Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Липень 2018 14:09

Нові акценти арабсько-ізраїльського конфлікту

Rate this item
(0 votes)

Тема безпеки Ізраїлю була однією з провідних на недавній гельсінкській зустрічі президента США Дональда Трампа і президента Росії Володимира Путіна.

Відразу після цієї зустрічі Кнесет Ізраїлю ухвалив резонансний закон, яким право на самовизначення на території Палестини закріплено тільки за євреями, іврит визнано державною мовою, а Єрусалим проголошено єдиною неподільною столицею Ізраїлю.

Прийняття зазначеного закону викликало чергове загострення протистояння по всьому периметру Палестинської автономії. Серйозним залишається воєнне напруження в секторі Газа, звідки тривають ракетні обстріли території Ізраїлю.
Фактично нове ізраїльське законодавство підважує правові основи домовленостей від 21 вересня 1993 року в Осло щодо створення на території Західного берегу річки Йордан та сектора Газа ерзацдержавного утворення — Палестинської автономії.
Палестинці тепер офіційно Ізраїлем не визнаються законним суб’єктом, який має право самовизначатися. Крім того, рішення вкотре роз’ятрює палестинську рану статусу Єрусалима та статусу арабської мови в Ізраїлі.
Недавнє перенесення до Єрусалима Посольства США знову роздратувало палестинських радикалів. Від початку липня поточного року частішими стали ракетні обстріли території Ізраїлю бойовиками радикального ісламського руху ХАМАС із території автономного сектора Газа.
Зберігається ризик використання цієї ситуації Іраном. Контактуючи з Кремлем, ізраїльський прем’єрміністр Біньямін Нетаньяху постійно наводить аргументи проти посилення присутності Ірану в Сирії.
Однак для Кремля присутність іранських військ у Сирії є додатковим фактором стримування турецьких військ на Півночі Сирії і американських сил спеціального призначення, розташованих на стику сирійськойорданськоіракського кордону.
Водночас показово, що у міру наступу сирійських урядових сил на Півдні Сирії Дамаск поводиться обережно щодо Ізраїлю. Наприкінці минулого тижня ізраїльські сили спеціальних операцій евакуювали з території Півдня Сирії активістів так званих «Білих шоломів», які активно використовувались як під час бойових дій на полях сирійської війни, так і переважно в баталіях в інформаційному просторі. Скоріше за все, це також відлуння гельсінкських домовленостей Путіна і Трампа.
Особливо обережно Сирія діє на Голанських висотах. Ця прикордонна територія є спірною від часів арабськоізраїльської війни 1967 року, відколи згадані висоти контролює Ізраїль.
Ізраїльське керівництво неодноразово попереджало Москву і Дамаск, що вихід іранських військових на позиції поблизу Голанських висот буде приводом для прямого ізраїльського воєнного втручання.
У свою чергу, Іран намагається посилити свої позиції на Півдні Лівану, адже одночасне воєнне напруження на кордоні Ізраїлю із сектором Газа і на Півдні Лівану може вивести ситуацію на якісно новий рівень дестабілізації.
Ізраїль намагається нейтралізувати ці ризики особливо тісними відносинами з адміністрацією президента США Дональда Трампа.
Зрештою, надмірна радикалізація ситуації поки що не в інтересах Ірану, який намагається нейтралізувати спроби Трампа анулювати домовленості щодо іранської ядерної програми.
Отже, чергове загострення ситуації на Близькому Сході ще сильніше затягує гордіїв вузол протиріч у регіоні. Причому чергова регіональна війна не може цей вузол розрубати, а, навпаки, робить його ще більш заплутаним.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».