Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Липень 2018 14:16

Македонський маневр Кремля

Rate this item
(0 votes)

Влада Македонії готується до проведення референдуму, на якому має бути затверджено поправку до Конституції країни щодо зміни назви держави.
У червні Греція і Македонія домовилися про нову редакцію назви цієї балканської країни — «Північна Республіка Македонія». По гарячих слідах ця новина спровокувала масові заворушення у столицях обох зацікавлених держав — Афінах і Скоп’є.

Розслідування причин цих протестів швидко привело грецькі і македонські власті до російського сліду у фінансуванні вуличних заворушень. На основі цих фактів Греція на днях вислала кількох російських дипломатів, які, користуючись своїм статусом, фінансували протести. Внаслідок цього інциденту помітно погіршилися російськогрецькі відносини.
Досі Греція вважалася послідовно проросійською країною — членом Євросоюзу, але дії російських дипломатів неможливо було залишити без відповіді. Тим паче що об’єктивно націоналістично налаштована частина грецького суспільства вважає, що лівоцентристський уряд Алексіса Ципраса пішов на неприйнятні для грецької національної ідентичності поступки у питанні назви Македонії.
Натомість ліберальна частина грецького суспільства переконана, що перспектива членства Македонії в НАТО як необхідна передумова безпеки і стабільності на Балканах виправдовує досягнутий компроміс щодо збереження слова «Македонія» у новій редакції назви цієї держави.
Ще більш нестабільною, аніж у Греції, є ситуація в Македонії. Владна коаліція лібералів і македонських албанських політичних партій, яка взяла на озброєння послідовний курс на європейську та євроатлантичну інтеграцію, стикається з потужним опором націоналістичної македонської опозиції.
Подання її представників як агентів Росії може бути потужним політичним аргументом на користь голосування на референдумі за нову редакцію назви Македонії. До того ж минулого року Росія не спромоглася зупинити вступ до НАТО Чорногорії, де було зірвано інспіровану російськими спецслужбами спробу державного перевороту.
Нинішня історія зі скандалом навколо російських дипломатів є не просто черговим етапом гібридної війни, а й політикою на випередження в спробі зупинити інтеграцію Македонії до НАТО. Але основна боротьба у цьому складному процесі ще попереду.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».