Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 06 Липень 2018 14:53

Сюрпризи американської дипломатії

Rate this item
(0 votes)

На хвилі успіху Сінгапурського саміту Трампа і північнокорейського лідера Кім Чен Ина американська дипломатія продемонструвала готовність розвинути успіх та зайнятися «російським питанням». Причому Трамп із цього приводу надсилав суперечливі натяки.

За деякими даними, у кулуарах саміту «великої сімки» він нібито натякнув на бажання визнати Крим російським та повернути Росію до «великої сімки». Але в офіційних документах зустрічі ці скандальні чутки не були підтверджені.

Експерти вважають, що такі «реверанси» у бік Росії обумовлені бажанням Трампа нейтралізувати значення російськокитайського стратегічного співробітництва, зважаючи на наміри Трампа продовжити торговельну війну проти Китаю.
Але, з іншого боку, принаймні поки що непохитною виглядає критична позиція Трампа щодо побудови другої черги газопроводу «Північний потік».
Партнери США по НАТО дещо заспокоїлися, коли стало зрозуміло, що запланований на 16 липня російськоамериканський саміт у Гельсинкі відбудеться після саміту НАТО. Зважаючи на це, на особливо скандальні ініціативи з боку Трампа на російському напрямку, скоріше за все, розраховувати Кремлю не варто.
Інше питання, які «пряники» заготував Трамп Путіну, аби останній за прикладом Кім Чен Ина «капітулював». Адже навіть найближчі союзники Сполучених Штатів Америки шоковані останніми рішеннями американської дипломатії.
У червні США залишили Раду ООН із прав людини, оскільки жодна країна не має сміливості приєднатися до американського проекту реформування цього «лицемірного та упередженого органу».
У жовтні 2017 р. США залишили Організацію Об’єднаних Націй із питань культури — ЮНЕСКО. Також це пояснювалось антиізраїльською позицією цього органу ООН. Прем’єрміністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху назвав цей крок «сміливим рішенням».
Цікаво, що Росію 2016 року вивели зі складу Ради ООН із прав людини, тепер адміністрація Дональда Трампа з цього органу самоусунулася. Тож інтрига стосовно підсумків Гельсинкського саміту зберігатиметься до його проведення.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».